Fokus

Južna Koreja usvojila zakon o zabrani trgovine psećim mesom

Komentari

Autor: BBC, Tanjug

09/01/2024

-

08:49

Južna Koreja usvojila zakon o zabrani trgovine psećim mesom
EPA-EFE/YONHAP - Copyright EPA-EFE/YONHAP

veličina teksta

Aa Aa

Parlament Južne Koreje danas je izglasao zakon kojim je predviđeno postepeno ukidanje konzumiranja i prodaje psećeg mesa.

Kako navodi BBC, zakon ima za cilj da okonča vekovnu praksu jedenja psećeg mesa. Prema tom zakonu, biće zabranjeno uzgajanje ili klanje pasa za ishranu, kao i distribuciju ili prodaju. Oni koji budu kršili zakon, mogli bi se suočiti sa zatvorskom kaznom.

Britanski javni servis navodi da je reč o kazni do tri godine, a za one koji uzgajaju pse za meso kazna je do dve godine zatvora. Međuitm, sama konzumacija mesa neće biti protivzakonita.

Novi zakon će stupiti na snagu za tri godine, dajući poljoprivrednicima i vlasnicima restorana vremena da pronađu alternativne izvore zaposlenja i prihoda. Oni će morati da podnesu plan za postepeno ukidanje svog poslovanja svojim lokalnim vlastima.

Vlada je obećala da će u potpunosti podržati uzgajivače psećeg mesa, mesare i vlasnike restorana, čija će preduzeća biti primorana da se zatvore, iako detalji o tome kakva će nadoknada biti ponuđena tek treba da se razrade.

Konzumiranje psećeg mesa u Južnoj Koreji ranije je bilo uobičajeno, a danas je to retkost i ograničeno je na pojedine starije ljude, navodi Rojters. Podrška zabrani konzumiranja psećeg mesa porasla je tokom mandata južnokorejskog predsednika Jun Suk-jeola, koji je usvojio veliki broj pasa i mačaka.

 

Komentari (0)

Svet