Fokus

AP OBJAVIO SNIMAK Izraelske snage upucale trojicu Palestinaca iako nisu bili isprovocirani

Komentari

Autor: AP, Tanjug

10/01/2024

-

11:12

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Snimak incidenta, koji se dogodio prošle nedelje u selu Beit Rima na Zapadnoj obali, prilikom kog su upucana tri Palestinca, od kojih je jedan preminuo, pokazao je da su izraelski vojnici na njih pucali iako nisu bili isprovocirani.

Pregled video-snimka od strane AP-a i intervjui te agencije sa dvojicom preživelih, pokazali su da su izraelski vojnici otvorili vatru na mladiće kada se činilo da nisu predstavljali pretnju, a jedan od ranjenih Palestinaca upucan je drugi put nakon što je ustao i pokušao da se skloni.

Izraelska vojska je saopštila da su trupe ušle u Beit Rimu u noći između četvrtka na petak u okviru "protivterorističke operacije".

Rečeno je da su vojnici pucali na osumnjičene koji su na trupe bacali eksploziv i zapaljive bombe. Na snimku, koji je AP dobio iz lokalne prodavnice duvana, ne vidi se da neko baca eksploziv.

Nakon pregleda snimka, portparol izraelske vojske rekao je da su vojnici prijavili da je jedan od Palestinaca, koji je klečao ispred objekta izvan kadra, palio molotovljev koktel kada je upucan.

Kako procenjuje AP, prvi hitac nije pogodio čoveka koji kleči, već drugog Palestinca Nadera Rimavija.

Rimavi je dodao da je sporni predmet zapravo bila gomila kartonskih kutija i komadića papira koje je njegov 17-godišnji brat Osaid Rimavi sakupio i spremao se da upali kako bi zagrejao okupljene. Taj maloletnik je kasnije preminuo od posledica ranjavanja, a pored njega i Nadera, upucan je i njihov brat Mohamed.

Fatalna pucnjava u selu Beit Rima prošle nedelje poslednji je u nizu incidenata u kojima su izraelski vojnici pucali neosnovano, što je "trend" za koji Palestinci kažu da se pogoršao od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u Pojasu Gazi pre tri meseca, navodi AP.

Od početka izbijanja tog sukoba 7. oktobra, više od 300 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali od strane izraelske vojske ili doseljenika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet