Fokus

Američki ministar odbrane: Mogući novi napadi SAD na grupe povezane sa Iranom

Komentari

Autor: Tanjug

13/11/2023

-

10:02

Američki ministar odbrane: Mogući novi napadi SAD na grupe povezane sa Iranom
Lojd Ostin - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da su mogući novi napadi SAD na grupe povezane sa Iranom, ukoliko ne prestanu napadi na američke snage u Iraku i Siriji.

Ostin je rekao na konferenciji za novinare u Seulu da ti napadi moraju da prestanu, a da će u suprotnom, SAD ponovo zaštititi svoje trupe i odgovoriti napadima na grupe povezane sa Iranom.

Cilj napada je da se oslabe te grupe koje su, kako je naveo, direktno odgovorne za napade na američke snage u Iraku i Siriji, naveo je Ostin, preneo je Rojters. Američki napadi usledili su posle najmanje 40 napada tokom poslednjih sedmica na koalicione i SAD trupe u Iraku i Siriji koje su izvele snage koje podržava Iran, a  najmanje 45 američkih vojnika je povređeno.

Američka vojska saopštila je da je sinoć izvela vazdušne napade na dve iranske baze na jugoistoku Sirije posle nedavnih napada na vojno osoblje SAD u Siriji i Iraku. Napadi su izvedeni na lokacijama koje koriste, kako je naveo Ostin, Iranska revolucionarna garda (IRGC) i grupe koje su povezane sa Iranom.

SAD su u sredu izvršile napad na skladište oružja koje koristi IRGC u istočnoj Siriji. SAD imaju 900 vojnika u Siriji i 2.500 u susednom Iraku koji pomažu lokalnim snagama u sprečavanju da ponovo oživi Islamska država u tom regionu.

Američka vojska je rasporedila dva nosača aviona, zajedno sa pratećim brodovima, u istočnom Mediteranu nakon napada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra da bi, kako je navela, sprečila širenje sukoba na region. U regionu je takođe raspoređeno na hiljade dodatnih američkih vojnika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet