Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Naoružani dronovi oboreni iznad američke vazdušne baze u severnom Iraku

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

10/01/2024

-

09:09

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Naoružani dronovi oboreni iznad američke vazdušne baze u severnom Iraku
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Naoružani dronovi oboreni iznad američke vazdušne baze u severnom Iraku - Copyright Tanjug AP/Leo Correa, Mahmoud Illean, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izrael i Hamas ratuju 96 dana. Izraelski ministar odbrane poručio je juče da će Izrael intenzivirati svoje operacije oko grada Kan Junis na jugu Pojasa Gaze. Takođe, IDF je saopštio da je izveo vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubijen komandant vazduđne jedinice Hezbolaha. Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je od početka sukoba 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno 23.210 Palestinaca a da je ranjeno 59.167. 

Ključni događaji

  • Galant: Izrael će intenzivirati operacije oko Kan Junisa 
  • Šest izraelskih vojnika poginulo kada se neplanirano detonirao eksploziv 
  • Ministarstvo zdravlja: U Gazi od početka sukoba ubijeno 23.210 Palestinaca, ranjeno 59.167 
  • SZO upozorava na mogući kolaps bolnica u Gazi 

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu 

21.40 Iračke grupe preuzele odgovornost za napad na američku bazu u Siriji

Šiitske paravojne grupe u okviru frakcija otpora u Iraku, koje uglavnom podržava Iran, preuzele su odgovornost za raketni napad na vojnu bazu u blizini aerodroma u gradu Kamišli na severoistoku Sirije, navodi se u saopštenju pokreta otpora, javila je iračka agencija Šafak njuz. 

Ranije danas, iračke oružane grupe saopštile su da su napale još jednu američku bazu u blizini gasnog polja Koniko u provinciji Deir ez-Zor u istočnoj Siriji.  Pored toga, nekoliko dronova je oboreno u oblasti međunarodnog aerodroma Erbil u severnom Iraku, gde su smeštene međunarodne antiterorističke snage. Prema pisanju iračkih medija, napad je prvi te vrste na bazu.

21.09 Naoružani dronovi oboreni iznad američke vazdušne baze u severnom Iraku

Dve naoružane bespilotne letelice oborene su danas iznad aerodroma Erbil u severnom Iraku, gde su stacionirane američke i druge međunarodne snage, javila je iračka novinska agencija Šafak, pozivajući se na bezbednosne izvore.

Američke i međunarodne snage koje se nalaze u Iraku i preko granice u Siriji su u stanju pripravnosti usred desetina napada na njihove baze od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, navodi iračka agencija.

17.40 Gaza: Četiri pripadnika palestinskog Crvenog polumeseca ubijena u napadu Izraela

Četiri pripadnika palestinskog Crvenog polumeseca ubijena su danas u napadu izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u centralnom delu Pojasa Gaze, saopšteno je iz te organizacije.

U napadu IDF u blizini Deir al-Balaha pogođena je Hitna pomoć palestinskog Crvenog polumeseca, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i Hamasa porastao je na 23.357, saopštilo je danas Ministarstvo zdravstva u Gazi kojim rukovodi Hamas.

16.55 SZO otkazala šestu misiju medicinske pomoći Gazi iz bezbednosnih razloga

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) otkazala je danas još jednu planiranu misiju medicinske pomoći Gazi iz bezbednosnih razloga.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je Agencija UN je otkazala šestu misiju na severu Gaze jer zahtevi za posetu nisu bili odobreni ili uveravanja za osiguravanjem bezbednosti nisu bila ispunjena od poslednje posete, 26. decembra, preneo je Rojters.

"Intenzivno bombardovanje, ograničenja kretanja, nedostatak goriva i prekinuta komunikacija onemogućavaju SZO i naše partnere da dođu do onih kojima je potrebna", rekao je on na virtuelnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

SZO je pozvao Izrael da odobri njihove zahteve i zahteve drugih partnera za isporuku humanitarne pomoći.  

16.05 Ganc: Hamas izgubio kontrolu nad velikim delovima pojasa Gaze

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je danas da je Hamas izgubio kontrolu nad velikim delovima Gaze i da je vraćanje talaca prioritet u odnosu na bilo koji drugi vojni cilj.

Ganc je na konferenciji za novinare u Tel Avivu ocenio da Izraelske oružane snage (IDF) treba da nastave operacije u Pojasu Gaze jer će u suprotnom Hamas ponovo uspostaviti kontrolu.

Dodao je da je u toku da "demontaža terorističke infrastrukture", prenosi Tajms of Izrael.

"Imamo odlučnost i strpljenje. Naši neprijatelji moraju da znaju da je naša odlučnost beskrajna", rekao je Ganc.

15.57 Porodice izraelskih talaca traže prihvatanje bilo kakvog dogovora o oslobađanju

Forum talaca i porodica otetih zahtevao je danas da izraelska vlada na večerašnjoj sednici odobri bilo kakav dogovor koji će dovesti do oslobađanja talaca.

"Izveštaji o novom sporazumu koji će večeras biti predstavljeni vladi daju malo nade porodicama koje su zabrinute za sudbinu svojih najmilijih", navodi se u saopštenju Foruma. Ističe se da ratni kabinet "ne sme da se bavi ničim drugim osim povratkom otetih".

"Zahtevamo da odobre bilo kakav dogovor koji će dovesti do njihovog trenutnog puštanja", poručili su iz Foruma, prenosi Tajms of Izrael.

14.50 Pogođena vitalna elektrana u Gazi, izbio požar, ugroženo snabdevanje strujom

Elektrana u oblasti Bureij u centralnoj Gazi, vitalna za snabdevanje strujom, pogođena je u izraelskim napadima i zapalila se, javlja Al Džazira. U napadu su teško oštećena sva četiri generatora i fizička infrastrukturu oko postrojenja. Katarska televizija navodi da će to dodatno otežati snabdevanje elekrtičnom energijom u Pojasu Gaze i pogoršati već nepodnošljive uslove života.

14.30 Izraelska delegacija u Kairu na novoj rundi pregovora o mogućoj razmeni talaca

Izraelska delegacija sletela je danas u Kairo na novu rundu pregovora sa Egiptom o mogućoj razmeni talaca koje Hamas drži za palestinske zarobljenike u Izraelu, izjavio je neimenovani egipatski zvaničnik. Egipat, Katar i SAD bile su posrednici između Izraela i Hamasa, preneo je Tajms of Izrael. Veruje se da se u Gazi nalazi 132 taoca koje je Hamas oteo 7. oktobra i da nisu svi od njih živi, nakon što je 105 civila oslobođeno iz Hamasovog zatočeništva tokom jednonedeljnog primirja krajem novembra. Pre toga su puštena četiri taoca, a jednog su spasile trupe. Tela osam talaca su, takođe, pronađena, a tri taoca je greškom ubila vojska.

13.43 Huti napali američki brod

Jemenski Huti napali su američki brod koji "pruža podršku" Izraelu, velikim brojem balističkih i pomorskih projekttila i dronova, rekao je portparol Huta Jahja Sari u televizijskom obraćanju.
Nije rekao koliku je štetu pretrpelo plovilo.

"Pomorske i raketne snage jemenskih oružanih snaga izvele su zajedničku vojnu operaciju sa velikim brojem balističkih i pomorskih projektila i dronova, gađajući američki brod koji je pružao podršku cionističkom entitetu", rekao je Sare.

Operacija je bila "preliminarni odgovor" na prethodni američki napad u kojem je ubijeno 10 jemenskih militanata, dodao je Sari.

Dodao je da će oružane snage Jemena nastaviti da sprečavaju izraelske brodove i brodove koji plove ka lukama "okupirane Palestine" da se kreću Arapskim i Crvenim morem "sve dok agresija ne prestane", navodi Al Džazira.

13.40 Abas Blinkenu: Gaza je sastavni deo palestinske državnosti

Predsednik palestinske samouprave Mahmud Abas rekao je danas američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da je Gaza sastavni deo palestinske državnosti i da ne bi trebalo da bude odsečena kao rezultat rata Izraela sa Hamasom, navodi se u zvaničnom saopštenju, koje je objavila WAFA. Abas je rekao da Palestinci ne smeju da budu raseljeni iz Gaze ili sa Zapadne obale koju je okupirao Izrael i da on ima ograničenu vlast nakon raskola sa Hamasom 2007. godine, preneo je Rojters. On je pozvao na "sazivanje međunarodne mirovne konferencije kako bi se okončala izraelska okupacija palestinske zemlje, sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, čime bi se postigao mir i bezbednost za sve", objavila je WAFA.

Jaafar Ashtiyeh/Pool Photo via AP

 

13.35 Broj ubijenih Palestinaca porastao na 23.357

Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i Hamasa porastao je na 23.357, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas. U saopštenju se dodaje da je ranjeno ukupno 59.410 Palestinaca, prenosi Rojters. U izraelskim napadima u protekla 24 sata ubijeno je 147 Palestinaca, dok su 243 povređena.

Associated Press

13.13 Blinken Abasu: Bela kuća podržava opipljive korake ka stvaranju palestiske države

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas predsedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abasu da Bela kuća podržava "opipljive korake" ka stvaranju palestinske države, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler. Blinken je ponovio dugogodišnji stav Vašingtona da palestinska država mora stajati uz Izrael i da obe strane treba da žive u miru i sigurnosti, preneo je Tajms of Izrael. Blinken je primetio "povećanu nestabilnost" na Zapadnoj obali, gde je došlo do talasa terorističkih napada na Izraelce i pojačanih operacija izraelskih odbrambenih snaga (IDF) za uništavanje Hamasa i drugih grupa.

Jaafar Ashtiyeh/Pool Photo via AP

 

11.07 Kina pozvala Izrael da zaustavi "kolektivno kažnjavanje" civila u Gazi

Ministarstvo spoljnih poslova Kine pozvalo je na sveobuhvatan i hitan prekid vatre i apelovalo na Izrael da zaustavi "kolektivno kažnjavanje" civila u Pojasu Gaze. Ministarstvo je takođe pozvalo sukobljene strane u Gazi da sprovedu relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN, prenosi Al Džazira. Poslednjom rezolucijom koju je doneo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija krajem decembra, zahteva se brza i neometana isporuka humanitarne pomoći u velikim razmerama palestinskom civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze.

09.15 Korbin član južnoafričke delegacije na saslušanju protiv Izraela

Bivši britanski opozicioni lider Džeremi Korbin pridružiće se delegaciji Južne Afrike na ovonedeljnim saslušanjima u Međunarodnom sudu pravde, u okviru optužbi te zemlje da je Izrael počinio genocid nad Palestincima u ratu u Pojasu Gaze. Korbin je bio jedan od brojnih ''visokih političkih ličnosti iz progresivnih političkih partija i pokreta širom sveta'' koji će se pridružiti južnoafričkoj delegaciji u Hagu u Holandiji na dvodnevnim preliminarnim saslušanjima koja počinju u četvrtak, prenela je Al Džazira.

09.05 Američka i britanska mornarica oborila baraž projektila iz Jemena

Jemenski pobunjenici Huti ispalili su najveći do sada baraž bespilotnih letelica i projektila koji su ciljali brodove u Crvenom moru, što je primoralo američku i britansku mornaricu da obaraju projektile u ovom velikom sukobu, saopštile su vlasti u sredu.

AP izveštava da je napad Huta koje podržava Iran usledio uprkos za danas planiranom glasanju Saveta bezbednosti UN u kojem će potencijalno osuditi i zhahtevati hitno zaustavljanje napada pobunjenika.

Napad se dogodio kod jemenskih lučkih gradova Hodeida i Moka, navodi privatna obaveštajna firma Ambres.

Premda napade izvode kako bi zaustavili, kako kažu, izraelsku agresiju u Pojasu Gaze, njihove mete imaju sve slabiji ili nikakav odnos sa Izraelom i ugrožavaju jedan od ključnih svetskih trgovinskih puteva koji povezuju Aziju i Bliski istok sa Evropom. Sve to ujedno povećava rizik od uzvratnog udara SAD na Jemen koji bi mogao da poništi primirje u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta u kojoj je divljao građanski rat.

AP/AP Photo

 

07.42 Blinken: Tužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid neosnovan i remetilački akt

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je tužba koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) za genocid, neosnovan i "remetilački čin". Blinken je rekao da tužba za genocid odvlači pažnju od napora da se zaustavi rat Izraela i Hamasa, prenosi AP.

"To je posebno razdražujuće kada se uzme u obzir da oni koji napadaju Izrael, a to su Hamas, Hezbolah i Huti, kao i Iran koji ih podržava, nastavljaju da pozivaju na uništenje Izraela i masovna ubistva Jevreja", rekao je Blinken.

07.00 IDF: Ubijen komandant vazdušne jedinice Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice militantne grupe Hezbolah Alija Huseina Bardžija.

"Danas smo eliminisali komandanta Hezbolahovih vazdušnih snaga u južnom Libanu", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari na brifingu za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

On je naveo da je Bardži odgovoran za desetine napada dronom na Izrael, od kojih je jedan izveden pre nekoliko sati na bazu izraelske vojske na severu zemlje.

06.30 Izraelci znaju gde je vojni lider Hamasa, kažu da je okružen taocima

Izraelci znaju tačnu lokaciju vojnog vođe Hamasa Jahje Sinvara, koji je izgleda organizovao napade 7. oktobra, ali zbog talaca ne žele da izvedu napad na njega, navodi više izvora.

Sinvar se okružio velikim brojem izraelskih talaca, što sprečava vojsku da pokrene udar, izvestio je list "Izrael hajom".

Slične izjave dao je javnom radiju "Kan" i bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin.

Jonatan Šancer, potpredsednik Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu, napisao je na Tviteru da je prethodnih nedelja čuo slične izveštaje od "obaveštenih ljudi". "Izveštaji koji dolaze iz Izraela u poslednja dva dana odražavaju ono što sam slušao nekoliko nedelja. Naime, Izraelci imaju dobru ideju gde se krije Jahja Sinvar", rekao je on za "Tajms of Izrael".

Njegova pretpostavka, iako nije potvrđena, jeste da se Sinvar nalazi u tunelima ispod Kan Junisa. "Ali ono što sam konkretno čuo je da se okružio izraelskim taocima. On ih koristi kao živi štit", dodao je Šancer.

Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

 

06.00 Galant: Izrael će intenzivirati operacije oko Kan Junisa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio ja da će Izrael intenzivirati svoje operacije oko grada Kan Junis na jugu Pojasa Gaze.

"Operacije u regionu Kan Junisa će se intenzivirati i nastaviti sve dok ne pronađemo vođstvo Hamasa i izraelski taoci ne budu oslobođeni", rekao je Galant na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da je povećanje pritiska na Irak ključno i da može da spreči eskalaciju i širenje sukoba na ostatak Bliskog istoka.

Prema njegovim rečima, prioritet Izraela je da omogući povratak svojih stanovnika na sever zemlje, gde traju borbe između izraelske vojske i libanske militantne grupe Hezbolah. 

Komentari (0)

Svet