Evropa

Evropol: U akciji protiv mafije Ndrangeta uhapšen 31 osumnjičeni u tri države

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2023

-

17:07

Evropol: U akciji protiv mafije Ndrangeta uhapšen 31 osumnjičeni u tri države
Evropol: U akciji protiv mafije Ndrangeta uhapšen 31 osumnjičeni u tri države - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U najnovijoj akciji protiv italijanske mafijaške organizacije Ndrangeta u Italiji, Belgiji i Nemačkoj, koju su podržali Evrodžast i Evropol, a koja je usmerena na borbu protiv međunarodne trgovine drogom, uhapšen je danas 31 osumnjičeni, a oduzeta je imovina u vrednosti više od 3,8 miliona evra, saopštio je Evropol.

Kako se navodi, 18 osumnjičenih je uhapšeno u Italiji, osam u Belgiji i pet u Nemačkoj, a izvršeno je ukupno 53 pretresa u kojima je zaplenjena imovina u vrednosti od više od 3,8 miliona evra, uključujući gotovinu, drogu, vozila i imovinu.

U saopštenju se navodi da je u akcijama na terenu učestvovalo više od  840 policajaca, kao i da je operacija nastavak prethodne istrage koju su italijanske vlasti sprovodile od 2013. do 2018. godine protiv iste kriminalne mreže. 

Osumnjičeni su nastavili da koriste postojeću i dobro uspostavljenu mrežu za transport uglavnom kokaina iz Južne Amerike u Nemačku i Italiju preko nekoliko evropskih luka zbog čega su osnovali ispostavu u Nemačkoj da bi olakšali šverc droge. 

Za pokrivanje transporta droge, osumnjičeni su koristili međunarodne kompanije koje se bave trgovinom automobilima i hranom.

Slučaj je otvorio Evrodžast u avgustu 2019. godine na zahtev italijanskih vlasti, a zajednički istražni tim uspostavljen je između italijanskih i nemačkih vlasti uz podršku Evrodžasta u februaru 2020, a u martu 2021. proširen je na Belgiju. 

Italijanska policija saopštila je prethodno danas da su vlasti uhapsile 25 osoba u Italiji, Belgiji i Nemačkoj u racijama usmerenim na lanac trgovine drogom koji vodi italijanska mafija Ndrangeta.
Carinska policija je navela da je mafija delovala iz svog sedišta u Kalabriji,ali da je takođe imala ispostavu u Nemačkoj za uvoz "velikih količina" kokaina, heroina i hašiša, preneo je Rojters. 

Belgijsko federalno javno tužilaštvo saopštilo je da je uhapšeno osam osumnjičenih u Belgiji, a da je deveti uhapšen u Nemačkoj preko belgijskog naloga za hapšenje. 

Belgijske vlasti su saopštile da su hapšenja povezana sa prethodnom operacijom koja je 2015. godine rasvetlila da klan Ndrangeta uvozi kokain iz Južne Amerike u južnu Italiju preko Belgije, sa "logističkom" bazom u Frankfurtu u Nemačkoj. 

Nedavne istrage, obogaćene informacijama nakon otključavanja šifrovane telefonske mreže Skaj, pomogle su u otkrivanju laboratorije za ekstrakciju kokaina u blizini luke Antverpen u junu 2021. godine, navodi se u belgijskom saopštenju.

Ndrangeta je nadmašila sicilijansku Koza nostru i postala je najmoćnija italijanska mafijaška grupa, uglavnom zahvaljujući tome što je postala glavni švercer kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. 
 

Komentari (0)

Evropa