Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Broj poginulih na muzičkom festivalu dostigao 364

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2023

-

07:39

RAT IZRAELA I HAMASA Broj poginulih na muzičkom festivalu dostigao 364
RAT IZRAELA I HAMASA Broj poginulih na muzičkom festivalu dostigao 364 - Copyright Tanjug/AP/Hatem Ali, Israel Defense Forces, Leo Correa, Nasser Nasser

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 42 dana, a borbe u Pojasu Gaze se ne jenjavaju. Nakon što je UN usvojio rezoluciju kojom se poziva na "produžene humanitarne pauze" u Gazi, izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da takvih pauza neće biti sve dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas. U međuvremenu, UN razmatraju načine da evakuišu pacijente iz bolnice Al-Šifa u Gazi, ali opcije su ograničene zbog bezbednosnih i logističkih prepreka, izjavio je visoki zvaničnik SZO Rik Brenan.

Ključni događaji:

  • Izrael ne prihvata rezoluciju SB dok se ne oslobode taoci
  • Izraelska vojska bombardovala kuću lidera Hamasa u Pojasu Gaze
  • Lapid poručio da Netanjahu mora da ode
  • UN upozorava o sve goroj situaciji u Gazi
  • Sukobi u Dženinu na Zapadnoj obali, poginula tri Palestinca

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu        

22.45 Broj poginulih na muzičkom festivalu porastao na 364

Istraga izraelske policije o napadima Hamasa na muzičkom festivalu "Supernova" 7. oktobra ažurirala je broj poginulih na 364, prenosi Gardijan. Taj broj je skoro jedna trećina ukupnog broja ubijenih u napadima na Izrael, objavio je "Times of Israel", pozivajući se na "Kanal 12".

23.37 Abu Obeida: Borbe sa izraelskom vojskom vode se "od ulice do ulice" u Pojasu Gaze

Abu Obaida, portparol oružanog krila palestinske militantne grupe Hamas, Kasam brigada, izjavio je da se pripadnici te grupe bore protiv izraelskih vojnika ''od ulice do ulice'' u Pojasu Gaze, kao i da su u borbama uništili na desetine izraelskih vojnih vozila u poslednja četiri dana. Borci Kasam brigada uništili su i stambenu zgradu u Beit Hanunu u kojoj su bile stacionirane izraelske specijalne snage, rekao je Obaida i dodao da su u urušavanju zgrade poginuli izraelski vojnici koji su bili unutra, prenosi Al Džazira.

Associated Press

23.30 IDF: Suspendovan vojnik koji je bacio šok granatu na džamiju

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je suspendovala vojnika koji je snimljen kako baca šok granatu na džamiju u palestinskom selu Budrus na Zapadnoj obali. Izraelski list Harec navodi da je incident povezan sa vojnicima koji su sebe snimali kako ponižavaju Palestince i te klipove objavljivali na društvenim mrežama.

22.26 Poslanik Likuda Nisim Vaturi: Spalite Gazu sada

Zamenik predsednika Kneseta i poslanik krajnje desničarskog Likuda Nisim Vaturi pozvao je danas ''na spaljivanje Gaze'', kao i da se ne dozvoli ulazak goriva i vode dok Hamas ne oslobodi taoce. Vaturi je napisao na mreži X ''da razmatranja o tome da li ima interneta u Pojasu Gaze pokazuje da ništa nije naučeno i da je Izrael isuviše human''. "Sva ova razmatranja o tome da li postoji internet u Gazi pokazuju da ništa nismo naučili. Previše smo humani. Spalite Gazu sada!", naveo je Vaturi, preneo je "Tajms of Izrael".

22.25 Delimično obnovljene telekomunikacione usluge u Pojasu Gaze

Telekomunikacione usluge su delimično obnovljene u Pojasu Gaze nakon ulaska ograničene količine goriva u tu oblast, saopštile su danas telekomunikacione kompanije Paltel i Džaval, prenosi Rojters. Izraelske snage su uvele strogu blokadu za svu robu koja ulazi u Gazu koja je pod kontrolom palestinske militantne grupe Hamas. U izraelskim napadima na Gazu dosad je ubijeno najmanje 12.000 Palestinaca, objavio je ranije Hamas.

21.10 Netanijahu: IDF ne planira da zadrži vojnike u Pojasu Gaze posle rata

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izraelske odbrambene snage (IDF) ne planiraju da zadrže vojnike u Pojasu Gaze posle rata, čak i ako Izrael zadrži bezbednosnu kontrolu nad Pojasom u doglednoj budućnosti. Netanijahu je rekao za američki NPR radio da je potrebna reforma civilne administracije u Gazi jer mora da se prekine finansiranje terorizma. Netanijahu je istakao da Izrael neće moći da prihvati bilo koga ko deli ciljeve Hamasa koji podučava palestinsku decu da Izrael mora biti uništen. Izraelski premijer je istakao da će u Pojasu Gaze morati da postoji i civilna vlada, preneo je "Tajms of Israel".

profimedia

 

21.00 Borelj s palestinskim ministrom spoljnih poslova o situaciji u Pojasu Gaze

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izrazio je danas solidarnost sa gubicima života u Pojasu Gaze i ''strašnom humanitarnom situacijom'' na sastanku sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom al Malikijem. On je rekao da je jedna od najvažnijih tema sastanka bila ''važnost rada na brzom oslobađanju talaca'', prenosi Al Džazira. ''EU će nastaviti da pruža humanitarnu pomoć'', rekao je Borelj.

20.50 MKS primio zahtev pet zemalja za istragu o ratnim zločinima u Gazi i na Zapadnoj obali

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan izjavio je danas da je primio zajednički zahtev pet zemalja da taj sud hitno otpočne istragu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijama. Kan je rekao da su zahtev uputile Južna Afrika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti, preneo je Rojters. MKS već vodi istragu o navodnim ratnim zločinima počinjenim na palestinskim teritorijama od 13. juna 2014. godine. Kan je rekao prošlog meseca da njegova kancelarija ima nadležnost i za napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, kao i za sve zločine koje je počinio Izrael kao odgovor na taj napad, uključujući bombardovanja Pojasa Gaze.

20.39 IDF: Hamas prisutan u svim bolnicama u Pojasu Gaze

Šef Južne komande Izraelske vojske (IDF) Jaron Finkelman izjavio je danas da je palestinska militantna grupa Hamas prisustna u svim bolnicama u Pojasu Gaze. "Vidimo prisustvo Hamasa u svim bolnicama. Oni zloupotrebljavjaju te bolnice", rekao je Finkelman, prenosi Tajms of Izrael. IDF je prethodno objavio slike na kojima se navodno vide tuneli pronađeni ispod bolničkog kompleksa Al Šifa u gradu Gaza.

profimedia

 

20.08 Lekari bez granica: Od srede ne znamo šta se dešava u bolnici Al Šifa

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF) saopštila je danas da ne dobija izveštaje o dešavanjima u bolnici Al Šifa u gradu Gaza otkako su u sredu izraelske snage ušle unutar tog bolničkog kompleksa zbog navoda da se u bolnici nalaze pripadnici Hamasa. MSF je saopštio da je najmanje jedan njihov član unutar bolnice Al Šifa, ali da su kontakti sa njim ''nestalni'', prenosi Gardijan.

''Nismo saznali ništa novo o situaciji unutar bolnice otkako su izraelske snage 15. novembra ušle u taj kompleks. Poslednji put kada smo govorili sa našim kolegama, medicinski radnici su i dalje pokušavali da pomognu pacijentima i raseljenim civilima koji su se krili unutar bolnice Al Šifa, uprkos tome što nisu imali struje, vode ili hrane danima'', navodi se u saopštenju MSF.

19.40 Katarski emir razgovarao telefonom sa Bajdenom o situaciji u Gazi

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad al Tani razgovarao je danas telefonom o situaciji u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, kao i sa kraljem Bahreina Hamadom bin Isom al-Kalifom, saopštio je katarski emirat.

U saopštenju se navodi da su Bajden i Al Tani razgovarali i o jačanju strateških odnosa SAD i Katara. Ističe se da su Al Tani i kralj Bahreina razgovarali i o drugim regionalnim i međunarodnim dešavanjima od zajedničkog interesa, objavila je Al Džazira. Istovremeno su katarski premijer i ministar spoljnih poslova otputovali u glavni grad Bahreina, Manamu, na sastanke sa prestolonaslednikom i drugim najvišim zvaničnicima. Ministarstvo spoljnih poslova Katara saopštilo je da su dve strane naglasile potrebu da se odmah zaustavi rat u Gazi i zaštite civili.

19.10 U poslednja dva dana umrla 24 pacijenta u Al Šifi zbog nedostatka goriva

U poslednja dva dana 24 pacijenta umrla su u bolnici Al Šifa u gradu Gaza zbog nestanka električne energije izazvane nedostatkom goriva, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Gaze.

''Ključna medicinska oprema je prestala da funkcioniše zbog nestanka struje'', rekao je danas portparol palestinskog ministarstva zdravlja u Gazi Ašraf al Kudra. Izraelske specijalne snage nastavile su danas sa pretragom bolničkog kompleksa Al Šifa, nakon što su u sredu rano zaustavile tenkove na glavnoj kapiji kompleksa i ušle unutar bolnice, kako bi pronašli pripadnike palestinske grupe Hamas, koji se navodno kriju unutar kompleksa i tunelima koji se, kako navodi Izrael, nalaze ispod bolnica, prenosi Gardijan.

Associated Press

19.00 Hamas: Broj ubijenih Palestinaca u Gazi dostigao 12.000

U izraelskim napadima na Pojas Gaze stradalo je najmanje 12.000 Palestinaca, saopšto je danas Hamas. Među ubijenima je i 5.000 dece, prenosi Gardijan. Pored toga, 3.750 osoba se vodi kao nestalo, uključujući 1.800 maloletnih lica, za koja se veruje da se i dalje nalaze pod ruševinama.

18.40 Galant uporedio vođu Hamasa sa Bin Ladenom

Izraelski ministar odbrane Joav Galant nazavao je najvišeg vojnog zvaničnika palestinske militante grupe Hamas u Gazi Jahju Sinvara ''novim Osamom Bin Ladenom'', poredeći ga sa vođom Al Kaide koji je preuzeo odgovornost za napad na Svetski trgovfniski centar u Njujorku 11. septembra 2001. ''Jahja Sinvar je novi Bin Laden, a mi ćemo ga uloviti i ostvariti pobedu'', napisao je Galant na svom nalogu na mreži Iks, nakon sastanka sa francuskim ministrom oružanih snaga Sebastijenom Lekornuom, a prenosi "Al Džazira".

18.25 UN pozvao Izrael da prestane da koristi vodu kao "ratno oružje"

Zvaničnik UN-a za ljudska prava Pedro Aroho-Agudo pozvao je Izrael da prestane da koristi vodu kao "ratno oružje" i dozvoli pijeću vodu i gorivo u Pojasu Gaze.

"Svaki sat koji prođe dok Izrael sprečava snabdevanje pijeće vode u Pojasu Gaze, bezobrazno kršeći međunarodno pravo, dovodi građane Gaze u opasnost da umru od žeđi i bolesti povezanih sa nedostatkom čiste vode za piće", rekao je on.

Associated Press

18.23 Sirene u Tel Avivu i centralnom Izraelu

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Tel Avivu i drugim gradovima u centralnom Izraelu.
Kako prenosi "Times of Israel", nema izveštaja o povređenima ili šteti. Delovanje PVO odbrane, odnosno "Gvozdene kupole" viđeno je u tom području.

18.14 Gebrejesus: Kriza na Bliskom istoku 'lakmus test' za UN i države članice

Kriza na Bliskom istoku je ''lakmus test'' za UN i njihove države članice, saopštio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus. ''Ova organizacija osnovana je da bi negovala mir u svetu. Ako vi kao države članice UN nećete ili ne možete da zaustavite ovo krvoproliće, onda moramo da se zapitamo - čemu služe Ujedinjene nacije?'', rekao je Gebrejesus tokom svog obraćanja na Generalnoj skupštini UN.

EPA/FABRICE COFFRINI

 

18.08 Koen: Na TikToku se stvara najveći antisemitski pokret od nacista

Glumac Saša Baron Koen poručio je na sastanku sa čelnicima TikToka da se na toj platformi stvara "najveći antisemitski pokret od nacista". Prema pisanju Njujork tajmsa, onlajn sastanku u sredu uveče, koji je trajao oko sat i po vremena, prisustvovalo je 30-ak TikTokera i poznatih ličnosti, dok su društvenu mrežu predstavljali direktori u kompaniji, Adam Preser i Set Melnik.

Jevrejske poznate ličnosti predvodili su glumci Saša Baron Koen, Debra Mesing i Ejmi Šumer. "Ono što se dešava na TikToku je stvaranje najvećeg antisemitskog pokreta od nacista. Sram vas bilo", poručio je Koen, navodi se u transkriptu sastanka u koji je američki list imao uvid.

AP/Andrew Harnik

 

17.47 Hanegbi: Ratni kabinet pristao na poseban zahtev SAD za ulazak goriva u Gazu

Predsedavajući Saveta za nacionalnu bezbednost Cači Hanegbi izjavio je danas da je ratni kabinet pristao na "poseban zahtev" SAD da se dopusti ulazak dva kamiona goriva svakog dana u Gazu kako bi mogli da upravljaju sistemom za prečišćavanje otpadnih voda u Pojasu Gaze, koji je na ivici kolapsa. Hanegbi je rekao da bi kolaps sistema rizikovao masovno širenje bolesti u Gazi, što bi uticalo i na palestinske civile u enklavi i na hiljade izraelskih vojnika koji tamo deluju, preneo je "Tajms of Izrael".

16.30 Ramala: SAD nam nisu odgovorile oko prekida vatre, Abas uskoro u poseti Rusiji

Sjedinjene Američke Države još nisu odgovorile na pozive Palestinske samouprave da dođe do primirja u Pojasu Gaze, rekao je za RIA Novosti savetnik palestinskog lidera, Mahmud el Habaš, dodajući da bi palestinski predsednik Mahmud Abas mogao uskoro da poseti Rusiju. Prema rečima palestinskog političara, jedina strana koja je "sposobna da primora Izrael da prekine vatru su SAD".

On je istakao da Palestinska samouprava radi sa svim međunarodnim stranama, ali da "sve one imaju znatno manji uticaj na Izrael u odnosu na Sjedinjene Države". "Ceo svet traži prekid vatre, ali samo Izrael, zajedno sa SAD, to ne želi. Do sada, SAD nisu odgovorile na naše pozive na prekid vatre", rekao je el-Habaš.

16.22 IDF pronašla oružje u obdaništu i školi na severu Gaze

Pripadnici Bislamačke brigade Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) locirali su skladište minobacača unutar obdaništa na severu Gaze, pokazuju snimci koje je objavila vojska. IDF navodi da je izviđačka jedinica Golani brigade, u međuvremenu, izvršila raciju u školi al-Karmel u gradu Gazi i pronašla vatreno oružje vojnu opremu, preneo je "Tajms of Izrael". IDF je saopštila i da su trupe 12. bataljona 7. oklopne brigade identifikovale grupu Hamasovih operativaca u gradu Gazi i pokušale da pojure za njima. Dok su naoružani napadači bežali, trupe su zatražile pomoć dronova.

14.31 Borelj: EU i međunarodna zajednica učiniće sve da pomognu u povratku talaca

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj sastao se sa porodicama talaca koje je otela militantna grupa Hamas i poručio da će EU učiniti sve da pomogne u povratku otetih.

On je, takođe, apelovao na Izraelce da ne dozvole da ih obuzme gnev prilikom odgovora na Hamasov smrtonosni napad od 7. oktobra, preneo je Rojters.

Tanjug /AP/Virginia Mayo

 

"Jedan horor ne opravdava drugi", dodao je Borelj.

13.42 Izrael pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu

Izrael je pristao da pusti dnevno dva kamiona sa gorivom u Gazu za potrebe UN, kao i za vodovodne i kanalizacione sisteme, rekao je izraelski zvaničnik.

Ratni kabinet je odluku doneo na osnovu preporuke Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Šin Beta i na zahtev američkih zvaničnika, preneo je "Tajms of Izrael".

Ovo ima za cilj da omogući minimalno održavanje neophodno za vodovodne, kanalizacione i sanitarne sisteme kako bi se sprečile pandemije koje bi se mogle proširiti na celo područje, loše uticale na stanovnike Pojasa Gaze, kao i na izraelske snage i potencijalno se proširile na Izrael.

Izraelski zvaničnik tvrdi da će taj potez "Izraelu ponuditi neophodan diplomatski manevarski prostor da eliminiše Hamas".

Dodao je će Izrael pratiti isporuku goriva kako bi osigurao da ne stigne do militantne grupe Hamas. 

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

13.20 Iran ne želi eskalaciju palestinsko-izraelskog sukoba

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan izjavio je danas da je Teheran preko pozadinskih kanala obavestio Sjedinjene Američke Države da ne želi da se rat Izraela i Hamasa dalje širi, ali je takođe upozorio Vašington da bi regionalni sukob mogao biti neizbežan ako se izraelski napadi na Gazu nastave.

Amirabdolahijan je za Fajnenšel tajms rekao da su tokom proteklih 40 dana, razmenjene poruke između Irana i SAD, preko švajcarske ambasade u Teheranu, isključujući mogućnost direktnih razgovora između zaraćenih strana.

12.29 Tajms of Izael: Ubijen jedan od lidera političkog krila Hamasa

Jedan od lidera političkog krila Hamasa, Ahmad Bahar, ubijen je u izraelskom udaru na Gazu, javljaju palestinski mediji.

Bahar (76) je svojevremeno bio potpredsednik Palestinskog zakonodavnog saveta, prenosi "Tajms of Izrael".

Izrael nije potvrdio da je on bio meta napada, niti da je ubijen.

12.28 Pronađeno telo još jedne Izraelke koju je oteo Hamas

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je telo još jedne Izraelke, koju su oteli pripadnici Hamasa 7. oktobra, pronađeno u blizini bolnice Al Šifa u Gazi.  Kako je saopšteno, telo pripadnice IDF, Noe Marćano (19) pronađeno je u četvrtak u zgradi nedaleko od bolnice Al Šifa, tri dana pošto je objavljeno da je ubijena u Hamasovom zarobljeništvu, prenosi "Tajms of Izrael".

Marćano, pripadnica 414. jedinice Borbenog korpusa za prikupljanje obaveštajnih podataka.  Služila je u bazi IDF-a Nahal Oz, kada su je zauzeli pripadnici Hamasa 7. oktobra. Hamas je u ponedeljak uveče objavio propagandni video na kojem Marćanova govori u kameru, četiri dana nakon što je uzeta kao talac, identifikuje se i izgovara imena svojih roditelja i svog rodnog grada. Snimak je zatim prekinut, da bi se nastavio prikazom njenog tela.

Tanjug/Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP

 

11.48 SZO izražava zabrinutost zbog širenja bolesti u Gazi

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zabrinuta je zbog širenja zaraze u Gazi, pošto je višenedeljno izralesko bombardovanje primoralo stanovništvo tog dela da se sklone u skloništa sa oskudnim zalihama hrane i čiste vode, saopšteno je danas iz te organizacije.

"Veoma smo zabrinuti zbog širenja bolesti kada dođe zimska sezona", rekao je Ričard Piperkorn, predstavnik SZO-a u okupiranoj palestinskoj teritoriji, prenosi Rojters.

09.36 Izraelska vojska: Tokom sukoba u Dženinu ubijeno najmanje pet Palestinaca

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je ubila najmanje pet palestinskih naoružanih napadača tokom racije u gradu Dženin na Zapadnoj obali i u susednom izbegličkom kampu. Kako je navedeno, operacija tokom noći u Dženinu imala je za cilj otkrivanje eksplozivnih naprava koje pripadaju lokalnim terorističkim grupama, prenosi Tajms of Izrael.

IDF je saopštila da je dron pogodio grupu naoružanih ljudi koji su pucali na izraelske snage tokom racije, kao i da je pucano na druge Palestince koji su bacali eksploziv tokom sukoba. IDF tvrdi da su vojnici ubili najmanje pet palestinskih naoružanih napadača i zaplenili šest jurišnih pušaka u kampu Dženin.

08.15 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima u ratu Izraela i Hamasa

Euronews

07.35 Sirija: Vojska oborila većinu izraelskih raketa ispaljenih ka okolini Damaska

Sirija je rano jutros oborila izraelske rakete ispaljene sa Golanske visoravni ka okolini glavnog grada Damaska, saopštila je sirijska vojska.

Navodi se da je većina izraelskih projektila presretnuta, ali da su neke izazvale materijalnu štetu, prenosi Rojters. Izrael se za sada nije oglašavao povodom jutrošnjeg napada.

07.18 Netanjahu: Činimo sve da civilnih žrtava bude što manje

Izrael čini sve što može kako bi zaštitio civile dok vodi borbe protiv Hamasa u Gazi, što uključuje i bacanje letaka sa upozorenjem da beže, ali dosadašnji pokušaji da civilne žrtve budu svedene na minimum "nisu bili uspešni", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu. 

"Svaka smrt civila je tragedija i ne bismo smeli da ih imamo pošto činimo sve što možemo kako bismo civile uklonili od opasnosti, dok Hamas čini sve da ih tamo zadrži ", rekao je Netanjahu u četvrtak u intervjuu za CBS njuz, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Ohad Zwigenberg

 

07.15 Sukobi u Dženinu na Zapadnoj obali, poginula tri Palestinca

Tri Palestinca ubijena su u izraelskom napadu dronom u Dženinu na Zapadnoj obali, saopštio je direktor palestinske hitne službe za Rojters.

Tajms of Izrael javlja da je u Dženinu došlo do sukoba naoružanih Palestinaca i izraelske vojske koja je izvodila antiterorističku operaciju u tom gradu na severu Zapadne obale.Palestinska agencija Vafa navodi da su izraelske snage uhapsile nekoliko osumnjičenih u Dženinu.

07.05 Telo taoca pronađeno nedaleko od bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze

Telo taoca Jehudite Vajs (65) pronađeno je juče u blizini bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF). Pripadnici 603. bataljona 7. oklopne brigade IDF-a pronašli su telo zajedno sa vojnom opremom Hamasa, uključujući jurišne puške i RPG.

Telo je prebačeno u Izrael radi identifikacije, nakon čega su vojska i policija obavestili porodicu Jehudite Vajs.

profimedia

 

07.00 SZO: UN traže načine da evakuišu pacijente iz Al-Šife, ali su opcije ograničene

Ujedinjene nacije razmatraju načine da evakuišu pacijente iz bolnice Al Šifa u Gazi, ali opcije su ograničene zbog bezbednosnih i logističkih prepreka, izjavio je juče visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Rik Brenan.

Jedna prepreka se sastoji u tome da Palestinski Crveni polumesec nema dovoljno goriva za ambulantna vozila da evakuiše pacijente, istakao je za Rojters Brenan, koji se trenutno nalazi u Kairu. Egipat je spreman da pošalje svoja ambulantna vozila u Gazu, kako bi pomogao u evakuaciji ljudi, dokle god postoje bezbednosne garancije i siguran prolaz.

06.30 UN: Situacija sve gora u Gazi

Agencija UN za humanitarna prava saopštila je juče da epidemije bolesti i gladi deluju neizbežno nakon nedelja izraelskih napada na gusto naseljen grad Gazu. Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk upozorio je, nakon posete Bliskom istoku, na ozbiljnost situacije, preneo je Rojters. Nestanak goriva bi predstavljao katastrofu širom Gaze, dovelo bi do kolapsa kanalizacionih sistema, zdravstva i kraja isporuke humanitarne pomoći, kazao je on.

06.00 Izrael nakon usvajanja rezolucije SB: Nema pauza bez oslobađanja talaca

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć, nakon usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se poziva na "produžene humanitarne pauze" u Gazi, da takvih pauza neće biti dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas. Ministarstvo u saopštenju zahteva da Savet bezbednosti radi na oslobađanju talaca koji su u Pojasu Gaze. U saopštenju se kaže da "nema mesta za produžene humanitarne pauze sve dok je 239 talaca i dalje u rukama Hamasovih terorista".

Komentari (0)

Svet