Fokus

DRUGI DAN PRIMIRJA Oslobođena druga grupa talaca, Hamas pustio 13 Izraelaca i četvoro stranaca

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/11/2023

-

08:40

DRUGI DAN PRIMIRJA Oslobođena druga grupa talaca, Hamas pustio 13 Izraelaca i četvoro stranaca
DRUGI DAN PRIMIRJA Oslobođena druga grupa talaca, Hamas pustio 13 Izraelaca i četvoro stranaca - Copyright Tanjug AP/Mohammed Dahman, Mohammed Hajjar, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 50 dana. Nakon prvog dana humanitarnog primirja u Pojasu Gaze, Hamas je predao 13 izraelskih talaca Crvenom krstu, taoci su nakon medicinskih pregleda stigli u Izrael. S druge strane, Izrael je oslobodio 39 palestinskih zatvorenika. Hamas je saopštio da će poštovati sporazum o primirju sve dok to bude činio Izrael, dok IDF upozorava da će odgovoriti svakome ko pokuša da im nanese štetu tokom primirja. Egipat je saopštio da će svakog dana tokom primirja isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom i 200 kamiona humanitarne pomoći u Pojas Gaze. 

Ključni događaji: 

  • Hamas predao Crvenom krstu 13 izraelskih talaca
  • Katar: Iz izraelskog zatvora oslobođeno 39 palestinskih zatvorenika
  • Vlada Izraela pozdravila povratak talaca
  • Sukobi IDF i Palestinaca kod zatvora na Zapadnoj obali, ranjeno dvoje dece
  • Berbok: Među oslobođenim taocima iz Gaze i četiri Nemca
  • Izraelska vojska: U Izrael se vratilo i 11 stranaca
  • Drugog dana primirja očekuje se oslobađanje 13 izraelskih talaca

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.10 IDF potvrdio da su oslobođeni taoci na teritoriji Izraela

Izraelske snage potvrdile su da je 17 oslobođenih taoca sada na tetiroriji Izraela.

23.08 Lista 13 izraelskih talaca koji su večeras oslobođeni

Izraelski mediji objavili su listu imena 13 večeras oslobođenih talaca. Reč je o drugoj grupi izraelskih talaca koje je Gamas držao u Gazi.

Nalisti su: Šošan Haran (67), njena ćerka Adi Šoham (38) i Adijeva deca Jahel (3) i Naveh (8), Širi Vajs (53) i njena ćerka Noga Vajs (18), Maja Regev (21), Hila Rotem (12), Emili Hand (9), Noam Or (17) i Alma Or (13), Noam Avigdori (12) i njena majka Šeron Avigdori (52).

Tanjug/AP/Yael Shahrur Noah

Emili Hand

22.47 U Egipat preko prelaza Rafa ušlo 13 izraelskih talaca i 4 strana državljana

Trinaest izraelskih talaca i četiri strana taoca prešlo je iz Gaze u Egipat. Veruje se da je većina izraelskih talaca oteta iz kibuca Beeri.

Među onima koji su identifikovani na prvim slikama su Šeron Avigdori (52) i njena 12-godišnja ćerka Noam Avigdori, kao i Noam Or (17) i Alma Or (13), čija je majka Jonat ubijena, a otac i rođak ostaju u zatočeništvo, javljaju izraelski mediji.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Međunarodni Crveni krst predao Egiptu drugu grupu talaca koje je Hamas držao u Gazi. Navodi se da je, prema informacijama dostavljenim izraelskoj vojsci, među taocima 13 Izraelaca i četiri Tajlanđanina, preneo je "Tajms of Izrael". 

22.10 Hmas predao Crvenom krstu 13 izraelskih talaca i sedam stranih državljana

Hamas je saopštio da je njegovo naoružano krilo predalo Međunarodnom Crvenom krstu 13 izraelskih talaca i sedam stranih državljana, javlja Rojters. Predviđeno je da taoci budu dovedeni na egipatski granični prelaz Rafa da bi bili predati izraelskim zvaničnicima, koji će ih uvesti u zemlju preko sporednog ulaza na prelazu Kerem Šalom, preneo je "Tajms of Izrael".

22.02 Hagari: Ostvaren značajan napredak da se večeras oslobode taoci iz Gaze

Portparol izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Danijel Hagari izjavio je da postoji značajan napredak u nastojanjima da se večeras oslobode taoci iz Pojasa Gaze, nakon što je Hamas odložio njihovo oslobađanje.

"Napori da vratimo taoce su naša moralna i etička dužnost. Odlučni smo da to ispunimo na bilo koji način", rekao je Hagari na konferenciji za novinare, preneo je "Tajms of Izrael".

Prema njegovim rečima, ako se nešto dogodi porodice i javnost će biti obavešteni, ali je potrebno strpljenje.

20.56 Katar: Večeras će biti pušteno osmoro izraelske dece i pet žena iz Gaze

Osmoro izraelske dece i pet izraelskih žena uskoro će biti pušteni iz Gaze, izjavio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed al-Ansari. Pored njih biće oslobođeno i sedam stranih državljana koji su držani kao taoci u Gazi, dodao je al-Ansari, preneo je "Tajms of Izrael".

Palestinski zatvorenici koje će Izrael osloboditi u ovoj fazi su 33 maloletna lica i šest žena, saopštio je portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Zahvalni smo našim posredničkim partnerima - Egiptu i Sjedinjenim Američkim Državama, za zajedničke napore koji su uklonili prepreke u sprovođenju uslova sporazuma za danas", dodao je al-Ansari.

20.26 Hamas potvrdio da će biti puštena druga grupa talaca

I Hamas je potvrdio da će druga grupa talaca da bude puštena danas, prenosi BBC.

20.23. Rešen spor, taoci će biti pušteni večeras

Visoki palestinski zvaničnik blizak pregovorima koji se vode u Kataru rekao je za BBC da je večerašnji spor rešen. Taoci će večeras biti predati osoblju Međunarodnog Crvenog krsta.

Trinaest izraelskih talaca biće vraćeno, a 39 palestinskih pritvorenika biće oslobođeno u zamenu za njih. Očekuje se da će biti oslobođeno i sedam stranih državljana koje Hamas drži u Gazi.

Zvanični portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Majed el Ansari rekao je da su "prepreke prevaziđene“ i da će nakon odlaganja druga grupa talaca biti predata.

"Nakon odlaganja sprovođenja oslobađanja zarobljenika sa obe strane, prepreke su prevaziđene kroz katarsko-egipatske komunikacije", rekao je portparol katarskog ministarstva.

19.33 Egipat i Katar pokušavaju da reše odlaganje druge runde oslobađanja talaca

Egipat i Katar pokušavaju da reše odlaganje druge runde oslobađanja izraelskih talaca, izjavili su danas neimenovani zvaničnici dve zemlje. Kako je Rojtersu rekao palestinski zvaničnik upoznat sa situacijom, koji nije želeo da bude imenovan, Egipat pokušava da reši kašnjenje drugog kruga oslobađanja izraelskih talaca iz Gaze. I Katar je u pregovorima sa Izraelom i Hamasom o rešavanju odlaganja oslobađanja talaca "što pre", rekao je britanskoj agenciji neimenovani zvaničnik koji je upućen u situaciju.

18.38 Načelnik IDF: Izrael će nastaviti da napada Hamas nakon završetka primirja

Izraelska vojska (IDF) nastaviće da napada Hamas u Pojasu gaze nakon što se završi privremeni prekid vatre, izjavio je večeras načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi.

Halevi je rekao da IDF neće prekinuti da se bori dok se svi taoci ne vrate kućama, preneo je "Džeruzalem post".

"Imamo moralnu obavezu da sve ih vratimo kućama", rekao je on.

Halevi je rekao da izraelska vojska koristi četvorodnevno primirje u Gazi da se "bolje pripremi" uoči nastavka borbi.

Tanjug AP/Adel Hana

 

17.56 Hamas tvrdi da Izrael nije ispoštovao deo dogovora

Oružano krilo militantnog Hamasa saopštilo je da je odlučeno da se odloži druga runda oslobađanja talaca, preneo je list "Harec". Dodaje se da "Izrael nije ispunio uslove ranije utvrđenog dogovora".

Hamas je istakao da će pomeriti oslobađanje talaca dok Izrael ne obeća da će dozvoliti da kamioni uđu u severnu Gazu. 

17.31 Kasni oslobađanje druge grupe Hamasovih talaca

Iako je najavljeno da će početi u 16.00 časova, oslobađanje druge grupe Hamasovih talaca kasni. Neimenovani izraelski izvor rekao je za Kanal 12 da je kašnjenje "tehničke prirode".

Navodno je sporno da li će 13 ili 14 Izraelaca biti oslobođeno danas, mada nije jasno da li je to razlog odlaganja, piše Tajms of Izrael.

Izrael je saopštio da očekuje 13 talaca, dok je zatvorska služba izvršila pripreme za oslobađanje 42 palestinska zatvorenika. Prema uslovima sporazuma, tri zatvorenika se oslobađaju za svakog izraelskog taoca.

Kanal 12 najavljuje da bi proces mogao da počne u 17 časova i podseća da je i jučerašnje oslobađanje 13 talaca takođe kasnilo.

Kako prenosi Rojters, međutim, Hamas odlaže oslobađanje talaca navodno dok Izrael ne dopusti dopremanje pomoći na sever Gaze..

17.10 Katarska delegacija u Izraelu, razgovara o produžetku primirja sa Hamasom

Visoka delegacija iz Katara posetila je danas Izrael kako bi razgovarala o mogućem produžetku četvorodnevnog primirja između Izraela i Hamasa, rekao je zvaničnik upoznat sa posetom.

Katarski operativni tim je, takođe, koordinisao sa izraleskim zvaničnicima da se osigura primirje i da oslobađanje talaca prođe glatko, dodao je neimenovani zvaničnik.

Egipat je ranije u toku dana saopštio da je dobio pozitivne signale od sukobljenih strana o mogućem produženje primirja u Pojasu Gaze za jedan ili dva dana.

Šef egipatske Državne informativne službe (SIS) Diaja Rašvan naveo je u saopštenju da Egipat održava opsežnu komunikaciju sa svim stranama u cilju postizanja sporazuma o produženju četvorodnevnog primirja, prenosi Rojters.

16.21 Poljski državljanin među oslobođenim taocima

Poljski državljanin jedan je od talaca koji su oslobođeni iz Pojasa Gaze prvog dana primirja, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvo je pozdravilo privremeni prekid vatre u sukobu između Izraela i Hamasa, koji je omogućio oslobađanje talaca, prenosi Rojters.

“Pozdravljamo informaciju o prekidu vatre u Pojasu Gaze, koji je omogućio oslobađanje prve grupe talaca, uključujući jednog poljskog državljanina, i povećanje zaliha humanitarne pomoći toj enklavi", navodi se u saopštenju poljskog ministarstva.

15.52 Egipat potvrdio pozitivne signale o mogućem produženje primirja u Gazi

Egipat je danas saopštio da je dobio pozitivne signale od sukobljenih strana o mogućem produženje primirja u Pojasu Gaze za jedan ili dva dana.

Šef egipatske Državne informativne službe (SIS), Diaja Rašvan, naveo je u saopštenju da Egipat održava opsežnu komunikaciju sa svim stranama u cilju postizanja sporazuma o produženju četvorodnevnog primirja, prenosi Rojters. 

15.30 COGAT: Oko 200 kamiona ušlo u Pojas Gaze

Koordinator izraelske agencije pri Ministarstvu odbrane koja sarađuje sa Palestincima (COGAT) saopštio je danas da je prvi put od početka rata 7. oktobra u Pojas Gaze ušlo 200 kamiona sa humanitarnom pomoći.

Više od 50 kamiona će ići na sever Pojasa, uključujući i oblasti koje nisu bile evakuisane, uz odobrenje Izraela, naveo je koordinator, preneo je Tajms of Izrael. Pomoć ulazi u Gazu u vreme privremenog, dogovorenog četvorodnevnog primirja između Izraela i militantnog Hamasa, uz posredstvo Egipta i Katara.

14.44 Hamas: Izrael krši sporazum, spremni smo da razmotrimo nove predloge

Visoki zvaničnik Hamasa izjavio je danas da Izrael krši sporazum, ali da je Hamas spreman da razmotri nove predloge.

Savetnik šefa političkog biroa Hamasa Taher al-Nunu izjavio je za Al Džaziru da "postoji mnogo kršenja sporazuma od strane Izraela" i dodao da je Hamas otvoren za predloge posrednika i spreman da razmotri nove predloge, prenosi izraelski dnevnik Harec.

Izjava al-Nunua je data uoči dolaska katarske delegacije u Izrael, koja bi trebalo da razgovara o mogućem razvoju dogovora o oslobađanju talaca.

Prema njegovim rečima, Izrael nije sproveo dogovore u vezi sa oslobađanjem zarobljenika i ulaskom kamiona sa humanitarnom pomoći u Pojas gaze.

"Ako se Izrael ne obaveže na isporuke pomoći na sever Pojasa Gaze time ugrožava ceo sporazum", rekao je on i dodao da je Izrael takođe prekršio sporazum time što su vojnici otvorili vatru na nekoliko lokacija, što je dovelo do smrti dve osobe.

Tanjug/AP Photo/Victor R. Caivano

 

14.27 Palestinski Crveni polumesec: U Gazu stigao najveći konvoj pomoći do sada

Konvoj od 61 kamiona sa humanitarnom pomoći krenuo je sa graničnog prelaza Rafa ka gradu Gaza i severu Pojasa, opremljeni hranom, vodom i lekovima, objavio je Palestinski Crveni polumesec na platformi X (Tviter).

"Ovaj konvoj je najveći koji će ući u Gazu i na sever od početka agresije na Pojas Gaze pre 50 dana. Palestinski Crveni polumesec je preuzeo kontrolu nad konvojem i prebacuje humanitarnu pomoć sa graničnog prelaza Rafa, u pratnji određenog broja ambulantnih vozila. Grupa volontera iz Gaze i iz oblasti sa severa dočekali su pomoć i krenuli da je distribuiraju nepokolebljivim građanima u Pojasu Gaze", navodi se na zvaničnom X kanalu Palestinskog Crvenog polumeseca.

12.07 Egipat dobio od Hamasa spisak od 14 talaca koji treba danas da budu oslobođeni

Egipat je od palestinske militantne grupe Hamas dobio spisak od 14 talaca koji bi trebalo danas, drugog dana primirja, da budu oslobođeni, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore.

U međuvremenu je iranska ambasada u Bangkoku saopštila da je Iran omogućio oslobađanje 10 tajlandskih talaca iz Gaze u petak, dajući listu imena palestinskoj militantnoj grupi Hamas, nakon što je od Tajlanda dobio zahtev da to učini.

11.30 Izrael potvrdio da će danas biti oslobođena 42 Palestinca osuđena za terorizam

Izraelska zatvorska služba saopštila je da je primila spisak od 42 Palestinca osuđena za terorizam koji će danas biti oslobođeni u okviru sporazuma sa Hamasom, dok će ta palestinska militantna grupa kasnije danas takođe osloboditi grupu talaca iz Gaze.

Ovo je drugi od četiri dana primirja u kojima se očekuje da će takve razmene biti sprovođene, uz mogući dodatni dan prekida vatre ukoliko Hamas pristane da oslobodi još talaca, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska zatvorska služba potvrdila je da će zatvorenici pre puštanja na Zapadnu obalu ili u istočni Jerusalim biti prebačeni u zatvor Ofer na Zapadnoj obali radi medicinskih pregleda koje bi trebalo da sprovede Međunarodni crveni krst.

Navodi se da će oni biti pušteni na slobodu tek nakon što grupa talaca koje drži Hamas bude oslobođena i propisno identifikovana.

Tanjug AP/Mohammed Hajjar

 

10.47 Dautović za Euronews Srbija: Izrael ne pokazuje da je spreman na trajno primirje

Komentarišući za Euronews Srbija kako protiče primirje, spoljnopolitički komentator Mirko Dautović rekao je da je zasad sve prošlo u redu, ali da ima mnogo stvari koje bi mogle da pođu po zlu. Kako dodaje, Izrael ne pokazuje znake da je spreman na trajno primirje. Opširnije u posebnom tekstu

Euronews

08.30 Izraelska vojska oborila projektil lansiran iz Libana

Izraelska vojska saopštila je da je protivvazdušna odbrana oborila navođeni projektil zemlja-vazduh ispaljen iz Libana na bespilotnu vojnu letelicu (UAV) i odgovorila na napad gađajući lokacije Hezbolaha. 

Stanovnici severnog Izraela prijavili su da su čuli glasne eksplozije, prenosi Tajms of Izrael. Bespilotna letelica nije oštećena i "nastavila je svoju misiju", tvrde Izraelske obrambene snage u jutrošnjem sapštenju. 

07.40 Drugog dana primirja očekuje se oslobađanje 13 izraelskih talaca

Drugog dana primirja Izrael čeka da Hamas oslobodi sledeću grupu talaca koje drži u Gazi. Nakon što je Hamas juče, posle 49 dana, oslobodio 13 izraelskih talaca, majki i njihove male dece i starijih žena, Izraelci se pripremaju za oslobađanje druge grupe od 13 talaca, koje se očekuje kasnije danas.Oslobađanje talaca je deo sporazuma o privremenom primirju koji je stupio na snagu u petak u 7 sati. S druge strane, Izrael je oslobodio iz zatvora 39 palestinskih žena i maloletne dece.

profimedia

 

07.15 Izrael dobio spisak talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni

Izrael je dobio spisak talaca koje bi Hamas trebalo da oslobodi danas, drugog dana primirja, saopštio je kabinet izraelskog premijera Benjamina NetanIjahua.Kako se navodi u saopštenju, izraelski bezbednosni zvaničnici obavestili su porodice talaca nakon pregleda spiska, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski Kanal 12 javlja da se na novoj listi nalazi 13 osoba, isto koliko i juče, ali da je na novoj listi više dece. Hamas je u petak oslobodio 13 Izraelaca, od kojih četovoro dece.

06.42 Izraelska vojska: U Izrael se vratilo i 11 stranaca

Izraelska vojska saopštila je juče da se 11 stranih državljana, koji su danas oslobođeni zajedno sa taocima iz Izraela, vratilo u Izrael. Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da su svi prošli inicijalnu medicinsku procenu na prelazu Kerem Šalom i da njihovi životi nisu ugroženi, prenosi CNN.

06.37  UN: U Pojas Gaze stigao najveći humanitarni konvoj od 7. oktobra

Ujedinjene nacije saopštile su danas da je 137 kamiona sa humanitarnom robom istovareno u Pojasu Gaze, što je najveći konvoj sa humanitarnom pomoći koji je stigao u tu palestinsku enklavu od početka sukoba 7. oktobra.

"Tokom humanitarne pauze koja je na snazi od jutros, UN je uspeo da poveća isporuku humanitarne pomoći u, i preko Gaze", navodi se u saopštenju Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova.

Kako je saopšteno, danas je Pojasu Gaze isporučeno 129.000 litara goriva i četiri kamiona gasa. "Stotine hiljada ljudi dobilo je pomoć u hrani, vodi, medicinskim potrepštinama i drugim humanitarnim stvarima od suštinskog značaja", navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, 21 pacijent u kritičnom stanju evakuisan je sa severa Pojasa Gaze u okviru velike medicinske operacije. Za sada nije poznato gde su ti pacijenti evakuisani, prenosi CNN.

profimedia

 

06.11 Oslobođeni palestinski zatvorenici stigli na kontrolni punkt Bejtunija

Grupa od 39 oslobođenih palestinskih zatvorenika stigla je na kontrolni punkt Bejtunija, nedaleko od Ramale, saopštila je Izraelska zatvorska služba. Grupa, koju čine palestinske žene i maloletne osobe, oslobođena je iz zatvora Ofer, Damon i Megido u okviru dogovora Izraela i Hamasa o razmeni talaca, saopštila je Izraelska zatvorska služba, a preneo Tajms of Izrael.

06.00 Sukobi IDF i Palestinaca kod zatvora na Zapadnoj obali, ranjeno dvoje dece

Izraelske odbrambene snage (IDF) ispalile su salve suzavca dok se više hiljada Palestinaca okupilo ispred zatvora Ofer u okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinsko društvo Crvenog polumeseca saopštilo je da su 16-ogodišnjak i 12-ogodišnje dete upucani i ranjeni tokom nemira. IDF je upotrebio suzavce u pokušaju da rastera desetine Palestinaca koji su došli kod zatvora, od kojih su neki bacali kamenice, prenosi CNN.

Komentari (0)

Svet