Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA Ponovo odloženo glasanje SB UN o ratu u Gazi, direktor bolnice priznao da je oficir Hamasa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2023

-

07:44

RAT IZRAELA I HAMASA Ponovo odloženo glasanje SB UN o ratu u Gazi, direktor bolnice priznao da je oficir Hamasa
RAT IZRAELA I HAMASA Ponovo odloženo glasanje SB UN o ratu u Gazi, direktor bolnice priznao da je oficir Hamasa - Copyright Tanjug/AP/Adel Hana, Mohammed Dahman, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 74 dana. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odložio je juče glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na "održivi prekid vatre" u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe Sjedinjenih Američkih Država. U međuvremenu, izraelski ministar odbrane Joav Galan izjavio je da su izraelske snage napravile "veoma značajna dostignuća" na bojnom polju protiv palestinske militantne grupe Hamas. On je rekao da će Izrael postepeno preći u sledeću fazu vojnih operacija u Gazi u kojoj će lokalnom stanovništvu biti omogućeno da se vrati na sever oblasti. Galan je juče u Izraelu razgovarao sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom koji je izjavio da je podrška Sjedinjenih Država pravu Izraela da se brani "nepokolebljiva". 

Ključni događaji:

  • Savet bezbednosti UN odložio glasanje o rezoluciji kojom se poziva na održivo primirje u Gazi
  • Galant: Izrael postepeno prelazi u sledeću fazu vojnih operacija u Gazi
  • Ostin: Podrška SAD pravu Izraelu da se brani je nepokolebljiva
  • Hamas objavio video na kojem se vidi kako izraelski taoci mole za oslobađanje
  • Ministarstvo zdravlja Gaze: Neophodna evakuacija više od 5.000 ranjenih

      Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.09 SAD, EU, NATO i još osam zemalja osudili napade Huta u Crvenom moru

SAD, EU, NATO, Australija, Bahami, Japan, Novi Zeland, Južna Koreja, Singapur, Jemen i Liberija osudili su danas napade jemenskih pobunjenika Huta u Crvenom moru koji ugrožavaju slobodnu plovidbu i međunarodnu trgovinu, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se navodi da brojni napadi koji potiču sa teritorija koje kontrolišu Huti u Jemenu, uključujući napade 3. decembra na tri komercijalna broda u južnom Crvenom moru, ugrožavaju međunarodnu trgovinu i pomorsku bezbednost i da za takve napade nema opravdanja. 

Ističe se da je "užasan zločin" zaplena broda "Galaxy Leader" 19. novembra i pritvaranje 25 članova međunarodne posade koji su i dalje nelegalno pritvoreni i ponovo se pozivaju Huti da ih oslobode i da obustave sve napade na komercijalna plovila.

Pozivaju se sve države da ne pružaju podršku Hutima.

22.40 Ponovo odloženo glasanje SB UN o rezoluciji o ratu u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija večeras je trebalo da glasa o nacrtu rezolucije o ratu u Gazi koji su predstavili Ujedinjeni Arapski Emirati, ali je sednica ponovo odložena kako bi se izbegao veto SAD, javlja Rojters. Sednica SB UN je bila predviđena za 17 časova po njujorškom, odnosno 23 časa po srednjeevropskom vremenu.

U nacrtu rezolucije se poziva na "hitnu obustavu neprijateljstava" kako bi se omogućio siguran i nesmetan pristup humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Pored toga, navodi se "duboka zabrinutost zbog strašne humanitarne situacije u Gazi koja se ubrzano pogoršava" i "nesrazmernog uticaja" koji sukob ima na žene i decu.

Od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija se traži da uspostavi mehanizam za praćenje kako bi se nadgledale i ubrzale sve pošiljke humanitarne pomoći.

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

U nacrtu rezolucije se zahteva "momentalno i bezuslovno" oslobađanje svih talaca i "snažno osuđuju" sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući neselektivne napade na civile "i sve akte terorizma".

Ističe se "nepokolebljiva posvećenost Saveta bezbednosti rešenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenjenja Zapadne obale i Pojasa Gaze pod kontrolom palestinskih vlasti.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, ali je odloženo nakon što je američki predstavnik u UN rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre.

22.15 Vea traži poništavanje glasanja Liberije u UN protiv prekida vatre u Gazi

Liberijski predsednik Žorž Vea želi da poništi glasanje svoje zemlje protiv rezolucije UN kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, saopštilo je danas liberijsko ministarstvo informisanja.

Ministarstvo je navelo da su liberijske diplomate to uradile bez podrške Vee, koji kao predsednik odlučuje o spoljnoj politici države.

Liberija je bila jedina afrička zemlja i jedna od samo 10 zemalja 193-člane Generalne skupštine UN, koja je bila protiv poziva Ujedinjenih nacija od 12. decembra na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa, podržanog od 153 zemlje, preneo je Rojters.

"Vea je uvek stajao na strani mira širom sveta", navodi se u saopštenju.

20.44 U Gazu ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći

U Pojas Gaze danas je ušlo 127 kamiona sa humanitarnom pomoći, objavili su izraelski mediji. Prema pisanju portala "Tajms of Izrael", 67 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Nicana, pre nego što su prebačeni na egipatski prelaz Rafa i prevezeni u Gazu.

Pored toga, 60 kamiona je pregledano na izraelskom prelazu Kerem Šalom i odatle je direktno ušlo u Pojas Gaze.

Izrael se ranije obavezao da će dozvoliti da u Gazu uđe najmanje 200 kamiona sa humanitarnom pomoći na dnevnom nivou.

17.10 Izraelski mediji: Direktor bolnice u Gazi je oficir Hamasa

Direktor bolnice "Kamal Advan" u severnoj Gazi, Ahmad Kahlot, priznao je da je oficir Hamasa i da je ova palestinska militantna grupa koristi tu bolnicu kao vojni operativni centar, javljaju izraelski mediji. 

Kako se navodi, Kahlot, koji je uhapšen 12. decembra, dao je takvo priznanje izraelskoj bezbednosnoj agenciji Šin Bet tokom ispitivanja.

On je navodno imao čin brigadnog generala, prenosi "Džeruzalem post".

Na snimku koji su objavili Šin Bet i izraelska vojska, Kahlot priznaje svojim islednicima da se pridružio Hamasu 2010. godine i da je čak 16 zaposlenih u njegovoj bolnici bilo u sastavu oružanog krila Hamasa - brigade Al-Kasam, uključujući lekare, medicinske sestre, bolničare i drugo osoblje.

16.21 Izraelska vojska uništila jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Gazi

Jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u Gazi uglavnom je uništeno usled napada i bombardovanja koje sprovodi izraelska vojska, saopšteno je danas iz grupe za borbu za ljudska prava "Forensic Architecture" (FA).

Lokalitet, u blizini izbegličkog kampa al-Šati, sastoji se od nekoliko iskopina, što sugeriše da postoje veliki ostaci širom oblasti.

Uništavanje lokaliteta koje je sprodovila izraelska vojska odvijalo se u tri faze: vazdušni napadi, rušenje na površini, a sada i postavljanje pumpi za vodu koje navodno treba poplave podzemne tunele za koje izraelska vojska tvrdi da se nalaze u zemlji ispod kampa, prenosi Al Džazira.

Grupa za ljudska prava Al Hak prethodno je izraelsko uništavanje palestinske kulturne baštine dovelo u vezu sa štetom po životnu sredinu izazvanom ispumpavanje morske vode, što su nazvali "dokazom o genocidnoj nameri izraelskih zvaničnika i vojske".

16.00 Hamas odbija pregovore o taocima, ali otvoren za predloge o kraju sukoba

Hamas odbija vođenje pregovora o razmeni zarobljenika u ratu sa Izraelom, ali je otvoren za svaku inicijativu da se sukob okonča, rekao je visoki zvaničnik palestinskog pokreta u saopštenju u utorak.

"Potvrđujemo našu poziciju da kategorički odbijamo održavanje bilo kakvog oblika pregovora o razmeni zarobljenika u okviru nastavljeno izraelskog genocidnog rata", rekao je Basem Naem.

"Mi smo, međutim, otvoreni za svaku inicijativu koja doprinosi okončanju agresije na naš narod i otvaranju prelaza za dovođenje pomoći i pružanje iste palestinskom narodu", dodao je on.

15.45 IDF izvele vazdušni napad na Hezbolah na libanskoj granici

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele vazdušni napad na terorističku ćeliju koja deluje na libanskoj granici, blizu Hanite. Tenkovi su granatirali i ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu i granično područje u blizini Jirona, kako bi se "uklonila pretnja". U međuvremenu je izraelski mobilni protivvazdušni obrambeni sistem "Iron Dome" presreo "sumnjivu metu" koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana, aktivirajući sirene u nekoliko gradova, navodi se u saopštenju IDF, prenosi "Times of Israel".

Associated Press

15.24 Izrael ne očekuje pomorski embargo zbog napada Hutija

Šef izraelske državne agencije za luke, Uzi Ichaki, odbacio je danas mogućnost da bi Izrael mogao biti izložen pomorskom embargu zbog napada jemenske militantne grupe Huti na brodove u Crvenom moru. One je istakao da najveći deo izraelskog pomorskog uvoza stiže sa Zapada, a ne preko Crvenog mora. Ichaki kaže da tek treba da dođe do poskupljenja uvoznog kargo tereta i da ne očekuje nestašicu zaliha osnovnih dobara u Izraelu, poput goriva i hrane, prenosi Rojters.

14.53 Netanijahu i Modi razgovarali o bezbednosti plovidbe u Crvenom moru

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao s predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem o pretnji globalnoj plovidbi, usled ponovljenih napada jemenske militantne grupe Huti u Crvenom moru.

"Dvojica zvaničnika govorila su o važnosti očuvanja slobodne plovidbe u prolazu Bab el-Mandeb kojem prete Hutiji po nalogu Irana, kao i o globalnom interesu za sprečavanje štete međunarodnoj trgovini, uključujući privrede Izraela i Indije", saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera.

14.47 Lurija: Izrael nema kapacitet za lečenje povređenih i traumatizovanih u ratu

Izraelu nedostaje kapacitet da leči sve povređene i traumatizovane u ratu protiv Hamasa, rekla je danas poslanicima u Knesetu predstavnica Odeljenja za rehabilitaciju izraelskog Ministarstva odbrane Limor Lurija. Lurija je, obraćajući se Odboru za rad i socijalnu zaštitu Kneseta, rekla da je od početka rata njeno odeljenje radilo sa 2.816 novih pacijenata, od kojih 18 odsto pati od mentalnih problema i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

"Ako ne dobijemo dodatne resurse i standarde, nećemo moći da se brinemo o svima", rekla je ona.

Lurija je navela da Ministarstvo odbrane, uprkos svojoj posvećenosti, nije formiralo posebno odeljenje za lečenje vojnika koji boluju od PTSP.

14.25 Od 7. oktobra ubijeno najmanje 19.667 Palestinaca, a ranjeno 52.586

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je danas da je najmanje 19.667 Palestinaca ubijeno, a 52.586 ranjeno, u ratu između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u Pojasu Gaze od 7. oktobra. Rat je počeo 7. oktobra, kada su borci Hamasa napali južni Izrael, kada su ubili 1.200 ljudi i uzeli oko 240 talaca, posle čega je Izrael pokrenuo snažnu vojnu operaciju u Pojasu Gaze, koja i dalje traje.

13.15 Izrael:Suspendovani vojnici zbog pušenja nargile pred privedenim Palestincima

Izraelska vojska suspendovala je grupu vojnika koji su snimljeni kako puše nargile i šale se pred privedenim Palestincima, koji imaju povez preko očiju. Na snimku, koji je objavljen na društvenim mrežama i koji je imao više miliona pregleda u poslednja dva dana, vide se vojnici koji se smeju i jedu grickalice dok najmanje sedam Palestinaca sedi u istoj prostoriji sa njima u gradu Dženin na Zapadnoj obali, sa povezima preko očiju.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) rekao je da je žalosno kako su se vojnici ponašali i da je to u potpunoj suprotnosti sa vrednostima IDF-a, prenosi AP.

12.47 Jemenski Huti nastavljaju sa napadima u Crvenom moru

Jemenski Huti su danas saopštili da će nastaviti sa napadima u Crvenom moru i da bi mogli da pokreću pomorske operacije na svakih 12 sati. Grupa je pojačala napade raketama i dronovima koje je započela prošlog meseca na međunarodne brodove kao odgovor na izraelski napad na Pojas Gaze. "Što se tiče pomorskih operacija, one su u punom jeku i gotovo da ne prođe 12 sati bez operacije", rekao je portparol grupe i glavni pregovarač Mohamed Abdelsalam za televiziju Al Džazira.

AP/AP Photo

 

12.34 Sirene za vazdušnu opasnost u Tel Avivu

Hamas je saopštio da je lansirao salvu raketa na Tel Aviv nakon čega su se u komercijalnoj prestonici Izraela oglasile i sirene. Nije bilo informacija o žrtvama ili šteti u incidentu, piše Gardijan.

12.20 UN besne zbog izraelskih napada na bolnice u Gazi

Zvaničnici Ujedinjenih nacija izrazili su bes i nevericu zbog situacije u bolnicama u Pojasu Gaze, gde povređeni nemaju osnovne potrepštine, a deca koja se oporavljaju od amputacija umiru, prenosi Rojters.

"Besan sam što se deca, koja se oporavljaju od amputacije u bolnicama, granatiranjem ubijaju u njima", rekao je portparol dečije agencije UN Džejms Elder, ističući da je najveća operativna bolnica u Gazi u protekla 48 sata dva puta granatirana.

Portparolka Svetske zdravstvene organizacije, Margaret Haris, situaciju u bolnicama u Gazi opisala je kao "neverovatnu" i "nesavesnu".

Associated Press

12.05 Izraelska vojska tvrdi da je u Rafi ubila finansijera Hamasa

Izraelska vojska tvrdi da je ciljala i ubila "finansijera Hamasa" Subi Fervanu tokom napada na Rafu. Fervana i njegov brat prebacivali su preko svoje kompanije Hamsat velike količine sredstava Hamasu, koja su korišćena za plate militanata i nabavku vojne opreme, navodi DŽerusalem post. Vojska je danas saopštila da je Fervana nedavno ubijen u vazdušnom napadu u Gazi i da je pomogao transfere desetina miliona dolara u korist Hamasa.

Associated Press

10.56 Izraelske snage upale u bolnicu Al-Ahli, privedeno osoblje

Izraelske snage izvele su tokom noći i jutra racije u bolnici Al-Ahli u gradu Gazi i privele većinu zaposlenih, saopštila je crkva koja upravlja ovom bolnicom. Kako je navela, uništen je zid na prednjem ulazu u bolnicu. Nakon upada u bolnici su ostala dva lekara, četiri medicinske sestre i dva domara, koji treba da zbrinu više od 100 teško ranjenih pacijenata, bez tekuće vode i struje, rekao je pastor u anglikanskoj katedrali u Jerusalimu, koja upravlja bolnicom. On je naveo da je jedan izraelski tenk bio parkiran na ruševinama na ulazu u bolnicu, kako bi sprečio da bilo ko uđe ili izađe iz nje, prenosi AP.

10.16 Hamas:U izraelskom napadu na Džabaliju ubijeno najmanje 10 Palestinaca

Najmanje 10 Palestinaca je ubijeno danas, a još 40 je ranjeno u izraelskom napadu na izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi, saopštio je portparol ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa. Ranije je ministarstvo saopštilo da su u izraelskim vazdušnim udarima na oblast Rafa u južnoj Gazi, pogođene tri kuće i da je ubijeno najmanje 20 Palestinaca. Desetine hiljada raseljenih Palestinaca smešteno je u Rafi, na granici Gaze sa Egiptom, kako bi izbegli izraelska bombardovanje severnije, prenosi Rojters.

profimedia

 

09.50 Bolnica u koju su Izraelci upali buldožerom evakuisana: Među pacijentima bile i bebe

Bolnica na severu Gaze Kamal Advin, u koju su izraelske trupe upale prošle nedelje kada su buldožerom probile u njen krug, više ne funkcioniše i pacijenti su evakuisani, izjavio je danas predstavnik Svetske zdravstvene organizacije Ričard Piperkorn i dodao da su među pacijentima i bebe. 

"Koliko smo shvatili bolnica više ne funkcioniše", rekao je Piperkorn novinarima Rojtersa, pojašnjavajući da su dve novorođene bebe odvedene porodicama kući, dok su drugi pacijenti, uključujući evakuisani u bolnice Al Ahli i Al Šifa. 

Piperkorn je naveo da se, navodno mnogo zdravstvenih radnika nalazi u pritvoru.

"Ne možemo sebi da priuštimo da izgubimo nijednu bolnicu", dodao je on.

Dok su mnogi stanovnici Gaze raseljeni u njen južni deo, ipak postoje izveštaji u kojima se navodi da je na sevrnom delu enklave ostalo još nekoliko stotina hiljada ljudi, gde je, kaže Piperkon, potrebno da niz zdravstvenih ustanova ostane u funkciji. Piperkorn je dodao i da je oko 4.000 raseljenih lica, koji su sklonište našli u krugu medicinskog kompleksa Naser u južnom gradu Kan Junis, bilo u opasnosti jer Izrael tamo vodi vojne operacije.

Mnoge bolnice u Gazi, zbog sukoba više nisu u funkciji, a najviše su pogođene zdravstvene ustanove na severu enklave, u kojoj je pre početka sukoba živelo 2,3 miliona ljudi.

09.13 Hamas:U izraelskim vazdušnim udarima na Rafu ubijeno najmanje 20 Palestinaca

U izraelskim vazdušnim udarima na oblast Rafa u južnoj Gazi, pogođene su tri kuće i ubijeno je najmanje 20 Palestinaca, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici Gaze, pod kontrolom Hamasa. Desetine hiljada raseljenih Palestinaca smešteno je u Rafi, na granici Gaze sa Egiptom, kako bi izbegli izraelska bombardovanje severnije, prenosi Rojters.

Jutros su i stanovnici Kan Junisa, grada koji se takođe nalazi na jugu Gaze, prijavili žestoke borbe između militanata Hamasa i izraelskih snaga, navodi britanska agencija. Izraelski tenkovi i avioni bombardovali su područja u blizini centra grada, naveli su stanovnici.

08.12 Savet bezbednosti trebalo bi danas da raspravlja o prekidu vatre

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi da se sastane danas da raspravlja o pozivu na prekid vatre u Pojasu Gaze, nakon što su SAD stavile veto na prethodni takav predlog rezolucije. Savet bezbednosti UN odložio je glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na "održivi prekid vatre" u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Gardijan.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano u ponedeljak, međutim američki predstavnik je rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, navodi britanski list.

Predstavnici arapskih zemalja, koje su sastavile nacrt rezolucije, rekli su da su "ohrabreni" pristupom Vašingtona koji sugeriše da SAD pokušavaju da pronađu formulaciju koju bi mogle da podrže, a ne da jednostavno stave veto na rezoluciju, što su u više navrata već učinile.

07.45 UN: Gaza postala najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava na okupiranoj palestinskoj teritoriji saopštila je juče da je Gaza postala najopasnije mesto na svetu za novinare i njihove porodice. "Od napada 7. oktobra, najmanje 57 palestinskih novinara je ubijeno u Gazi. Ukupno je ubijeno 64 novinara, među kojima su četiri izraelska i tri libanska novinara", navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

07.35 Savet bezbednosti UN odložio glasanje o rezoluciji kojom se poziva na održivo primirje u Gazi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odložio je juče glasanje o nacrtu rezolucije kojom se poziva na "održivi prekid vatre" u Pojasu Gaze kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe Sjedinjenih Američkih Država.

Glasanje o nacrtu rezolucije trebalo je da bude održano juče, međutim američki predstavnik je rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Bebeto Matthews

 

Predstavnici arapskih zemalja, koje su sastavile nacrt rezolucije, rekli su da su "ohrabreni" pristupom Vašingtona koji sugeriše da Sjedinjene Države pokušavaju da pronađu formulaciju koju bi mogle da podrže, a ne da jednostavno stave veto na rezoluciju, što su u više navrata već učinile.

07.20 Jordanski kralj: Vašington može da odigra važnu ulogu u okončanju sukoba u Gazi

Jordanski kralj Abdulah izjavio je juče da Vašington može da odigra ključnu ulogu u okončanju izraelske vojne operacije u Gazi, insistiranjem na momentalnom prekidu vatre. 

07.10 Hamas objavio video na kojem se vidi kako izraelski taoci mole za oslobađanje

Naoružano krilo Hamasa objavilo je juče jednominutnu video poruku putem svog Telegram naloga, u kojoj je prikazano troje starijih izraelskih talaca kako mole za njihovo oslobađanje.

Jedan od njih, koji se predstavio kao Hajem Beri, star 79 godina, naveo je da ga drže zajedno sa drugim starijim taocima sa hroničnim bolestima, kao i da svi žive u veoma teškim uslovima, preneo je Rojters.

06.45 Galant: Izrael postepeno prelazi u sledeću fazu vojnih operacija u Gazi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je juče da će Izrael postepeno preći u sledeću fazu vojnih operacija u Gazi u kojoj će lokalnom stanovništvu biti omogućeno da se vrati na sever oblasti. "U svakoj oblasti u kojoj budemo ostvarili svoje ciljeve moći ćemo postepeno da pređemo u sledeću fazi da počnemo da radimo na vraćanju lokalnog stanovništva", rekao je Galant na zajedničkoj konferenciji za medije sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, prenosi Gardijan.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

On je dodao da su izraelske snage napravile "veoma značajna  dostignuća" na bojnom polju protiv palestinske militantne grupe Hamas. Prema njegovim rečima, izraelska vojska deluje u skladu sa međunarodnim pravom i radi na smanjenju civilnih žrtava. Govoreći o humanitarnoj situaciji u Pojasu Gaze, Galant je rekao da se "najhitnije humanitarno pitanje" tiče talaca koje Hamas drži u toj oblasti.

06.27 Ostin: Podrška SAD pravu Izraelu da se brani je nepokolebljiva

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je juče da je podrška Sjedinjenih Država pravu Izraela da se brani "nepokolebljiva". On je pozvao Izrael da zaštiti civile u Gazi, prenosi Rojters.

"Nastavićemo da insistiramo na zaštiti civila tokom sukoba i na povećanju dotoka humanitarne pomoći u Gazu", rekao je Ostin na zajedničkoj konferenciji sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom. Odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je Vašington odredio rok za trenutnu fazu izraelske ofanzive, Ostin je istakao da je reč o vojnoj operaciji Izraela i da on nije došao u Tel Aviv kako bi diktirao vremenske okvire. Dodao je da je imao "sjajne" razgovore sa izraelskim zvaničnicima o ciljevima izraelske ofanzive, kao i o smanjenju broja civilnih žrtava.

Tanjug/AP

 

06.20 Ministarstvo zdravlja Gaze: Neophodna evakuacija više od 5.000 ranjenih

Ministarstvo zdravlja u Gazi upozorilo je danas da najmanje 5.000 ranjenih osoba treba evakuisati iz Pojasa Gaze.

Predstavnik Ministarstva zdravlja te enklave Ašraf al-Kudra je napomenuo da je situacija u skloništima za raseljena lica "katastrofalna zbog širenja bolesti i nedostatka medicinske nege", prenosi TASS.

06.10 Četiri Palestinca ubijena u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali

Četiri Palestinca su ubijena u jučerašnjoj izraelskoj vojnoj raciji u izbegličkom kampu Fara, južno od grada Tubasa na Zapadoj obali, saopštilo je ministarstvo zdravstva palestinske samouprave, preneo je Rojters. Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze prethodno je saopštilo da je u izraelskim napadima na izbeglički kamp Džabalija u severnom delu Pojasa Gaze ubijeno 90 Palestinaca.

Na video snimcima objavljenim na internetu na kojima je prikazano ono što je navodno posledica najnovijeg izraelskog napada, vide se Palestinci kako kopaju po ruševinama rukama i lopatama u potrazi za preživelima, preneo je ranije danas Bi-Bi-Si.

Komentari (0)

Svet