Fokus

Obrador traži od SAD da izdaju vize migrantima koji su bar 10 godina u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

05/01/2024

-

17:31

Obrador traži od SAD da izdaju vize migrantima koji su bar 10 godina u SAD
Obrador traži od SAD da izdaju vize migrantima koji su bar 10 godina u SAD - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je danas da je tražio od američkih vlasti da izdaju vize za najmanje 10 miliona migranata latinoameričkog porekla koji su radili 10 ili više godina u SAD, čemu je prethodila akcija spasavanja 32 kidnapovana migranta.

Lopez Obrador je, takođe, apelovao na američke vlasti da rasporede 20 milijardi dolara za kooperacioni plan da se pomogne ostalim zemljama u Latinskoj Americi da se umanje migracije, preneo je Rojters.

Migrante su tokom vikenda iz autobusa oteli naoružani muškarci i pokušali da iznude novac od njih i njihovih porodica u SAD.

Neki od članova porodica su platili kidnaperima, rekli su danas meksički zvaničnici, pre nego što je migrantska grupa spašena ove nedelje u severnom gradu Rejnosa, u saveznoj meksičkoj državi Tamaulipas.

Incident je pod istragom, vlasti pokušavaju da nađu i procesuiraju kidnapere.Tražioci azila su upozoravili na sve veću kidnapersku krizu u pograničnom regionu Tamaulipasu, posebno u Rejnosi.
Rekordan broj migranata putovao je preko Centralne Amerike i Meksika prošle godine kako bi se domogli SAD, bežeći od siromaštva, nasilja i klimatskih promena.

Tokom putovanja do SAD, često se susreću sa nasiljem. Lopez Obrador je, takođe, rekao da je zatražio od američkih vlasti da ukinu sve sankcije Kubi i Venecueli.

 

Komentari (0)

Svet