Fokus

Organizacija za zaštitu Arapa žalila se izraelskom sudu zbog zabrane protesta

Komentari

Autor: Tanjug

30/11/2023

-

16:17

Organizacija za zaštitu Arapa žalila se izraelskom sudu zbog zabrane protesta
Organizacija za zaštitu Arapa žalila se izraelskom sudu zbog zabrane protesta - Copyright Tanjug AP/Abed Khaled

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Visokog komiteta za arapske državljane Izraela Muhamed Barake uputio je danas žalbu Visokom sudu pravde protiv policije, tražeći da prestane da sprovodi "potpunu zabranu antiratnih demonstracija u gradovima sa većinskim arapskim stanovništvom".

U dokumentu koji je podnela organizacija za pravnu pomoć Adala, ističe se da je policija više puta odbila da dozvoli antiratne demonstracije na jednom trgu u Nazaretu.

Peticija je podneta nakon što je prošle nedelje odbijen još jedan zahtev za dozvolu za antiratni protest u tom gradu, prenosi "Tajms of Izrael".

Antiratni protest konačno je odobren u Tel Avivu pre dve nedelje, nakon što je prethodnom peticijom Višem sudu izvršen pritisak na policiju da izda dozvolu.

"Nanošenje štete slobodi izražavanja i protestima nije samo u suprotnosti sa policijskim propisima već i sa propisima državnog tužioca u vezi sa javnim demonstracijama", saopštila je Adala nakon podnošenja peticije.

Suhad Bišara iz te organizacije ističe da su odluke policije, Kancelarije državnog tužioca i Višeg suda "stvorile prostor za potpunu rasističku politiku koja blokira slobodu protesta samo u arapskim gradovima". 

"Nažalost, Državno tužilaštvo i državni tužilac ne ispunjavaju svoju ulogu u očuvanju poštovanja ljudskih prava i Viši sud je do sada davao opšte izjave bez efektivne intervencije u zaštiti osnovnog prava na slobodu izražavanja arapskih građana, što sada zahtevamo", objasnio je Bišara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet