Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelski ministar posle sastanka s Blinkenom: Intenziviraćemo operacije oko Kan Junisa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/01/2024

-

08:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izrael i Hamas ratuju 95 dana. Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua objavio je juče da se rat na severu, kao ni na jugu Pojasa Gaze neće uskoro završiti. Izraelski ministar odbrane Joav Galant kaže da vojska te zemlje ulazi u sledeću fazu rata na severu Gaze, navodeći da će preći sa "intenzivne faze rata" na "različite vrste specijalnih operacija". U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je bila primorana da otkaže misiju dopremanja medicinskih zaliha na sever Pojasa Gaze zato što nije garantovana bezbednost tokom isporuke.

Ključni događaji

  • Netanijahu: Rat na severu, kao i na jugu Pojasa Gaze neće se uskoro završiti
  • Galant: Uskoro sledeća faza rata, različite vrste specijalnih operacija
  • Bajden tvrdi da sarađuje s Izraelom na smanjenju pristustva vojske u Gazi
  • U izraelskom napadu na jug Libana ubijen jedan od komandanata Hezbolaha
  • Izrael tvrdi da je u Siriji ubijen operativac povezan s raketnim napadima Hamasa
  • SZO otkazala dopremanje pomoći u Gazu jer nema bezbednosne garancije

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

20.33 IDF: Ubijen komandant vazdušne jedinice Hezbolaha

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je izvela vazdušni napad na južni Liban u kojem je ubila komandanta vazdušne jedinice militantne grupe Hezbolah Alija Huseina Bardžija.

"Danas smo eliminisali komandanta Hezbolahovih vazdušnih snaga u južnom Libanu", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari na brifingu za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

On je naveo da je Bardži odgovoran za desetine napada dronom na Izrael, od kojih je jedan izveden pre nekoliko sati na bazu izraelske vojske na severu zemlje.

18.20 Izraelci znaju gde je vojni lider Hamasa, kažu da je okružen taocima

Izraelci znaju tačnu lokaciju vojnog vođe Hamasa Jahje Sinvara, koji je izgleda organizovao napade 7. oktobra, ali zbog talaca ne žele da izvedu napad na njega, navodi više izvora.

Sinvar se okružio velikim brojem izraelskih talaca, što sprečava vojsku da pokrene udar, izvestio je list "Izrael hajom".

Slične izjave dao je javnom radiju "Kan" i bivši šef izraelske vojne obaveštajne službe Amos Jadlin.

Jonatan Šancer, potpredsednik Fondacije za odbranu demokratija u Vašingtonu, napisao je na Tviteru da je prethodnih nedelja čuo slične izveštaje od "obaveštenih ljudi". "Izveštaji koji dolaze iz Izraela u poslednja dva dana odražavaju ono što sam slušao nekoliko nedelja. Naime, Izraelci imaju dobru ideju gde se krije Jahja Sinvar", rekao je on za "Tajms of Izrael".

Njegova pretpostavka, iako nije potvrđena, jeste da se Sinvar nalazi u tunelima ispod Kan Junisa. "Ali ono što sam konkretno čuo je da se okružio izraelskim taocima. On ih koristi kao živi štit", dodao je Šancer.

18.04 Galant: Izrael će intenzivirati operacije oko Kan Junisa

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio ja da će Izrael intenzivirati svoje operacije oko grada Kan Junis na jugu Pojasa Gaze.

"Operacije u regionu Kan Junisa će se intenzivirati i nastaviti sve dok ne pronađemo vođstvo Hamasa i izraelski taoci ne budu oslobođeni", rekao je Galant na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da je povećanje pritiska na Irak ključno i da može da spreči eskalaciju i širenje sukoba na ostatak Bliskog istoka.

Prema njegovim rečima, prioritet Izraela je da omogući povratak svojih stanovnika na sever zemlje, gde traju borbe između izraelske vojske i libanske militantne grupe Hezbolah.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

16.37 Šest izraelskih vojnika poginulo kada se neplanirano detonirao eksploziv

Šest izraelskih vojnika poginulo je u eksploziji u centralnom delu Pojasa Gazi, dok je troje poginulo tokom intenzivnih borbi na jugu te palestinske enklave, objavila je danas izraelska vojska.

Te pogibije, koje su se dogodile u ponedeljak, povećale su na 185 broj poginulih izraelskih vojnika od početka ofanzive na Pojas Gaze krajem oktobra, piše "Tajms of Izrael".

Kako je precizirano, šest vojnika rezervista, svi u sastavu inženjerije, poginulo je kada se neplanirano detonirao eksploziv namenjen uništavanju tunela koje je Hamas izgradio u izbegličkom kampu Al Burejidž, u centralnom delu Pojasa Gaze.

14.39 Kina spremna da sarađuje s drugim zemljama da zaštiti međunarodne brodske rute

Kina je spremna udruži snage sa drugim zemljama kako bi zaštitila međunarodne brodske rute, izjavila je zvanična predstavnica kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. "Kina je spremna da sarađuje sa svim zainteresovanim stranama kako bi obezbedila međunarodne brodske rute", rekla je ona na konferenciji za medije, komentarišući situaciju u Crvenom moru i napade jemenskih Huta na trgovačke brodove. Prema rečima portparolke, Peking će nastaviti da podržava svoja nacionalna preduzeća u nastojanju da podstakne trgovinske odnose sa drugim zemljama, uključujući Izrael, prenosi TASS.

13.58 U Gazi ubijeno 23.210 Palestinaca, ranjeno 59.167 od 7. oktobra

Od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, u Pojasu Gaze ukupno je ubijeno 23.210 Palestinaca, ranjeno 59.167, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te enklave. Ministarstvo je u saopštenju dodalo da je u poslednja 24 časa ubijeno 126 ljudi, kao i da je povređena 241 osoba, prenosi Gardijan. Na Zapadnoj obali tokom prethodna 24 sata uhapšeno je najmanje 25 Palestinaca, saopštilo je Udruženje palestinskih zatvorenika.

Associated Press

12.17 SZO upozorava na mogući kolaps bolnica u Gazi

Zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izrazili su danas zabrinutost zbog mogućeg kolapsa bolnica u južnoj Gazi jer se sukobi oko grada Kan Junisa zaoštravaju, pri čemu se mnogo medicinskog osoblja i pacijenata evakuiše kako bi spasili svoje živote. "Ono što vidimo je zaista zabrinjavajuće u vezi mnogih bolnica i intenziviranja neprijateljstava, veoma blizu Evropske bolnice u Gazi", rekao je Šon Kejsi, koordinator timova hitne medicinske pomoći SZO u Gazi na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

11.35 Vazdušnim napadom SAD osujećen raketni napad na bazu u Iraku

Američkim vazdušnim napadom na jedan bacač raketa osujećen je napad na vazduhoplovnu bazu Ain al-Asad na zapadu Iraka, u kojoj se nalaze američke i druge međunarodne snage, rekla su dva neimenovana izvora iz iračke vojske. Prema tim navodima, bacač raketa bio je pričvršćen za zadnji deo malog kamiona, parkiranog u ruralnom području, na udaljenosti oko sedam kilometara od baze, sa najmanje dve rakete spremne za ispaljivanje prema bazi Ain al-Asad.

10.50 Rojters: Ubijena tri člana Hezbolaha

Tri člana Hezbolaha ubijena su u utorak u ciljanom napadu Izraela na njihovo vozilo na jugu Libana, javlja Rojters.

Izraelska vojska je inače objavila video-snimak u kojem se navodi da su borbeni avioni napali "terorističku infrastrukturu u selu Kila u južnom Libanu".

Istovremeno, pojavili su se snimci na kojima se vidi navodni napad dronom Hezbolaha na izraelski vojni štab u severnom Izraelu. Nema povređenih.

09.23 Izraelska vojska proširuje kopnene operacije u Kan Junisu

Izraelska vojska je saopštila da proširuje kopnene operacije u Kan Junisu, gde nastavlja borbe sa palestinskom militantnom grupom Hamas duboko unutar grada na jugu Gaze. Tokom proteklog dana, izraelske trupe na terenu u ovoj oblasti elimnisale su oko 40 operativaca Hamasa, saopštila je vojska, a prenosi Tajms of Izrael. Navedeno je da su izraelske snage takođe locirale "široku paletu" oružja i tunele militanata. Izraelska vojska dodaje da je njena mornarica takođe izvela napade tokom proteklog dana gađajući položaje Hamasa, skladišta i plovila duž obale.

Associated Press

09.05 Hercog: Tužba za genocid u međunarodnom sudu "okrutna i besmislena"

Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je u utorak da "ne postoji ništa strašnije i besmislenije" od tužbe podnete Međunarodnom sudu pravde u Hagu kojom se Izrael optužuje za genocidne akcije protiv Palestinaca u ratu u Gazi.

Rojters prenosi da je Hercog, u razgovoru za američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, osudio Južnu Afriku zbog pokretanja slučaja, te zahvalio Vašingtonu na podršci Izraelu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi navodi da je više od 23.000 Palestinaca ubijeno u izraelskoj vojnoj akciji od 7. oktobra, pri čemu je više od 85 Palesitnaca u Gazi raseljeno iz svojih domova po nalogu Izraela. Nezavisni stručnjaci procenjuju da je čak 40 odsto stambenih objekata u Gazi već oštećeno ili uništeno u izraelskim napadima.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

08.54 Times of Israel: Izraelska delegacija na razgovorima u Kairu

"Times of Israel" piše da je "izraelska delegacija na visokom nivou" stigla na razgovore u Kairo sinoć, što se smatra pokazateljem da su se "indirektni razgovori" o oslobađanju talaca koje Hamas drži u Gazi "vratili na pravi put". U međuvremenu, neke porodice izraelskih talaca okupile su se na planiranom protestu na graničnom prelazu Kerem Šalom. Oni nameravaju da tako skrenu pažnju na težak položaj više od 130 ljudi koji su još uvek u pritvoru nakon otmice iz južnog Izraela 7. oktobra.

08.20 Blinken u Tel Avivu: Pokušaću da izvršim pritisak na Izrael

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi u Tel Avivu gde će pokušati da ubedi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da započne ozbiljne pregovore o posleratnoj upravi u Gazi, učini više da zaštiti civile u Gazi i dozvoli ulaz veće količine humanitarne pomoći na tu teritoriju.
"Pritisnuću ih više u nameri da zaštitim civile i učinim više da osiguram da humanitarna pomoć dođe u ruke onih kojima je potrebna", rekao je Blinken.

Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

 

08.05 Tri palestinska naoružana napadača ubijena tokom hapšenja na Zapadnoj obali

Pripadnici izraelske granične policije ubili su trojicu palestinskih naoružanih napadača tokom racije i hapšenja u gradu Iktaba na Zapadnoj obali, saopštili su bezbednosni zvaničnici. U zajedničkom saopštenju policije, Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) i Šin Beta navodi se da su prikriveni službenici granične policije ušli u Iktabu kako bi uhapsili Palestinca osumnjičenog za umešanost u terorističke aktivnosti.

08.00 Izrael tvrdi da je u Siriji ubijen operativac povezan s raketnim napadima Hamasa

Izraelska vojska juče je saopštila da je u Siriji ubijen operativac koji je bio odgovoran za raketne napade Hamasa na Izrael."Vojska je eliminisala Hasana Hakašaha u Bejt Džinu u Siriji. On je centralna ličnost odgovorna za rakete koje je ispalio Hamas sa sirijske teritorije prema Izraelu poslednjih nedelja", saopštila je vojska Izraela. U saopštenju se dodaje da Izrael smatra Siriju odgovornom za sve aktivnosti koje dolaze sa njene teritorije, prenosi Rojters.

07.45 Bajden tvrdi da sarađuje s Izraelom na smanjenju prisustva vojske u Gazi

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je juče da sarađuje s izraelskom vladom na smanjenju izraelskog vojnog prisustva u Pojasu Gaze, kao i na smanjenju broja napada Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na tu palestinsku enklavu. Nekoliko demonstranata prekinulo je juče govor Bajdena u Afričkoj metodističkoj episkopalnoj crkvi Emanuel u Čarlstonu, pozivajući na hitan prekid vatre u Gazi, prenosi Rojters.

"Razumem njihovu ostrašćenost. U tišini sarađujem s izraelskom vladom da smanji vojno pristustvo u Gazi", rekao je Bajden.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

 

07.33 Netanijahu: Rat na severu i jugu Gaze neće se uskoro završiti

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua objavio je juče da se rat na severu i jugu Pojasa Gaze neće uskoro završiti i da će biti nastavljen tokom mnogih meseci. "Da bismo nastavili da vodimo rat još mnogo meseci, potrebna nam je međunarodna podrška i radimo na tome da je obezbedimo", ističe se u saopštenju u kojem se navodi zajednička izjava Netanijahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, nakon njihovog obraćanja poslanicima iz stranke Likud, objavio je "Tajms of Izrael". Kako se navodi, zajednička izjava dolazi usred široko rasprostranjenih objava u medijima da Netanijahu i Galant jedva razgovaraju.

Tanjug/AP/Maya Alleruzzo

 

07.26 Izrael započeo novu, manje intenzivnu fazu invazije na Pojas Gaze

Izraelska vojska (IDF) je, nakon višenedeljnog pritiska SAD i drugih saveznika da smanji intenzitet svoje ofanzive na Pojas Gaze, započela novu i manje intenzivnu fazu svojih napada, izjavio je juče portparol IDF, kontraadmiral Danijel Hagari. On je rekao za "Njujork tajms" da se u izraelskoj kampanji već koristi manje trupa i vazdušnih udara. Hagari je istakao da će Izrael nastaviti da smanjuje broj vojnika u Pojasu Gaze, što je proces koji je započeo ovoga meseca. 

07.14 U izraelskom napadu na jug Libana ubijen jedan od komandanata Hezbolaha

U napadu izraelske vojske (IDF) na jug Libana ubijen je zamenik komandanta Hezbolahove elitne jedinice Radvan, potvrđeno je juče iz tri dobro upoznata bezbednosna izvora koji su poginulog oficira Hezbolaha identifikovali kao Visama al-Tavila. Izveštaču Rojtersa je iz istih izvora potvrđeno da su u napadu IDF-a poginuli Al-Tavil i još jedan borac Hezbolaha, kada je njihov automobil pogođen projektilom u libanskom selu Majdal Selm.

06.30 Galant: Uskoro sledeća faza rata, različite vrste specijalnih operacija

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je juče da vojska te zemlje ulazi u sledeću fazu rata na severu Gaze, navodeći da će preći sa "intenzivne faze rata" na "različite vrste specijalnih operacija". "Blizu smo sledeće faze na severu, uključujući grad Gazu, gde su izraelske snage u velikoj meri uspostavile kontrolu", rekao je Galant u intervjuu za Volstrit džurnal, prenosi CNN.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

On je naveo da izraelske snage treba da "uzmu u obzir" ogroman broj civila koji su stradali usled ofanzive u Gazi. Prema njegovim rečima, izraelska vojska će morati da prilagodi svoju taktiku tome.

06.00 SZO otkazala dopremanje pomoći u Gazu jer nema bezbednosne garancije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je juče da je bila primorana da otkaže misiju dopremanja medicinskih zaliha na sever Pojasa Gaze zato što joj nije garantovana bezbednost tokom isporuke. SZO je u saopštenju na X platformi navela da je već četiri puta od 26. decembra morala da otkaže planiranu misiju.

Komentari (0)

Svet