Fokus

"Srušio sam svoj avion": Jutjuberu šest meseci zatvora zbog namernog rušenja letelice radi pregleda na mreži

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

16:17

"Srušio sam svoj avion": Jutjuberu šest meseci zatvora zbog namernog rušenja letelice radi pregleda na mreži
"Srušio sam svoj avion": Jutjuberu šest meseci zatvora zbog namernog rušenja letelice radi pregleda na mreži - Copyright Prinstscreen YouTube/TrevorJacob

veličina teksta

Aa Aa

Američki jutjuber Trevor Džejkob (30) osuđen je na šest meseci zatvora zbog toga što je namerno srušio svoj avion 2021. da bi imao što veći broj pregleda na mreži, i zato što je o tome dao lažne izjave američkim istražiteljima.

Trevor Džejkob (30) objavio je snimak pada aviona u decembru 2021. godine, tvrdeći da je reč o nesreći. On je iskočio iz aviona - sa selfi-štapom u ruci - i spustio se padobranom na zemlju.

On je na Jutjubu postavio video klip pod nazivom "Srušio sam svoj avion", koji je prikupio više od četiri miliona pregleda. Snimak je sadržao i reklamu kompanije koja proizvodi novčanike, rekli su tužioci.

Federalni tužioci u američkoj državi Kaliforniji rekli su u ponedeljak da je Džejkob najverovatnije počinio to krivično delo da bi dobio što veći broj pregleda na društvenim mrežama i da bi stekao finansijsku korist, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

"Ovakva vrsta neopreznog ponašanja se ne može tolerisati", dodali su tužioci.

Džejkob, bivši olimpijac u snoubordu, izjavio da je sud doneo "ispravnu odluku".

U sporazumu o priznanju krivice, on je naveo da je snimio video kao deo ugovora o sponzorstvu proizvoda.

Džejkob se izjasnio krivim ranije ove godine za krivično delo "uništavanja i prikrivanja sa namerom da ometa federalnu istragu".

On je snimio pad aviona pomoću više kamera, nakon što je poleteo sa aerodroma u Lompoku solo letom Tejlorkraft BL-65, za Mamut Lejks u Kaliforniji.

Iskočio iz aviona, pa se vratio na mesto nesreće

Nakon 35 minuta leta iskočio je iz aviona dok je leteo iznad šume i snimio sebe kako se spušta padobranom na zemlju.

Takođe je snimio svojom kamerom kako se avion strmoglavio, kao i drugim kamerama koje su bile postavljene na krilo i rep aviona.

Nakon što je sleteo, Džejkob je otišao na mesto nesreće i pronašao snimke sa kamera, saopštila je američka vlada.

Džejkob je 10. decembra sa prijateljima doleteo na lice mesta u helikopteru koji je podigao olupinu i odvezao je do prikolice pričvršćene za njegov kamion, navodi se u sporazumu o priznanju krivice.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo oduzela je Džejkobu pilotsku dozvolu u aprilu 2022, uz obrazloženje da je "pokazao nedostatak pažnje, rasuđivanja i odgovornosti".

Od tada se na njegovom Jutjub kanalu pojavio video u kojem tvrdi da mu je vraćena dozvola.

 

Komentari (0)

Svet