Fokus

Argentinski pezos pada na crnom tržištu nakon pobede Mileja

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2023

-

21:58

Argentinski pezos pada na crnom tržištu nakon pobede Mileja
Argentinski pezos pada na crnom tržištu nakon pobede Mileja - Copyright AP/Victor R. Caivano

veličina teksta

Aa Aa

Argentinski pezos na crnom tržištu oslabio je danas skoro 10 odsto na preko 1.000 za dolar nakon što je Havijer Milej koji se zalaže za dolarizaciju pobedio na predsedničkim izborima u zemlji, dok su akcije i obveznice skočile zbog nade u strožu ekonomsku politiku.

Milej je najavio da će smanjiti državnu potrošnju, odbaciti valutu pezos i zatvori centralnu banku.

Lokalni berzanski indeks S&P Merval (MERV) je porastao za 13 odsto, predvođen rastom od preko 30 odsto akcija državne energetske kompanije IPF, sustigavši nagli rast njenih akcija na američkoj berzi dan ranije, na nagoveštaj Mileja da bi mogao da privatizuje preduzeće, prenosi Rojters.

Milej je uoči izbora rekao da želi da potpuno odbaci pezos u korist dolara, što je izvršilo pritisak na nacionalnu valutu, čiji je zvanični kurs blizu 350 za dolar, ali se trguje za skoro tri puta više na popularnim crnim tržištima.

Međunarodne obveznice su danas porasle drugi dan zaredom, beležeći rast od čak 0,6 centi, a ponude su bile između 29-34 centa, pokazali su podaci MarketAkess-a. Lokalne obveznice su u proseku porasle za 4,2 odsto.

Milej je obećao da će uvesti "terapiju ekonomskog šoka dugoročnoj ekonomiji", a precenjenost pezosa je u središtu ekonomskih sukoba u zemlji. Postoji jaz između zvaničnog kursa i mesta gde se trguje na ulicama.

Analitičari kompanije Morgan Stenli naveli su da očekuju da će pezos pasti za 80 odsto u narednih šest nedelja. 

Milej, koji će stupiti na dužnost 10. decembra, nije pomenuo "dolarizaciju" u svom prvom govoru. On je obećao velike ekonomske promene za pogođenu ekonomiju, gde je inflacija na 143 odsto i koja će se razvijati kako pezos devalvira.

Milej je takođe žestoko kritikovao Kinu i Brazil uoči izbora, dva glavna trgovinska partnera Argentine.

Komentari (0)

Svet