Fokus

Predstavnički dom u SAD danas glasa o istrazi o opozivu Bajdena? Iza zatvorenih vrata pozvan da svedoči njegov sin

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

13:33

Predstavnički dom u SAD danas glasa o istrazi o opozivu Bajdena? Iza zatvorenih vrata pozvan da svedoči njegov sin
Tanjug/AP/Andrew Harnik - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Očekuje se da će Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem republikanci čine većinu, već danas glasati o formalizovanju istrage o opozivu američkog predsednika Džozefa Bajdena, a njegov sin Hanter Bajden pozvan je da svedoči iza zatvorenih vrata.

Republikanci iz Predstavničkog doma navode da su Bajden i njegova porodica nezakonito profitirali od odluka u čijem je donošenju učestvovao Džozef Bajden, dok je bio potpredsednik SAD od 2009. do 2017. godine.

Republikanci su se fokusirali na poslove Hantera Bajdena, a nije jasno da li će se on pojaviti na svedočenju, naveo je Rojters. Bela kuća je negirala te optužbe i odbacila istragu kao politički motivisanu uoči predsedničkog izbora 2024. godine, na kojima je bivši američki predsednik republikanac Donald Tramp vodeći kandidat uz Bajdena.

Republikanci iz Predstavničkog doma planiraju glasanje za danas pre odlaska na tronedeljni odmor u četvrtak, čak i ako druga zakonodavna pitanja ostaju nerešena, uključujući i predlog zakona o bezbednosti granica, kao i o pružanju dodatne pomoći Ukrajini i Izraelu.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma izdao je 8. novembra sudski poziv za Hantera Bajdena (53) da svedoči iza zatvorenih vrata. Hanter je ponudio da svedoči javno, a njegov advokat je u pismu ocenio da republikanci koriste sednice iza zatvorenih vrata da bi, kako je naveo, "manipulisali, iskrivljavali činjenice i dezinformisali javnost". Republikanci su odbili tu ponudu, navodeći da Hanter Bajden prvo mora da se pojavi na razgovoru iza zatvorenih vrata pre bilo kakvog javnog svedočenja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet