Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Telo izraelskog taoca pronađeno u blizini bolnice Al-Šifa u Gazi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2023

-

07:49

RAT IZRAELA I HAMASA Telo izraelskog taoca pronađeno u blizini bolnice Al-Šifa u Gazi
RAT IZRAELA I HAMASA Telo izraelskog taoca pronađeno u blizini bolnice Al-Šifa u Gazi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 41 dan, a borbe u Pojasu Gaze se ne smiruju. Izrael je juče saopštio da je vojska ušla u bolnicu Al-Šifa i pronašla oružje i Hamasovu opremu. Hamas, s druge strane tvrdi da "nije isključeno da je upravo izraelska vojska podmetnula pronađeno oružje". Ministar zdravlja Palestine rekao je da je upad izraelske vojske u bolnicu Al-Šifa "novi zločin protiv čovečnosti, medicinskog osoblja i pacijenata", nazvavši tu akciju  "opsadom najveće bolnice u Gazi". U međuvremenu, Savet bezbednosti UN glasao je za usvajanje nacrta rezolucije u kojoj se poziva na humanitarnu pauzu u borbama u Gazi i veće napore da se omogući humanitarna pomoć na ratom razorenoj teritoriji.

Klučni događaji

  • UN: Situacija sve gora u Gazi
  • IDF pretražuje bolnicu Al-Šifa, za koju tvrde da je vojna baza Hamasa
  • UN usvojile rezoluciju kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi
  • IDF objavio dokaze o Hamasovom oružju pronađenom u bolnici Al-Šifa u Gazi
  • Izraelska vojska gađa ciljeve u Libanu
  • Erdogan: Izrael je teroristička država
  • Hamas tvrdi da je najveća bolnica u Gazi pod kontrolom izraelskih snaga

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu        

23.34 Blinken razgovarao sa egipatskim ministrom spoljnih poslova o situaciji u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je danas telefonom sa egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem, saopštio je Stejt department, dok Bajdenova administracija nastavlja svoje napore da obezbedi oslobađanje talaca koje drži palestinska militantna grupa Hamas i poveća humanitarnu pomoć za Gazu, prenosi Tajms of Izrael. Oba ova cilja zahtevaju blisku saradnju sa Egiptom, koji deli granicu sa Gazom i koji ostaje u kontaktu sa Hamasom.

23.02 Lekarima bolnice Al-Ahla onemogućeno da dođu do ranjenih

Lekari zarobljeni u baptističkoj bolnici Al-Ahla u gradu Gaza tvrde da im je onemogućeno da dođu do ranjenih ljudi van bolnice zbog intenzivnih borbi u toj oblasti, saopštilo je danas palestinsko društvo Crvenog polumeseca. Ekipe hitne pomoći čuju eksplozije i jaku pucnjavu, ali ne mogu da izađu i pruže pomoć ranjenima, saopšteno je iz te organizacije, a prenosi CNN. ''U dvorištu bolnice, udaljenom oko 30 metara, nalazi se veliki broj mučenika i ranjenika, do kojih naši timovi ne mogu da dopru'', navodi se u saopštenju.

21.17 IDF objavile snimak na kojem se navodno vidi tunel ispod bolnice Al Šifa

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su otkrile ulaz u tunel palestinske militantne grupe Hamas koji se navodno nalazi podno bolničkog kompleksa Al Šifa. Na video-snimku, koji su objavile IDF, vidi se velika pukotina ispod temelja jedne od zgrada u krugu bolnice, a navodi se da su u blizini vojnici IDF locirali kabinet Hamasa, u kojem se navodno nalazi oružje, i to slično onom koje je Hamas koristio u napadu na Izrael 7. oktobra, prenosi Tajms of izrael.

Izraelska vojska je takođe objavila i fotografiju na kojoj se vidi oružje koje su vojnici navodno otkrili u unutrašnjosti bolnice Al Kuds u Gazi.

20.25 Galan: Radimo na tome da se stanovnici nekih gradova nadomak Gaze vrate kući

Ministar odbrane Izraela Joav Galan rekao je danas da očekuje da će neki stanovnici zajednica nadomak granice s Gazom, razorenih u Hamasovom napadu 7. oktobra, moći da se vrate kući početkom sledeće godine. On je naveo da je održan sastanak s visokim zvaničnicima Ministarstva odbrane o tome kako omogućiti povratak onima koji žive od četiri do sedam kilometara od granice s Gazom, preneo je Tajms of Izrael.

Naglasio je da bi to moglo da se dogodi "nakon obnove gradova i stvaranja adekvatnih bezbednosnih uslova". "Svako ko ne bude mogao da se vrati u svoj dom, nastaviće da dobija punu podršku vlade", kaže Galan. 

20.13 Šefovi UN neće učestvovati u uspostavljanju sigurnih zona bez saglasnosti svih

Šefovi nekoliko agencija Ujedinjenih nacija i drugih humanitarnih organizacija saopštili su danas da neće učestvovati u uspostavljanju bilo kakvih "sigurnih zona" u Gazi, koje je proglasila samo jedna strana u sukobu.

Zajedničku izjavu je potpisalo desetak šefova agencija UN, uključujući podsekretara za humanitarna pitanja i koordinatora za hitnu pomoć Martina Grifitsa, visokog komesara UN za ljudska prava Volkera Turka, šefa dečijeg fonda Ketrin Rasel i prvog čoveka Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa.

"Kao humanitarci imamo jasan stav: nećemo učestvovati u uspostavljanju bilo koje ’sigurne zone’ u Gazi bez saglasnosti svih strana, ukoliko se ne stvore osnovni uslovi za osiguranje bezbednosti i drugih osnovnih potreba, računajući i mehanizam za nadgledanje njegove implementacije", navodi se u saopštenju.

19.40 Telo izraelskog taoca pronađeno u blizini bolnice Al-Šifa

Telo taoca Jehudite Vajs (65) pronađeno je danas u blizini bolnice Al-Šifa u Pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Pripadnici 603. bataljona 7. oklopne brigade IDF-a pronašli su telo zajedno sa vojnom opremom Hamasa, uključujući jurišne puške i RPG.

Telo je prebačeno u Izrael radi identifikacije, nakon čega su vojska i policija obavestili porodicu Jehudite Vajs.

Vajs, majka petoro dece, kidnapovana je 7. oktobra iz kibuca Beri. Njen suprug Šmulik Vajs, ubijen je u sigurnoj sobi njihovog doma.

Jehudita je bila penzionerka koja je volonterski radila u lokalnom vrtiću, a u trenutku kindapovanja lečila se od raka dojke.

19.30 UNRWA: Kanalizacija se izlila na ulice Rafe u Gazi

Kanalizacija se izlila ulicama grada Rafa u Pojasu Gaze, pošto je nestalo goriva koje služi da pokrene kanalizacione pumpe, saopštio je danas direktor agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom Istoku Tomas Vajt. ''Kanalizacija teče ulicama Rafe jer su sve kanalizacione pumpe ostale bez goriva'', napisao je Vajt na svom nalogu na mreži Iks.

Associated Press

18.05 PRCS: Nasilni napad na bonlicu Al-Ahla u gazi

Bolnica Al-Ahli u Pojasu Gaze trenutno je pod opsadom izraelskih tenkova, saopštilo je Palestinsko društvo Crvenog polumeseca (PRCS). U saopštenju objavljenom na društvenim medijima, PRCS je izvestio da je u toku "nasilni napad" na bolnicu u gradu Gaza. Rečeno je da timovi nisu mogli da se pomere i dođu do povređenih.

17.32 Galant: Počela naredna faza kopnene operacije

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da su odbrambene snage Izraela locirale "značajne stvari" u bolnici Al Šifa i istakao da se kopnena operacija nastavlja na precizan, selektivan, ali veoma, odlučan način. On nije precizirao šta je pronađeno u bolnici, preneo je "Tajms of Izrael". "Operacija se nastavlja i izvodi se na precizan, selektivan, ali veoma odlučan način", rekao je on prilikom posete komandnom centru 36. divizije.

17.25 Oružano krilo Hamasa preuzelo odgovornost za napad na kontrolni punkt

Oružano krilo palestinske militantne grupe Hamas preuzelo je odgovornost za današnji napad na kontrolni punkt između Jerusalima i Vitlejema, na okupiranoj Zapadnoj obali. Izraelska obaveštajna služba Šin Bet identifikovala je ranije danas tri muškarca koji su napali kontrolni punkt na Zapadnoj obali južno od Jerusalima. Oni su u napadu ranili šest osoba, nakon čega su ubijeni, naveo je Šin Bet i dodao da je reč o pripadnicima Hamasa iz Hebrona, preneo je "Tajms of Izrael".

16.45 Lazarini: Namerno se guši humanitarni rad UNRWA u Gazi zbog nedostatka goriva

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Filipe Lazarini izrazio je danas uverenje da se njen humanitarni rad u Gazi namerno "guši", i upozorio da će agencija možda morati u potpunosti da suspenduje svoj rad zbog nedostatka goriva.

"Verujem da postoji nameran pokušaj da se osujeti naš rad i parališe rad", rekao je Lazarini novinarima u Ženevi, ocenivši "nečuvenim" prisiljavanje humanitarnih organizacija da mole za gorivo, preneo je Rojters. On je dodao da je ta agencija, koja podržava više od 800.000 raseljenih lica u Gazi, u opasnosti da suspenduje rad u potpunosti.

16.15 IDF novinarki BBC-ja: Na laptopovima u bolnicu Al Šifa snimci talaca

Predstavnik izraelske vojske (IDF) je izveštaču BBC-ja rekao da su među predmetima otkrivenim u bolnici Al Šifa u Gazi, bili i laptopovi sa fotografijama i video snimcima talaca iz Gaze.

"Otkrili smo mnogo kompjutera i druge opreme koja bi zaista mogla da rasvetli trenutnu situaciju, nadamo se i u vezi sa taocima", rekao je potpukovnik IDF Jonatan Kornikus.

Laptopovi, kaže on, sadrže fotografije i video-zapise talaca, snimljenih nakon njihove otmice u Gazi. BBC, međutim, navodi da njegovoj novinarki Lusi Vilijamson nije pokazano šta je na laptopovima. Vilijamsonova je jedna je od prva dva strana izveštača (uz američki Foks njuz) koja je uvedena u bolnicu Al Šifa u noći između srede i četvrtka.

Ona je rekla da je ekipa BBC-ja bila pod striktnom kontrolom, da su izveštači na terenu boravili samo ograničeno vreme, i istakla da im nije omogućeno da razgovaraju sa lekatima i pacijentima iz Al Šife.

"Naš dolazak u Gazu, u oklopnom transporteru čvrsto zatvorenom od spoljašnje tame, pratio je put prvih velikih kopnenih upada Izraela pre nekoliko nedelja", navela je Vilijamson.

 14.30 Šin Bet: Hamas stoji iza napada na kontrolni punkt u blizini Jerusalima

Izraelska obaveštajna služba Šin Bet identifikovala je trojicu ubijenih terorista koji su napali kontrolni punkt na Zapadnoj obali južno od Jerusalima. Oni su u napadu ranili šest osoba, naveo je Šin Bet i dodao da je reč o pripadnicima Hamasa iz Hebrona, preneo je "Tajms of Izrael". Dvojica od trojice ubijenih identifikovana su kao Abed el-Kader Kavasme (26), sin Abdalaha Kavasme, šefa Hamasovog vojnog krila u Hebronu, koji je ubijen 2003. godine i Hasan Mamun Kafiša (28), član Hamasa, čiji je ujak bio pripadnik Hamasa i proteran u Tursku 2011. godine.

Tanjug/AP/Leo Correa

 

14.15 IDF granatirala terorističku ćeliju u Libanu koja je gađala sever Izraela

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je napala terorističku ćeliju u Libanu koja je lansirala protivtenkovske rakete preko granice. Vojska je, takođe, potvrdila da je nekoliko projektila ispaljeno na njene položaje u oblasti Misgav Am na granici, preneo je "Tajms of Izrael".
Vojska je navela da nema žrtava u svojim redovima i da je artiljerija IDF granatira područja odakle je došla vatra. IDF je objavio video snimak o napadu.

14.02 SZO: UN traže načine da evakuišu pacijente iz Al Šife, ali su opcije ograničene

Ujedinjene nacije razmatraju načine da evakuišu pacijente iz bolnice Al Šifa u Gazi, ali opcije su ograničene zbog bezbednosnih i logističkih prepreka, izjavio je danas visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Rik Brenan.

Jedna prepreka se sastoji u tome da Palestinski Crveni polumesec nema dovoljno goriva za ambulantna vozila da evakuiše pacijente, istakao je za Rojters Brenan, koji se trenutno nalazi u Kairu. Egipat je spreman da pošalje svoja ambulantna vozila u Gazu, kako bi pomogao u evakuaciji ljudi, dokle god postoje bezbednosne garancije i siguran prolaz.

Više pročitajte OVDE.

13.36 Borelj apelovao na Izraelce: Jedan horor ne opravdava drugi

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj apelovao je danas na Izraelce da ne dozvole da ih obuzme gnev prilikom odgovora na Hamasov smrtonosni napad od 7. oktobra. On je rekao da "jedan horor ne opravdava drugi", preneo je Rojters.

Borelj je ovo izjavio tokom posete Izraelu, govoreći pored izraelskog ministra spoljnih poslova Elija Koena, nakon što su njih dvojica posetili kibuc Beri, jedno od mesta Hamasovog napada 7. oktobra.

"Razumem vaš gnev, ali dozvollite mi, molim vas da vas ne proguta gnev. Mislim da je to nešto što najbolji prijatelji Izraela mogu da vam kažu", rekao je Borelj.

Tanjug/AP/Claudio Furlan/LaPresse

 

12.56 Porodice otetih nastavile marš od Tel Aviva ka Jerusalimu

Porodice nestalih i otetih u Gazi nastavile su danas svoj marš od Tel Aviva do kancelarije premijera u Jerusalimu, javlja Tajms of Izrael. Porodice otetih hodaju već treći dan, a plan je da do Jerusalima stignu u subotu posle podne. Za danas je planirano da se pozove porodica Marćijano, čija je ćerka, vojnik Noa Marćijano, ubijena u zarobljeništvu Hamasa. Predstavnici porodica su rekli da traže od članova izraelskog ratnog kabineta da se susretnu sa njima na putu.

"Hodamo 37 kilometara, a ratni kabinet nije ni podigao slušalicu, da pronađe vreme i susretne se sa nama", rekla je Merav Lešem Ronen, majka Romi Gonen, koju je oteo Hamas.

Ona je dodala da su porodice zatražile od vlade da se susretnu sa njima.

"Ukoliko mi možemo peške da idemo do njih, oni mogu da sednu u automobile i dođu do nas. Znamo da su zauzeti pregovorima. Dođite i pričajte sa nama", poručile su porodice otetih.

12.35 Izraelska ambasadorka kritikovala Ujedinjene nacije

Izrael je oštro kritikovao pokušaje Ujedinjenih nacija da "izjednači njegove akcije u Gazi" sa onim što je uradila "teroristička grupa Hamas", insistirajući da međunarodno pravo "nije samoubilački pakt", preneo je danas Tajms of Izrael.

"Ukoliko država ne može da se brani, ili je kritikovana jer to radi u skladu sa međunarodnim pravom, neizbežno je da će terorističke organizacije postati ohrabrene da nastave svoje postupanje, jer su veruju u kontinuiranu međunarodnu podršku", rekla je izraelska ambasadsorka u Ujedinjenim nacijama i međunarodnim organizacijama u Ženevi, Meirav Elion Šahar.

12.21 IDF pretražuje bolnicu Al Šifu, Islamski džihad: I dalje traju borbe oko bolnice

Izraelska vojska (IDF) pretražuje bolnicu Al Šifa u gradu Gaza za koju tvrdi da je palestinska militantna grupa Hamas koristi kao vojnu bazu, javlja BBC. Istovremeno, militantna grupa Islamski džihad saopštila je da su njeni borci i dalje uključeni u "žestoke borbe" sa izraelskim snagama u blizini bolničkog kompleksa. Snage IDF-a ušle su u bolnicu, najveću u Gazi, u sredu u ranim jutarnjim satima u, kako je navedeno, "ciljanoj operaciji protiv Hamasa".

Israel Defense Forces via AP

 

11.42 UN: Situacija sve gora u Gazi

Agencija UN za humanitarna prava saopštila je danas da epidemije bolesti i gladi deluju neizbežno nakon nedelja izraelskih napada na gusto naseljen grad Gazu. Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk upozorio je, nakon posete Bliskom istoku, na ozbiljnost situacije, preneo je Rojters. Nestanak goriva bi predstavljao katastrofu širom Gaze, dovelo bi do kolapsa kanalizacionih sistema, zdravstva i kraja isporuke humanitarne pomoći, kazao je on.

"Deluje da su epidemije bolesti i gladi neizbežne", rekao je Tirk na brifingu u Ženevi.

11.25 Izraelski ministar: Moramo da se pozabavimo Hamasom na Zapadnoj obali

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Ben Gvir izjavio je danas da bi palestinske vlasti i Hamas na Zapadnoj obali trebalo da budu tretirani isto kao Hamas u Pojasu Gaze.

"Moramo da se pozabavimo Hamasom na Zapadnoj obali i palestinskim vlastima koje imaju slične stavove kao Hamas i njegovi čelnici", rekao je Gvir, nakon jutrošnjeg terorističkog napada na kontrolnom punktu južno od Jerusalima, prenosi Tajms of Izrael.

Associated Press

11.11 Izraelska vojska bacala letke upozorenja u južnim delovima Pojasa Gaze

Izraelske snage bacale su letke upozorenja Palestincima iz južnih delova Pojasa Gaze, rekli su lokalni stanovnici, preneo je AP, navodeći da bi to moglo da znači proširenje operacije na taj deo Gaze.

Kako navodi Tajms of Izrael, leci upozorenja su bačeni istočno od grada Kan Junis, i u njima se upozoravaju civili da se evakuišu i ističu da sama činjenica da su u blizini "terorista i njihovih pozicija dovodi njihove živote u opasnost".

Slični leci bacani su iznad severa Gaze nedeljama pre kopnene ofanzive. Dva lokalna novinara koji žive istočno od Kan Junisa potvrdila su za AP da su videli letke. Širenje ofanzive na jug - gde izraelska vojska već sprovodi vazdušne akcije - preti da pogorša već tešku humanitarnu krizu na opkoljenoj teritoriji, dodaje američka novinska agencija.

Više od 1,5 miliona ljudi je interno raseljeno u Gazi, a većina od njih je pobeglo na jug, gde je sve manje hrane, vode i struje.

Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg

 

11.03 Lapid: Netanjahu mora da ode

Izraelski glavni opozicioni lider Jair Lapid pozvao je premijera Benjamina Netanijahua da podnese ostavku zbog, kako je ocenio, lošeg postupanja vlade u ratu protiv palestinskog Hamasa. Lapid je rekao da želi stvaranje "nacionalne rekonstrukcione vlade", koju bi mogla da vodi Netanijahuova partija Likud, ali da je važno da Netanijahu ode, preneo je BBC.

Lapid je na platformi X (Tviter) naveo da su izraelska vojska i javnost pokazali otpor nakon smrtonosnog upada Hamasa na jug Izraela 7. oktobra, ali da je u svemu "najslabija karika vlada, a posebno premijer".

"Čujem priče da sada nije pravo vreme (za promenu). Čekali smo 40 dana, nema više vremena. Ono što nam odmah treba je vlada koja će se baviti ni sa čim drugim, nego bezbednošću i ekonomijom", poručio je Lapid.

10.26 Izraelski ambasdor: Izrael da preuzme kontrolu nad Gazom na neodređeni period

Ambasador Izraela u Sjedinjenim Američkim Državama Majkl Hercog predložio je danas da Izrael preuzme kontrolu nad Pojasom Gaze na "neodređeni vremenski period", reagujući na nemački predlog da kontrolu nad tom oblašću preuzmu Ujedinjene nacije.

"Nisam siguran da je model Ujedinjenih nacija najbolji model, jer nemamo dobro iskustvo sa snagama koje imaju mandat UN", rekao je Hercog za podkast briselskog portala Politiko.

Associated Press

10.00 Automobil udario u barikade kod izraelske ambasade, povređen policajac

Automobil je danas udario u barikade postavljene u blizini izraelske ambasade u Tokiju, pri čemu je povređen policajac koji je čuvao stražu u okolnostima pojačanog obezbeđenja zbog sukoba između Izraela i Hamasa, saopštili su za Kjodo izvori iz istražnih organa. Policija je na licu mesta uhapsila 53-godišnjeg vozača, pripadnika desničarske organizacije, zbog ometanja službenih dužnosti i sumnji da je možda ciljao ambasadu, rekli su izvori.

09.20 Ganc razgovarao sa Trudoom: Hamas nastavlja da koristi civile kao živi štit

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc, rekao je danas kanadskom premijeru Džastinu Trudou u telefonskom razgovoru da palestinska militantna grupa Hamas nastavlja da koristi građane Gaze kao živi štit. Ganc je istakao da je rat protiv Hamasa ključan za garantovanje bezbednosti Izraela. Trudo je u razgovoru rekao da je neophodno kontinuirano pružanje humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze.

profimedia

 

08.51 Al Džazira: Teško oštećena zgrada Al Šife, dignuto u vazduh skladište lekova

Zgrada bolnice Al Šifa u Gazi je teško oštećena, kada je izraelska vojska (IDF) digla u vazduh skladište lekova i medicinske opreme, javlja Al Džazira. Kako se navodi, uništene su sve pregrade, zidovi između prostorija i sva medicinska oprema.

Pojedini mediji pišu da je oko 200 ljudi, sa povezom na očima, ispitivano i odvedeno, a njihova sudbina je nepoznata. Izraelski portal i24news objavio je da IDF širi svoju operaciju u Al Šifi, najvećem bolničkom kompleksu u Pojasu Gaze.

08.45 Izraelska vojska: U kopnenoj operaciji do sada poginulo 50 vojnika

Broj poginulih izraelskih vojnika od početka kopnene operacije u Gazi dostigao je 50, prenosi Tajms of Izrael saopštenje vojske.

"Još dva vojnika ubijena su u borbi protiv Hamasovih terorista u severnom delu Pojasa Gaze, čime je broj poginulih u izraelskoj kopnenoj operaciji povećan na 50", navedeno je u saopštenju. 

08.22 Izraelska vojska bombardovala kuću lidera Hamasa u Pojasu Gaze

Izraelski avioni bombardovali su tokom noći u Pojasu Gaze kuću lidera Hamasa Ismaila Hanije, prenosi Tajms of Izrael. Izraelske odbrambene snage kažu da je kuća lidera Hamasa korišćena kao "teroristička infrastruktura" i, između ostalog, kao mesto sastanka visokih zvaničnika organizacije Hamas. Vojska je objavila video-snimak koji prikazuje vazdušni napad na kuću.

Tanjug AP/Abed Khaled

 

07.56 Mansur o rezoluciji SB UN: Palestina želi trajni prekid vatre

Palestina želi uspostavljanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze i nastaviće da traži takav poziv od Saveta bezbednosti UN, rekao je stalni posmatrač Palestine u UN Rijad Mansur. On je ocenio da je rezolucija, koja je sinoć usvojena u Savetu bezbednosti, "mali korak u dobrom pravcu".

"Ona ne poziva na prekid vatre, ali je korak u pravom smeru. Želimo trajni prekid vatre. I nastavićemo da kucamo na vrata Saveta bezbednosti", rekao je Mansur, prenose RIA Novosti.

07.48 Hercog: Ne možemo da ostavimo vakuum u Gazi, zadržaćemo snažno vojno prisustvo

Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je da Izrael ne može da ostavi "vakuum" u Pojasu Gaze i da će izraelske snage morati da zadrže snažno vojno prisustvo u toj oblasti. Hercog je naveo da izraelska vlada razmatra mnoge ideje o tome kako će se upravljati Gazom po okončanju sukoba sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

"Ako se povučemo, ko će onda preuzeti tu oblast? Ne možemo da ostavimo vakuum. Niko neće želeti da Gaza ponovo postane baza terorista", rekao je izraelski predsednik u intervjuu za Fajnenšel tajms.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

07.35 Sukobi Izraela i Hezbolaha prazne sela u južnom Libanu

Sve češća razmena vatre između Izraela i Hezbolana na izraelsko-libanskoj granici primorala je mnoge stanovnike južnog Libana da se presele u severnije krajeve. Izraelska artiljerija i avijacija danima dejstvuju po hrišćanskom selu Rmejšu u kojem je ostalo svega nekoliko ljudi.

"Mi smo protiv svakog rata. Mi, naše porodice i deca želimo da živimo u miru. Plaćamo danak od 1948. godine otkako su Palestinci raseljeni i nemamo ništa sa tim. Nemamo nikakve veze sa celim ovim pitanjem - mi smo protiv rata", kaže Abu Ibrahim, stanovnik Rmejša.

Kako danas izgleda selo Rmejša, ali i okolna, pogranična naselja pogledajte u prilogu.

Euronews

07.15 Izrael nakon usvajanja rezolucije SB: Nema pauza bez oslobađanja talaca

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je sinoć, nakon usvajanja rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se poziva na "produžene humanitarne pauze" u Gazi, da takvih pauza neće biti dok ne budu oslobođeni taoci koje drži Hamas. Ministarstvo u saopštenju zahteva da Savet bezbednosti radi na oslobađanju talaca koji su u Pojasu Gaze. U saopštenju se kaže da "nema mesta za produžene humanitarne pauze sve dok je 239 talaca i dalje u rukama Hamasovih terorista".

Gilad Erdan, izraelski ambasador u UN, dodao je reč "besmisleno" svom ranijem odbacivanju rezolucije Saveta bezbednosti u kojoj se poziva na humanitarne pauze u sukobima u Gazi.
U svom postu na društvenoj mreži X, on je proširio svoje obrazloženje rečima da se "Hamas neće truditi da uopšte pročita rezoluciju, a kamoli da je se pridržava".

07.00 AFP: Izraelske snage se povukle iz bolnice Al-Šifa

Izraelski vojnici povukli su se iz glavne bolnice u Gazi nakon racije i "češljanja" objekta, navodi se u izveštaju AFP-a objavljenom kasno sinoć. Dodaje se da Izrael pod kontrolom ima komandni centar ispod kompleksa, što su Hamas i direktori bolnice demantovali.

Novinar, dopisnik AFP-a, koji je bio zarobljen unutar bolnice, izvestio je da su izraelski vojnici, od kojih su neki nosili maske za lice, pucali u vazduh i naredili mladićima da se predaju kada su upali u bolnicu u toku prošle noći.

Oko hiljadu Palestinaca, sa rukama iznad glave, nalazilo se u dvorištu, a neke od njih su izraelski vojnici skidali gole proveravajući da li imaju oružje ili eksplozive, naveo je novinar.

Do ranih večernjih sati izraelske trupe povukle su se iz objekta i prerasporedile se oko bolnice, naveo je novinar.

Israel Defense Forces via AP

 

06.13 Hamas: Ne isključujemo da je izraelska vojska donela oružje u bolnicu

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim rekao je da je snimak izraelske vojske na kojem se navodno vidi pronađeno u bolnici Al-Šifa u Pojasu Gaze "smešan i bezvredan" i dodao da Hamas ne isključuje da je izraelska vojska "donela oružje i stavila ga u kompleks Al-Šifa". Naim je rekao da je cilj Izraela da "pritisne" bolnice i medicinske centre i da raseli stanovništvo Gaze i podsetio da je 25 bolnica na toj teritoriji sada van funkcije zbog "bombardovanja, opsade i uništavanja", prenosi BBC. Hamas je ranije demantovao tvrdnje da radi iz bolnice.

06.00 SB UN usvojio rezoluciju kojom se poziva na humanitarnu pauzu u borbama u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć rezoluciju u kojoj se poziva na humanitarnu pauzu u borbama u Gazi i ulaganje većih napora da se omogući dopremanje humanitarne pomoći na ratom razorenoj teritoriji.

Rezolucija, koju je predložila Malta, poziva i na momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca koje drže Hamas i druge grupe, preneo je Bi-Bi-Si. U dokumentu se zahteva i da sve strane ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu i poziva generalnog sekretara UN da prati i izveštava o njihovoj primeni. Za rezoluciju je glasalo 12 nacija, dok su Rusija, SAD i Velika Britanija bile uzdržane.

Komentari (0)

Svet