Fokus

Problemi sa šrafovima i maticama na Boingu 737 Max: Američki proizvođač upozorio sve svetske avio-kompanije

Komentari

Autor: FoNet

28/12/2023

-

23:52

Problemi sa šrafovima i maticama na Boingu 737 Max: Američki proizvođač upozorio sve svetske avio-kompanije
Problemi sa šrafovima i maticama na Boingu 737 Max: Američki proizvođač upozorio sve svetske avio-kompanije - Copyright Tanjug AP/Elaine Thompson

veličina teksta

Aa Aa

Najveći američki proizvođač putničkih aviona Boing zahteva od svih svetskih avio-kompanija da na modelu 737 Max provere da li su matice nekih šrafova na upravljačkim kontrolama dobro zategnute, objavio je danas CNN.

Navodi se da je neimenovana avio-kompanija otkrila na dve ovakve letelice šrafove bez matica ili sa labavo zategnutim maticama na veoma važnim uređajima, koji služe za stabilizaciju i kontrolu aviona za vreme leta.

Predstavnici Boinga tvrde da su popravke obavljene na oba aviona i navode da je poslata poruka svim kompanijama koje poseduju 737 Max da provere upravljački mehanizam, kao i šrafove i matice u tim uređajima.

Trenutno je širom sveta u upotrebi 1.370 letilica tog modela. Problemi u konstrukciji i kvalitetu Boinga 737 Max doveli su do dvadesetomesečne globalne zabrane leta tog modela, nakon što je u dve nesreće tih aviona živote izgubilo 346 putnika.

Te nesreće, otkazane narudžbine, zabrana prodaje i traganje za tehničkim nedostatcima koštale su Boing čak 20 milijardi dolara.

Letelica je ponovo puštena u saobraćaj u decembru 2020. godine, ali su u aprilu ove godine otkriveni novi problemi, jer su instalacije nekih uređaja u zadnjem delu pilotske kabine urađeni na nepropisan način, navodi se u informaciji, uz naznaku da, kako tvrdi Boing, to nije predstavljalo opasnost po bezbednost putnika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet