Fokus

SZO: UN traže načine da evakuišu pacijente iz Al Šife, ali su opcije ograničene

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

14:16

SZO: UN traže načine da evakuišu pacijente iz Al Šife, ali su opcije ograničene
SZO: UN traže načine da evakuišu pacijente iz Al Šife, ali su opcije ograničene - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjene nacije razmatraju načine da evakuišu pacijente iz bolnice Al Šifa u Gazi, ali opcije su ograničene zbog bezbednosnih i logističkih prepreka, izjavio je danas visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Rik Brenan.

Jedna prepreka se sastoji u tome da Palestinski Crveni polumesec nema dovoljno goriva za ambulantna vozila da evakuiše pacijente, istakao je za Rojters Brenan, koji se trenutno nalazi u Kairu.

Egipat je spreman da pošalje svoja ambulantna vozila u Gazu, kako bi pomogao u evakuaciji ljudi, dokle god postoje bezbednosne garancije i siguran prolaz. SZO veruje da ima oko 600 pacijenata, od kojih je 27 kritično, u bolnici Al Šifa, gde je izraelska vojska upala ove nedelje, nakon višednevne opsade, dodao je Brenan.

"Razmatramo potpunu medicinsku evakuaciju, ali tamo postoje brojne bezbednosne i logističke prepreke. Naše opcije su limitirane, ali se nadamo da ćemo imati bolje vesti u naredna 24 sata", rekao je Brenan.

Prioritet će imati osobe u kritičnom stanju i 36 novorođenčadi, koji nemaju pristup inkubatorima, jer nema goriva, naveo je predstavnik SZO.

"Planovi o evakuaciji su se zakomplikovani činjenicom da su komunikacije sa bolnicom u prekidu skoro sve vreme. Ideja je da dovedemo većinu pacijenata tokom narednih dana ili nedelja iz Al Šife. Odvezli bismo ih do bolnica na jugu Gaze, ali su tamo medicinske ustanove već prepune, pa je to još jedan komplikujući faktor. Druga opcija je, naravno da se jedan broj pacijenata prebaci u Egipat", napomenuo je Brenan.

Komentari (0)

Svet