Fokus

Bivši narko-diler nudi italijanskim vlastima ostrvo u nadi da će mu biti smanjena kazna

Komentari

Autor: Gardijan

28/11/2023

-

16:44

Bivši narko-diler nudi italijanskim vlastima ostrvo u nadi da će mu biti smanjena kazna
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši trgovac drogom, koji je postao doušnik mafije, predao je italijanskim vlastima veštačko ostrvo koje poseduje u blizini obale Dubaija u nadi da će dobiti smanjenu kaznu.

To je saopšteno tokom suđenja u Napulju u ponedeljak, na kojem je učestvovalo oko 20 optuženih, uključujući Rafaela Imperijala, zvanog "Van Gogov bos", ozloglašenog međunarodnog trgovca drogom za Kamoru, napuljsku mafiju.

Imperijale, koji je bio u bekstvu pet godina, uhapšen je u Dubaiju u avgustu 2021. i izručen Italiji u martu 2022, prenosi "Gardijan".

Prema istražiteljima, Imperijale je kupio ostrvo, nazvano Tajvan, tokom skrivanja. Njegova vrednost se procenjuje na 60-80 miliona evra i deo je veštačkog arhipelaga na obali Ujedinjenih Arapskih Emirata pod nazivom "Svet" i oblikovanog kao mapa sveta.

Imperijale, kome preti kazna od 14 godina i 10 meseci zatvora, pokušava da pokaže spremnost da sarađuje sa vlastima u nadi da će dobiti smanjenu kaznu.

"Jasno je da Imperijal želi smanjenje kazne. Procenjujemo validnost njegovih izjava, ali izgleda da nema sumnje u njihovu istinitost", rekao je tužilac Mauriso De Marko.

Imperijae je kriminalnu karijeru započeo u kafiću u Amsterdamu gde je prodavao kanabis i veruje se da je bio vođa navodnog narko kartela, zajedno sa bivšim najtraženijim kriminalcem Holandije, Riduanom Tagijem, irskim poznatim šefom bande Danijelom Kinahanom i bosanskim trgovcem drogom Edinom Gačaninom.

Danijel Kinahan, njegov otac Kristofer i brat Kristofer mlađi su i dalje na slobodi uprkos nagradi od pet miliona dolara za njihove glave.

Kako je dobio nadimak "Van Gogov bos"

Italijanske vlasti smatraju da je grupa Imperijale jedan od 50 najvećih narko kartela na svetu, sa monopolom na peruanski kokain.

Imperijal, koji je uživao u raskošnom načinu života u Dubaiju i trošio 400.000 evra mesečno da ga održava, stekao je nadimak "Van Gogov bos" jer je posedovao dve ukradene, dragocene slike holandskog umetnika.

Da bi pokazao svoju spremnost da postane doušnik mafije, Imperijale je vratio slike pravosudnim organima. Njegove informacije su dovele do oporavka i povratka slika Plaža u Sheveningenu u olujnom vremenu (1882) i Kongregacija koja napušta reformisanu crkvu u Nuenenu (1884), u Van Gogov muzej u Amsterdamu.

 

 

Slike su ukradene 7. decembra 2002. i vodile su se kao nestale više od 13 godina dok ih nije otkrila italijanska policija u blizini Napulja u januaru 2016. Na kraju su vraćene u Van Gogov muzej i ponovo izložene u martu 2017. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet