Fokus

Si rekao Makronu da Kina želi unapređenje privredne saradnje sa Francuskom

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2023

-

14:48

Si rekao Makronu da Kina želi unapređenje privredne saradnje sa Francuskom
Samit G20 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom da Kina želi da više francuskih kompanije ulaže u kinesku privredu i da se nada da će Francuska obezbediti dobro poslovno okruženje za kineske kompanije.

Si je razgovarao sa Makronom o utvrđivanju trgovinskih veza Kine i Francuske, nakon posete francuskog predsednika Pekingu u aprilu, javila je kineska državna televizija.

Kina se suočava sa istragom EU o tome kako kineske državne subvencije za proizvodnju električnih vozila utiču na konkurentnost, a i nekoliko evropskih zemalja žalilo se da su kineski zakoni u vezi sa stranim kompanijama nejasni, rekao je Si, navodeći da Kina želi da održava privrednu razmenu sa Francuskom na visokom nivou.

Kineski predsednik je pozvao Francusku da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju pozitivnog razvoja odnosa Kine i EU, jer Unija nastoji da smanji oslanjanje na Kinu u lancu snabdevanja.

"Kina i EU treba da ostanu partneri u obostrano korisnoj saradnji", rekao je Si.

Istakao je da pozdravlja povećani uvoz francuskih proizvoda na kinesko tržište, preneo je Rojters.

Si je rekao da je Kina voljna da ojača saradnju sa Francuskom u Ujedinjenim nacijama i drugim multilateralnim institucijama. 

Kina ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN. 

Kada je reč o ratu u Gazi, Si i Makron su se saglasili da je imperativ da se izbegne dalje pogoršanje situacije, a posebno već ozbiljne humanitarne krize.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet