Fokus

Erdogan: Ankara radi na oslobađanju talaca Hamasa, ali i Izrael drži 10.000 Palestinaca kao taoce

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2023

-

19:05

Erdogan: Ankara radi na oslobađanju talaca Hamasa, ali i Izrael drži 10.000 Palestinaca kao taoce
Erdogan: Ankara radi na oslobađanju talaca Hamasa, ali i Izrael drži 10.000 Palestinaca kao taoce - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je primio pismo od rođaka Izraelaca koje drži militantna grupa Hamas i da Ankara radi na njihovom oslobađanju, ali je dodao i da Izrael drži oko 10.000 Palestinaca kao taoce.

"Primio sam pismo od porodica Izraelaca koje drži Hamas u kojima se traži da intervenišem i obezbedim oslobađanje njihovih rođaka. Ne želimo da Izraelci ili Palestinci budu zatočeni", istakao je Erdogan, prenela je agencija RIA Novosti. 

On je naveo da Hamas nema perspektivu da ne pusti te ljude. 

"Već su rekli: 'Oslobodićemo ih.' Oni žele oslobađanje zatvorenika koje je Izrael nezakonito pritvorio, uključujući malu decu, majke i očeve", rekao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Berlina.

Prema njegovim rečima, izraelska administracija je „toliko dehumanizovana da hapsi petogodišnju decu“.

"Aktivirali smo našu obaveštajnu organizaciju po ovom pitanju i ona sada vodi istragu. Radimo na tome da dobijemo rezultat. Biće sjajno ako postignemo rezultat", rekao je predsednik Turske.

Erdogan je kazao da Izrael drži oko 10.000 Palestinaca kao taoce.

"Neka Nemačka preduzme korake kako bi osigurala oslobađanje ovih ljudi, a onda ćemo uložiti napore da oslobodimo one koje drži Hamas. Ali oni (Nemačka) nisu pristali na to", rekao je Erdogan.

On je, takođe, primetio da se tokom posete Nemačkoj uverio da su "ceo zapadni svet i imperijalistička struktura krstaša zajedno".

Erdogan je predvideo kraj političke karijere izraelskog premijera Benjamina Netanijahua i istakao da postoji mnogo dokaza za krivično gonjenje izraelske administracije u Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

"Netanijahu odlazi, mi ga se rešavamo. Ako Bog da, Izrael će ga se rešiti i svi Jevreji sveta će ga se otarasiti. Sada je 60-70 odsto ljudi u njegovoj zemlji protiv Netanijahua", rekao je on. 

Prema njegovim rečima, zbog toga što on tera svoje i njegova zemlja i ceo svet plaćaju ozbiljne račune. 

"Sada ga svi hrane oružjem i novcem, ali ova situacija primorava zemlje koje ga podržavaju da plate", rekao je Erdogan.

On je istakao da "postoji mnogo dokaza za krivično gonjenje izraelske administracije u Međunarodnom krivičnom sudu“.

"Da je muslimanska zemlja počinila ratne zločine koje je počinio Izrael, ne bi bilo potrebe da se ulažu posebni napori za međunarodnu sudsku zaštitu, proces bi bio zvanično pokrenut", naglasio je Erdogan.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet