Fokus

Tramp podneo zahtev da mu se sudi u direktnom televizijskom prenosu

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2023

-

18:10

Tramp podneo zahtev da mu se sudi u direktnom televizijskom prenosu
Tanjug/AP/Seth Wenig - Copyright Tanjug/AP/Seth Wenig

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je danas zahtev za direktan televizijski prenos njegovog suđenja pred federalnim sudom u Vašingtonu zbog optužbi da je pokušao da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

"Ovaj postupak bi trebalo u potpunosti da se prenosi na televiziji kako bi američka javnost iz prve ruke videla da ovaj slučaj nije ništa drugo do izmišljena ustavna šarada", navodi se u podnesku Trampovih advokata, prenosi Rojters.

Dodaje se da tužioci žele da se suđenje održi "u mraku", što je, kako se navodi, politički motivisan napor administracije predsednika Džozefa Bajdena da potkopa njegovu kandidaturu za reizbor sledeće godine.

"Svaka osoba u Americi, pa i šire, treba da ima priliku da iz prve ruke prouči ovaj slučaj i gleda kako, ukoliko bude došlo do suđenje, predsednik Tramp sebe oslobađa od ove neosnovane i politički motivisane optužbe", naveli su Trampovi advokati i dodali da specijalni tužilac Džek Smit krši ustavom zagarantovana prava bivšeg predsednika SAD.

Prethodno su američki mediji saopštili da bi javnost u SAD morala da ima mogućnost da gleda na koji način se odvija "istorijski slučaj" protiv bivšeg predsednika zemlje.

Američko ministarstvo pravde se, sa druge strane, protivi televizijskom prenosu suđenja i navodi da pravila federalnog suda zabranjuju prenošenje sudskog postupka.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet