Fokus

Ministri spoljnih poslova Rusije i Irana razgovarali o strateškom partnerstvu

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

22:17

Ministri spoljnih poslova Rusije i Irana razgovarali o strateškom partnerstvu
Ministri spoljnih poslova Rusije i Irana razgovarali o strateškom partnerstvu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan razgovarao je danas telefonom sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o procesu izrade bilateralnog sporazuma o strateškom partnerstvu.

Prema saopštenju koje je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Islamske Republike Iran dvojica diplomata su se bavila "određenim bilateralnim pitanjima, uključujući tranzit robe i rad na sporazumu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu", prenosi TASS.

Razgovarano je i o tekućem projektu izgradnje železničke pruge Rašt-Astara u Iranu.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su Lavrov i Abdolahjan razgovarali telefonom kako bi razmenili mišljenja o regionalnim i globalnim pitanjima, uključujući situaciju u i oko Pojasa Gaze, kao i u Crvenom moru.

Ruski ministar spoljnih poslova je takođe izrazio saučešće svom iranskom kolegi povodom smrtonosnog terorističkog napada u iranskom gradu Kermanu.

Lavrov je 23. oktobra 2023. godine rekao da je rusko-iranski sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu "oko 85 odsto spreman".

Prema rečima portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, ovaj "fundamentalni međudržavni dokument mogao bi biti potpisan tokom jednog od predstojećih kontakata na visokom nivou".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet