Fokus

Okružni sudija blokira slučaj protiv Spejs Eksa zbog nezapošljavanja izbeglica

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2023

-

18:05

Okružni sudija blokira slučaj protiv Spejs Eksa zbog nezapošljavanja izbeglica
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki okružni sudija blokirao je Ministarstvo pravde SAD u pokretanju upravnog sudskog procesa u kojem je Spejs Eks (SpaceX) Ilona Maska optužen da je nezakonito odbio da zaposli izbeglice i azilante.

Američki okružni sudija Rolando Olvera u Braunsvilu u Teksasu rekao je u pisanom nalogu kasno u sredu da upravne sudije u Ministarstvu pravde, koje sude u predmetima koji uključuju pristrasnost protiv imigranta nisu pravilno imenovani, preneo je Rojters.

Olvera je blokirao nastavak upravnog slučaja, pokrenutog u avgustu, sve dok se ne reši tužba koju je kompanija Spejs Eks pokrenula u septembru tvrdeći da je upravni slučaj u suprotnosti s Ustavom SAD.

Ministarstvo pravde tvrdi da je od najmanje 2018. do 2022, Maskova raketna i satelitska kompanija obeshrabrivala primaoce azila i izbeglice da se prijave za posao i odbijala da ih razmotri ili da zaposli kandidate.

Kako se napominje, u oglasima za posao i javnim izjavama, Spejs Eks pogrešno je tvrdio da prema saveznim propisima poznatim kao zakoni o kontroli izvoza, može da zaposli samo američke državljane i one koji poseduju "zelene karte".

Ministarstvo je kao dokaz za to citiralo Maskov post iz juna 2020. godine na društvenoj mreži X (Tviter): „Zakon SAD zahteva da Spejs Eks angažuje najmanje nosice ’zelene karte’, s obzirom na to da su rakete napredna tehnologija oružja".

Spejs Eks je negirao da je bilo šta pogrešno uradio, naglasivši da je zaposlio stotine ljudi koji nisu američki državljani.

U svojoj tužbi, kompanija tvrdi da administrativne sudije imenuje američki državni tužilac, ali da imaju ovlašćenja koja bi trebalo da budu rezervisana samo za zvaničnike koje imenuje predsednik.

"Savezni zakon ne daje generalnom tužiocu mogućnost da preispituje odluke sudija, a Ustav zahteva da ih imenuje predsednik i da ih potvrdi američki Senat", rekao je sudija.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet