Fokus

U zasedi pobunjenika u Kašmiru ubijena četiri indijska vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2023

-

23:50

U zasedi pobunjenika u Kašmiru ubijena četiri indijska vojnika
Tanjug/AP/Mukhtar Khan - Copyright Tanjug/AP/Mukhtar Khan

veličina teksta

Aa Aa

Četiri indijska vojnika su ubijena, a tri su ranjena u zasedi militanata koji se u Kašmiru bore protiv vladavine Nju Delhija u toj oblasti, oko koje se godinama spore Indija i Pakistan, saopštili su danas indijski zvaničnici.

Indijska vojska navodi da su militanti danas kasno popodne pucali na dva vojna vozila na jugu Kašmira, u oblasti između Indije i Pakistana, preneo je AP.

Portparol indijskih snaga rekao je da su vojnici uzvratili na vatru i da su u borbi koja je usledila njih četiri poginula, dok su tri su ranjena, a dodao je da je operacija na tom području nastavljena.

AP napominje da nuklearno naoružani rivali Indija i Pakistan upravljaju delom Kašmira, iako obe zemlje polažu pravo na teritoriju u celini.

Militanti u delu Kašmira koji kontroliše Indija bore se protiv vladavine Nju Delhija od 1989. godine, a većina muslimanskih žitelja Kašmira podržava cilj pobunjenika da ujedine teritoriju, bilo pod vlašću Pakistana ili kao nezavisna država.

Indija insistira na tome da su vojne akcije u Kašmiru terorizam koji sponzoriše Pakistan, što ova država negira.

Za to vreme desetine hiljada civila, pobunjenika i pripadnika vladinih snaga ubijeno je u sukobu.

Prošlog meseca, vladine snage su u Kašmiru usmrtile sedam militanata u dve odvojene operacije protiv pobunjenika, koji su u tom periodu ubili četiri indijska vojnika, uključujući i dva oficira.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet