Fokus

Sastanak koji je čekao ceo svet: Bajden i Si "oči u oči", pred dvojicom lidera gomila gorućih tema

Komentari
Sastanak koji je čekao ceo svet: Bajden i Si "oči u oči", pred dvojicom lidera gomila gorućih tema
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping sastanju se u Kaliforniji, a američki zvaničnici navode da ne očekuju da će tokom razgovora biti postignut veliki napredak koji bi dramatično poboljšao odnose ove dve zemlje.

Naime, trgovinski odnosi su dosta zategnuti u poslednje vreme, a od njihovog poslednjeg susreta, u novembru 2022. godine, na Baliju, ništa značajnije se nije dogodilo kako bi se to promenilo. Naime, obe zemlje su se tada obavezele da će bliže sarađivati, ali su pale na ovom testu.

Planirano putovanje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena tokom februara u Peking osujećeno je nakon što je kineski špijuski balon navodno leteo iznad SAD-a. Bajden je inače tada naredio njegovo obaranje. Takođe, u mesecima nakon toga predsednici ove dve zemlje razmenjivali su grube reči - Si je rekao da SAD imaju za cilj da potisnu i obuzdaju Kinu, dok je Bajden svog kolegu nazvao "diktatorom".

Tanjug/Chad Fish via AP, File

Obaranje kineskog balona

Ključni izvor kineskog nezadovoljstva prema SAD bio je niz mera koje je Bajdenova administracija sprovela kako bi blokirala izvoz naprednih tehnologija u vidu čipova. Kao odgovor, Kinezi su uzvratili sopstvenim trgovinskim ograničenjima za kritične minerale iz Amerike.

Sa druge strane, američka vojska je tokom protekih meseci prijavijivala sve veći broj "rizičnih presretanja", jer su, kako su tada naveli, kineski avioni i brodovi prolazili "opasno blizu američkih snaga kako na mor, tako i u vazduhu".

Kina počela da menja retoriku

Međutim, poslednjih meseci nije bilo sve baš tako crno ili belo. Naime, znak da bi novi susret dvojice lidera ipak mogo da ima neke rezulte je i činjenica da Kina nije više tako čvrsta u svojim stavovima kao ranije. Oni su zapravo u poslednje vreme počeli postepeno da ublažavaju svoju retoriku.

Sastanak ove nedelje je, prema pisanju svetskih medija, znak da obe zemlje žele da preokrenu stvari i bar malo ublaže dosadašnju retoriku. Inače u svemu tome SAD su bile dosta dominantije i taj pristisak vode još od leta, piše Foreign Policy.

Naime, dokaz za to je što su Blinken i nekoliko drugih članova Bajdenovog kabineta otputovali u Kinu da ponovo započnu angažman. Zauzvrat, na to je stigla pozitivna reakcija kineske strane. Tada je ministar spoljnih poslova Vang Ji sa sa ostalim zvaničnicima uzvratio posetu i otišao u Ameriku. 

Tanjug/AP/Stefani Reynolds, Larry Mayer/The Billings Gazette

 

Međutim, to nije sve. Čak je i sam Si nagovestio promenu tona kada je rekao lideru većine u Senatu, Čaku Šumeru, da postoji "1.000 razloga da se Kina pretvori u SAD. Odnosi dobro funkcionišu". Si je otišao i korak dalje, pa je kao kineski predsednik počeo lično da prima američke delegacije što ranije nije bio slučaj.

Analitičari ocenjuju da se ova promena Sijeve retorike može pripisati unutrašnjim faktorima, kao što su sporiji ekonomski rast posle pandemije, kao i problemi u privlačenju stranih investicija zbog američkih trgovinskih restrikcija.

Amanda Šjao, analitičarka za Kinu u Kriznoj grupi za VOA navodi da komunikacijom sa Vašingtonom, Si možda pokušava da domaćoj publici i međunarodnim partnerima pokaže da i dalje kontroliše najvažnije bilateralne odnose.

"Peking je verovatno zateklo to koliko su nepovoljni spoljni uslovi s kojima se suočava", kaže Šjao.

Inače, Bajden i Si se poznaju više od jedne decenije i razgovarali su satima tokom šest interakcija od Bajdenove inauguracije 2021. godne. 

Kakva su očekivanja?

Nakon svega toga, sada je tim američkog predsednika osmislio diplomatsku inicijativu da popravi ove zategnute odnose i to upravo na samitu koji počinje danas. Očekuje se da se sada dvojica lidera sastanu na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) koji se održava u Americi.

Iz Bele kuće je u ponedeljak saopšteno da je plan i da Bajden i Si razgovaraju o jačanju komunikacije, ali i o konkurenciji, piše VOA. Zvaničnici Bele kuće takođe ističu da je jedan od glavnih ciljeva susreta i da se osigura da obe strane nastave da razgovaraju, kako bi se smanjile šanse da napetosti izmaknu kontroli.

"Ne govorimo o dugom spisku ishoda ili konkretnih rezultata. Ciljevi su da se vodi računa o konkurenciji, da se spreči rizik od konflikta i da se osigura da su otvoreni kanali komunikacije. Ništa neće biti izostavljeno, sve je na stolu", rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije uoči ovog susreta.

Očekuje se da će u razgovorima biti obuhvaćena i druga globalna pitanja od rata Izraela i Hamasa do ruske invazije na Ukrajinu, veza Severne Koreje sa Rusijom, Tajvana, Indo-Pacifika, ljudskih prava, fentanila, veštačke inteligencije, kao i "fer" trgovinskih i ekonomskih odnosa, rekli su zvaničnici.

Tanjug/Lin Jian/Xinhua via AP, File

 

Ipak, od samita se očekuju neki konkretni rezultati. Axios je izvestio da će SAD i Kina najaviti nastavak vojnog dijaloga koji je Kina otkazala nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu 2022. godine. Očekuje se i da će dve zemlje zabraniti upotrebu veštačke inteligencije u određenim vojnim okruženjima, uključujući programe nuklearnog oružja, objavio je South China Morning Post.

Direktor kineskog programa u Stimson centru Jun Sun smatra da će oba lidera postaviti svoje ciljeve.

"Na kineskoj strani, ovogodišnje ekonomsko usporavanje je veliko. Argument je da Kina želi da se ovaj sastanak ponovo otvori ekonomsku saradnju sa Sjedinjenim Državamona. Kina želi ponovo američke investicije", rekao Sun za foreignpolicy.

Kako dodaje, u poslednjem kvartalu, prvi put za 25 godina kineski tokovi direktnih stranih investicija bili su negativni, a Si bi trebalo da se obrati direktno američkoj poslovnoj zajednici. 

Zbog toga se očekuje se da će prisustvovati večeri koju organizuju američko-kineski poslovni savet i nacionalni komitet za američko-kineske odnose. Inače, mesta na večeri prodata su za 2.000 dolara po osobi. Kina će takođe verovatno nastojati da SAD ukinu carine iz Trampove ere i kontrolu izvoza tehnologije.

Viši saradnik za bezbednost Azije u Centru za strateške i međunarodne studije Boni Lin kaže da će uz ekonomiju, "upravljanje Tajvanom verovatno biti na vrhu dnevnog reda".

Tanjug AP/Susan Walsh

 

"SAD će verovatno ponoviti svoju politiku "Jedne Kine", ali do konkretnih zaključaka oko pitanja Tajvana neće doći", smatra.

Kako dodaje, na američkoj strani, jedan od glavnih ciljeva Bajdenove administracije koja ide na sastanak je da učvrsti uslove za odgovorno takmičenje sa Kinom. 

"Obnavljanje komunikacije između vojske i vojske biće korak napred iz perspektive SAD, a SAD se nadaju da će nastaviti niz sastanaka na visokom nivou koji su ponovo započeti tokom leta", rekla je ona.

Analitičari su saglasni u jednom - ovi sastanci kineskih i ameirčkih zvaničnika biće važan pokazatelj koliko dve zemlje mogu da postignu zajdeno i koliko su međusobno ključne u eri konkurencije. Lin dodaje i da je ključno da se dva lidera sretnu oči u oči jer se obe zemlje, ako se pogleda trenutna geopolitička slika, nalaze u specifičnim situacijama ako se uzmu u obzir dva rata - jedan u Ukrajini a drugi na Bliskom istoku.

"Bez obzira na sve, mislim da obe zemlje žele da izbegnu bilo kakav rat i sukob. Međutim, niko od stručnjaka ne može tačno da proceni vrednost agende koja se danas nalazi u Americi", rekao je.

Komentari (0)

Svet