Fokus

Odluka suda istorijski presedan, ali i "poklon" bivšem predsedniku: "Tramp na Kolorado svakako ne računa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/12/2023

-

16:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud Kolorada proglasio je bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa nepodobnim za Belu kuću i presudio da u toj saveznoj američkoj državi on ne može da bude na glasačkom listiću na izborima naredne godine zbog njegove uloge u napadu na Kapitol 6. januara 2021. godine. Ipak, ova, kao i mnoge sudske odluke koje su se odnosile na Trampa ranije, čini se, da nisu imale negativan efekat na bivšeg predsednika kakav se očekivao.

Odluka koju mnogi u SAD već sada nazivaju istorijskom, mogla bi da dovede do toga da čovek koji trenutno vodi u unutarstranačkoj trci za republikanskog kandidata za predsednika, ali i na nacionalnom nivou u anketama ispred Džoa Bajdena uopšte i ne bude na glasačkom listiću. Naime, Vrhovni sud u Koloradu je tesnom većinom doneo odluku da Tramp nije podoban da bude kandidat. Oni su se pozvali na član 3. četrnaestog amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država, koji kaže da nijedan javni funkcioner koji se prethodno zakleo na Ustav Sjedinjenih Američkih Država, a potom učestvovao u ustanku ili pobuni, ne može da bude kandidat. Pozivaju na događaj od 6. januara i kažu da je Donald Tramp pokušao da ospori izborne rezultate 2020. godine. 

Odluka iz Kolorada za sada se samo odnosi na unutarstranačke izbore republikanaca, koji treba da budu održani 5. marta, a konačnu reč o svim ustavnim pitanjima u Americi ima Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država i procenjuje se da ova odluka suda u Koloradu može da natera Vrhovni sud da donese odluku o Trampovoj kandidaturi u svih 50 država. 

Tramp je sačekao jedan dan, a onda se se oglasio rekavši da je ovo sramota za Ameriku i tužan dan za Sjedinjene Američke Države. 

Druge političke reakcije su očekivane. Oni republikanci koji su bliski Donaldu Trampu kažu da je ovo još jedno nezakonito mešanje demokrata u izborni proces. Potencijalni nezavisni predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi kaže da bi nakon ove odluke svaki Amerikanac trebalo da bude uznemiren. 

Pravnici po ovom pitanju nisu saglasni, pa tako profesor Ilja Somin kaže da je ovaj član tri 14. amandmana upravo i skrojen da bi sprečio ljude poput Donalda Trampa da budu kandidati za predsednika Amerike i on kaže da je ono što se dogodilo 6. januara u Vašingtonu da je to bila prava pobuna, a ne samo neredi kako to tvrde u Trampovom okruženju. 

Na drugoj strani poznati pravnik Alan Deršovic koji je svojevremeno i zastupao Trampa kaže da je ovo opasan presedan i on očekuje da bi Vrhovni sud Amerike mogao da poništi odluku koju on naziva antidemokratskom i neustavnom. 

Bivši državni tužilac Bil Bar poseća da u celom slučaju u Koloradu nije bilo porote, da je celo ročište trajalo samo pet dana, da nisu mogli da pozivaju svedoke i da su se oslonili samo na ono što su rekli odboru koji je utvrđivao događaje od 6. januara, svedoci za koje on kaže da su svedoci iz druge ruke. Sa druge strane, među Trumpovim saradnicima ovo se s jedne strane smatra i naziva izvesnom pravnom smetnjom, ali sa druge strane oni takođe procenjuju da je u pitanju i veliki politički poklon i jedan od čelnika njegove kampanje kaže da će u nastavku izborne kampanje Trump ukazivati na to da je Džo Bajden protiv demokratije i da je ono što je uradio Vrhovni sud Kolorada zapravo bilo otimanje demokratije iz ruku američkih birača.

Dašić: Prve političke posledice na neki neverovatan način Trampu idu na ruku

Govoreći za Euronews Srbija o presudi u Koloradu, Marko Dašić sa Fakulteta političkih nauka kaže da jeste reč o istorijskom presedanu, a da je 14. amandman bio aktivan i pre dve godine, ali u Nju Meksiku i to kada je bila reč o jednom lokalnom i niže rangiranom čelniku.

"Amandman koji je nastao u periodu rekonstrukcije posle američkog građanskog rata je nikad življi i proizvodi zaista kontroverzne posledice. Ne bih rekao da bi ova presuda u Koloradu mogla da ima neki efekt prelivanja na druge savezne države, ali bih rekao da bi pravne posledice mogli da očekujemo tek nakon odluke prvog Vrhovnog suda na saveznom nivou da se uopšte bavi ovim, naročito ako donese neku presudu koja će biti ili u saglasnosti ili kontradiktorna ovoj iz Kolorada. Ja bih rekao da nema velikih izgleda da Vrhovni sud SAD potvrdi neku odluku sličnu ovoj u Koloradu iz nekoliko razloga", rekao je Dašić.

Kako je naglasio, u Vrhovnom sudu na saveznom nivou situacija je drugačija i veliki su izgledi da bi Vrhovni sud, ukoliko se bude bavio ovim pitanjem, doneo protivrečnu odluku onoj koja je doneta u Koloradu.

"Kolorado je država na koju Trump svakako ne računa, sve i da se njegovo ime ne nađe na glasačkom listiću ovoj državi. Ona proizvodi svega desetak elektora, dakle idemo malo dalje godinu dana unapred i tu već dolazimo na teren političkih posledica. Dakle, političke posledice u izbornoj noći Trump ne bi trpeo sve da i nije doneta ovakva odluka u Vrhovnom sudu Kolorada, a akutne one prve političke posledice na neki potpuno neverovatan način Trumpu idu na ruku", naveo je Dašić.

Kako je dodao, svi dosadašnji procesi koji su započeti, najavljeni, za koje je optužen, su proizvodili kontraefekat u istraživanjima javnog mnenja i povećavali podršku koju jezgro Republikanske partije ima prema Donaldu Trampu. 

"Rekao bih, ne samo jezgro, već i neki širi sloj stanovništva s obzirom da bi u potencijalnom nadmetanju sa svojim protivkandidatom u Demokratskoj partiji, da su izbori danas ili sutra, Donald Tramp dominantno pobedio. Naravno, još je rano govoriti kako će ovi ostali pravni procesi odvijaju i još je rano govoriti i o političkom nadmetanju, o krajnjim rezultatima političkog nadmetanja unutar Republikanske partije. Kako trenutno stvari stoje, Trump je neprikosnoven sa preko 60 odsto podrške i na neki način njegov tim u kampanji pokušava i uspeva u tome da sve ovo što ide protiv Trumpa preokrene kao vetar u njegove jedra i jedra njegove kampanje", naveo je on.

Na pitanje da li je saglasan sa tezom da je ovo zapravo "poklon" Donaldu Trampu, Dašić kaže da svi merljivi efekti govore u prilog toj tezi.

"Međutim, nisu mirni u pravnom timu Donalda Trampa, oni uporedo sa ovim procesima nastoje da ostvare bar tri pravna ishoda. Prvi je da dokažu da Donald Tramp mora da ima imunitet za sva dela koja je počinio za vreme dok je obavljao dužnost predsednika. Druga linija argumentacije Trampovog pravnog tima je ta da oni pokušavaju da ospore pravnu kvalifikaciju pobune onih događaja iz 6. januara, već bi to bili samo neki nemiri i samim tim ne bi mogli da se podvedu pod 14. amandman. I treća jeste činjenica da sva Trampova obraćanja 6. januara oni pokušavaju da zaštite prvim amandmanom koji u stvari garantuje slobodu govora. Tako da nije to baš onako kako Trump pokušao da predstavi svojim ogromnim samopouzdanjem u ovoj kampanji", zaključio je Dašić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet