Fokus

Čovek koji je obećao gašenje Centralne banke - ko je Havijer Milej, novi predsednik Argentine kom je i Tramp čestitao?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

20/11/2023

-

13:00

Čovek koji je obećao gašenje Centralne banke - ko je Havijer Milej, novi predsednik Argentine kom je i Tramp čestitao?
Čovek koji je obećao gašenje Centralne banke - ko je Havijer Milej, novi predsednik Argentine kom je i Tramp čestitao? - Copyright Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Mešavina populista Donalda Trampa i Žaira Bolsonara ili čak mešavina Borisa Džonsona i lutke Čakija - tako kolege, prijatelji, pa i neprijatelji opisuju budućeg predsednika Argentine Havijera Mileja koji je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora. Na glasanju održanom u nedelju, ovaj kandidat krajnje desnice osvojio je 56 odsto glasova i na drugom mestu ostavio Peronistu Serhia Masu. Reč je o čoveku razbarušene kose kog zbog izgleda čak upoređuju sa Elvisom Prislijem i Vulverinom, a koji je, kada je reč o kampanji, najavio "rekonstrukciju" i "kraj propadanja Argentine", ali i zatvaranje Centralne banke.

"Izgleda kao Vulverin. Ponaša se kao Vulverin. On je kao anti-heroj", rekla je Lilija Lemojn, kosplejerka koja je izabrana za kongresmenku o svom savezniku tokom nedavnog intervjua. 

Lemojn, čije je umetničko ime Lejdi Lemon, rekla je da je primetila upadljive sličnosti između novoizabranog predsednika Argentine i Marvelovog lika.

"Vulverin je veoma odan i hrabar... On može da se zaista naljuti i bude agresivan prema svojim neprijateljima, ali samo kada je napadnut. Nikada neće ubiti ili napasti nekoga bez razloga", rekla je ona dodajući da Milej ima i "mekšu stranu"

AP/Natacha Pisarenko, File

 

Milej je slavu stekao kao ekonomski stručnjak u argentinskim TV emisijama u kojima je govorio o inflaciji, ali i svom seksualnom životu. Takve izjave, kao i njegova sklonost ka privlačenju pažnje, učinile su ga poznatim i pomogle mu da započne karijeru u politici pre oko pet godina. Libertarijanski ekonomista izabran je u Kongres 2021, a iza njega je stajala stranka Libertad Avanza (Napredak slobode), a izabran je za predsednika u trenutku velikog besa među biračima zbog korupcije i lošeg upravljanja koje milioni birača krive za najgoru ekonomsku krizu u Argentini u dve decenije.

"Počinje kraj propadanja Argentine"

Milej je u govoru pred pristalicama u Buenos Ajresu obećao "drastične promene" kako bi se uhvatio u koštac sa argentinskom "tragičnom realnošću", odnosno rastućom inflacijom i široko rasprostranjenim siromaštvom. Istakao je da od "danas počinje rekonstrukcija Argentine".

"Danas počinje kraj propadanja Argentine. Modelu dekadencije je došao kraj. Nema povratka", poručio je Milej. Najavio je da će se Argentina vratiti na mesto u svetu koje "nikada nije trebalo da izgubi".

Milejev protivkandidat Srhio Masa je pozvao svog oponenta i priznao poraz, rekavši da su "Argentinci izabrali drugi put", prenosi Gardijan.

"Očigledno ovo nisu rezultati kojima smo se nadali. Razgovarao sam sa Havijerom Milejem da mu čestitam jer je on predsednik koga je većina Argentinaca izabrala za naredne četiri godine", dodao je Masa, čiji je pokret vladao 16 od poslednjih 20 godina.

Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

 

Mnogi stručnjaci veruju da će Milej biti primoran da bude umeren nakon preuzimanja vlasti sledećeg meseca i da će imati poteškoća da sprovede svoje konzervativnije predloge. Njegova stranka kontroliše samo 38 od 257 mesta u Donjem domu parlamenta i osam od 72 mesta u Senatu.

"Glasanje predstavlja očajnički pokušaj da se dođe do nečeg novog, šta god da bude. Opcija koju su (birači) imali je bila manje-više ista u pogledu katastrofalnih uslova ili radikalno kockanje na potencijalno svetlu budućnost uz veliki rizik od pada", rekao je Benjamin Gedan, argentinski stručnjak iz Centra Vilson.

Gedan veruje da će biti "mnogo kajanja" ako Milej bude sledio makar i mali deo svojih ideja. Te ideje uključuju legalizaciju prodaje ljudskih organa, dramatično smanjenje socijalne potrošnje, umanjivnje značaja zločina argentinske diktature od 1976. do 1983. i presecanje veza sa dva najvažnija trgovinska partnera Argentine - Brazilom i Kinom. Obećao je ukidanje Centralne banke, kao i da će "dolarizovati" ekonomiju, a tokom kampanje je mahao i motornom testerom što bi simbolizovalo "rezove" za koje veruje da će pomoći stabilizaciji ekonomije i "istrebiti" divlju inflaciju.

Rekcije na pobedu

Pobedu Mileja proslavile su druge značajne političke ličnosti sa desnog spektra, uključujući bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, koji je podržavao njegovu kampanju i obećao da će prisustvovati njegovoj inauguraciji. 

AP/Natacha Pisarenko, File

 

"U Južnoj Americi ponovo blista nada", napisao je Bolsonaro na platformi X, pozdravljajući ono što je nazvao pobedom "poštenja, napretka i slobode".

Bivši američki predsednik Donald Tramp napisao je: "Ceo svet je gledao! Veoma sam ponosan na tebe. Preokrenutćete svoju zemlju i zaista učiniti Argentinu ponovo velikom".

Njegovu pobedu proslavio je i vlasnik platforme X Ilon Mask, koji je objavio: "Prosperitet je ispred Argentine".

Brazilski levičarski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva – koga je Milej više puta vređao kao korumpiranog "komunistu" – priznao je Milejevu pobedu u mlakoj objavi na društvenim mrežama. 

"Demokratija je glas naroda i uvek se mora poštovati. Narednoj vladi želim puno sreće i uspeha. Argentina je velika zemlja i zaslužuje naše potpuno poštovanje", napisao je Lula, ne pominjući Milei po imenu", dodao je Lula.

Kolumbijski levičarski predsednik Gustavo Petro požalio se: "Ekstremna desnica je pobedila u Argentini... [To je] tužno za Latinsku Ameriku.

Komentari (0)

Svet