Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Galant najavio sledeću fazu rata i različite vrste specijalnih operacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/01/2024

-

08:52

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Galant najavio sledeću fazu rata i različite vrste specijalnih operacija
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Galant najavio sledeću fazu rata i različite vrste specijalnih operacija - Copyright Tanjug AP/Fatima Shbair, Mohammed Dahman, Majdi Mohammed, profinedia

veličina teksta

Aa Aa

Izrael i Hamas ratuju 94 dana, ali ako je suditi po izjavi načelnika Generalštaba izraelske vojske Hercija Halevija, ovo je tek početak rata jer bi moglo da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze. "2024. će biti "godina izazova, borićemo se u Gazi cele godine - to je sigurno", rekao je Halevi tokom posete okupiranoj Zapadnoj obali. IDF su saopštile da su trupe rezervne brigade Jiftah izvršile raciju i zatim uništile mrežu tunela i dom višeg operativca palestinskog Islamskog džihada u naselju Šedžaja u Gazi. Povratak civila u Gazu mora biti omogućen, bio je nedvosmislen američki državni sekretar Blinken, a predsednik Izraela Hercog je potvrdio da zabrana povratka civilima u Gazu i nije politika Izraela. Najstrašnije posledice rata na Bliskom istoku su svakodnevna pogibija dece, a koliko je surova svakodnevica u Gazi govori podatak organizacija "Save the Children" sa sedištem u Londonu da je od 7. oktobra, više od 1.000 dece izgubilo jednu ili obe noge.

Ključni događaji:

  • Halevi: "Borićemo se u Gazi cele godine - to je sigurno"
  • IDF: Uništena mreža tunela Islamskog džihada u Šedžaji u Gazi
  •  Blinken: Palestinski civili ne smeju da budu pod pritiskom da napuste Gazu
  • Hercog: Prisilno raseljavanje Palestinaca iz Gaze nije politika Izraela
  • Grupa za zaštitu dece: Više od 10 mališana dnevno izgubi ekstremitete u Gazi

                  Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

                          Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu

22.24 Tri palestinska naoružana napadača ubijena tokom hapšenja na Zapadnoj obali

Pripadnici izraelske granične policije ubili su trojicu palestinskih naoružanih napadača tokom racije i hapšenja u gradu Iktaba na Zapadnoj obali, saopštili su bezbednosni zvaničnici.

U zajedničkom saopštenju policije, Izraelskih bezbednosnih snaga (IDF) i Šin Beta navodi se da su prikriveni službenici granične policije ušli u Iktabu kako bi uhapsili Palestinca osumnjičenog za umešanost u terorističke aktivnosti.

Tokom racije došlo je do razmene vatre između palestinskih naoružanih napadača i trupa, prenosi Tajms of Izrael. "Snage tajne policije su ubile trojicu naoružanih terorista koji su pokušali da pobegnu“, navodi se u saopštenju.

20.36 Izrael tvrdi da je u Siriji ubijen operativac povezan s raketnim napadima Hamasa

Izraelska vojska danas je saopštila da je u Siriji ubijen operativac koji je bio odgovoran za raketne napade Hamasa na Izrael.

"Vojska je eliminisala Hasana Hakašaha u Bejt Džinu u Siriji. On je centralna ličnost odgovorna za rakete koje je ispalio Hamas sa sirijske teritorije prema Izraelu poslednjih nedelja", saopštila je vojska Izraela.

U saopštenju je dodato da Izrael smatra Siriju odgovornom za sve aktivnosti koje dolaze sa njene teritorije, prenosi Rojters.

20.12 Bajden tvrdi da sarađuje s Izraelom na smanjenju prisustva vojske u Gazi

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je danas da sarađuje s izraelskom vladom na smanjenju izraelskog vojnog prisustva u Pojasu Gaze, kao i na smanjenju broja napada Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na tu palestinsku enklavu.

Nekoliko demonstranata prekinulo je govor Bajdena u Afričkoj metodističkoj episkopalnoj crkvi Emanuel u Čarlstonu, pozivajući na hitan prekid vatre u Gazi, prenosi Rojters.

"Razumem njihovu ostrašćenost. U tišini sarađujem s izraelskom vladom da smanji vojno pristustvo u Gazi", rekao je Bajden.

Tanjug/AP/Patrick Semansky, File

 

20.02 Propalestinski demonstranti blokirali mostove i tunel u Njujorku

Propalestinski demonstranti blokirali su danas nekoliko mostova u Njujorku i tunel zahtevajući hitan prekid vatre u tromesečnom sukobu Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Desetine demonstranata sedeli su na kolovozu i uzvikivali slogane dok su zaustavljali saobraćaj na mostovima u Bruklinu, Menhetnu i Vilijamsburgu preko Ist Rivera, kao i kod tunela Holand koji povezuje Njujork i Nju Džersi preko reke Hadson, prenose lokalni mediji.

Lučka uprava Njujorka i Nju Džersija, koja upravlja tunelom Holand, saopštila je na svom sajtu da su trake za Nju Džersi zatvorene "zbog policijskih aktivnosti", prenosi Rojters.

18.12 Netanijahu: Rat ni na severu, niti na jugu Pojasa Gaze neće se uskoro završiti

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua objavio je da se rat ni na severu, niti na jugu Pojasa Gaze neće uskoro završiti i da će biti nastavljen tokom mnogih meseci.

"Da bismo nastavili da vodimo rat još mnogo meseci, potrebna nam je međunarodna podrška i radimo na tome da je obezbedimo", ističe se u saopštenju u kojem se navodi zajednička izjava Netanijahua i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, nakon njihovog obraćanja poslanicima iz stranke Likud, objavio je "Tajms of Izrael".

Kako se navodi, zajednička izjava dolazi usred široko rasprostranjenih objava u medijima da Netanijahu i Galant jedva razgovaraju.

Tanjug/AP/Menahem Kahana

 

18.00 IDF: Izrael započeo novu, manje intenzivnu fazu invazije na Pojas Gaze

Izraelska vojska (IDF) je, nakon višenedeljnog pritiska SAD i drugih saveznika da smanji intenzitet svoje ofanzive na Pojas Gaze, započela novu i manje intenzivnu fazu svojih napada, izjavio je danas portparol IDF, kontraadmiral Danijel Hagari.

On je rekao za "Njujork tajms" da se u izraelskoj kampanji već koristi manje trupa i vazdušnih udara. Hagari je istakao da će Izrael nastaviti da smanjuje broj vojnika u Pojasu Gaze, što je proces koji je započeo ovoga meseca. 

Intenzitet operacija na severu Gaze već je počeo da opada, jer se vojska pomera ka izvođenju više ciljanih napada, umesto manevara širokih razmera, naveo je Hagari.

16.22 U izraelskom napadu na jug Libana ubijen jedan od komandanata Hezbolaha

U napadu izraelske vojske (IDF) na jug Libana ubijen je zamenik komandanta Hezbolahove elitne jedinice Radvan, potvrđeno je danas iz tri dobro upoznata bezbednosna izvora koji su poginulog oficira Hezbolaha identifikovali kao Visama al-Tavila.

Izveštaču Rojtersa je iz istih izvora potvrđeno da su u napadu IDF-a poginuli Al-Tavil i još jedan borac Hezbolaha, kada je njihov automobil pogođen projektilom u libanskom selu Majdal Selm.

"Ovo je veoma bolan udarac", izjavio je jedan od bezbednosnih izvora, a drugi je ocenio da će se "situacija sada (dodatno) razbuktati".

Otkako su počele prekogranične razmene vatre Izraela i Hezbolaha nakon upada Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra, u izraelskim vojnim operacijama poginulo je više od 130 pripadnika Hezbolaha u južnom Libanu, a još 19 ih je ubijeno u Siriji.

Generalni sekretar Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah upozorio je Izrael u dva televizijska obraćanja prošle nedelje da ne pokreće rat u Libanu.

"Ko god pomisli na rat sa nama, poručujem mu ukratko da će zažaliti", poručio je Nasralah.

13.04 Galant: Uskoro sledeća faza rata, različite vrste specijalnih operacija

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da vojska te zemlje ulazi u sledeću fazu rata na severu Gaze, rekavši da će preći sa "intenzivne faze rata" na "različite vrste specijalnih operacija".

"Blizu smo sledeće faze na severu, uključujući grad Gazu, gde su izraelske snage u velikoj meri uspostavile kontrolu", rekao je Galant u intervjuu za Volstrit džurnal, prenosi CNN.
On je naveo da izraelske snage treba da "uzmu u obzir" ogroman broj civila koji su stradali usled ofanzive u Gazi.

Tanjug/AP

 

Prema njegovim rečima, izraelska vojska će morati da prilagodi svoju taktiku tome.

"Biće potrebno neko vreme, ali nećemo odustati", rekao je Galant.

U izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra stradalo je više od 23.000 osoba, od kojih 70 odsto čine žena i deca, naveli su iz palestinske militantne grupe Hamas.

12.04 SZO otkazala dopremanje pomoći u Gazu jer nema bezbednosne garancije

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je bila primorana da otkaže misiju dopremanja medicinskih zaliha na sever Pojasa Gaze zato što joj nije garantovana bezbednost tokom isporuke. SZO je u saopštenju na X platformi navela da je već četiri puta od 26. decembra morala da otkaže planiranu misiju.

"Prošlo je 12 dana otkako smo poslednji put uspeli da stignemo do severne Gaze. Jako bombardovanje, ograničenja kretanja i prekinuta komunikacija čine gotovo nemogućim redovnu i bezbednu isporuku medicinske opereme širom Gaze, posebno na severu", saopštila je Kancelarija SZO na okupiranim palestinskim teritorijama.

09.16 Blinken poručio da se Palestinci ne smeju pritiskati da napuste Gazu

Tokom još jedne diplomatske misije na Bliskom istoku Entoni Blinken zatražio je od arapskh lidera da spreče da se tromesečni rat Izreala i Hamasa proširi. On je osudio izjave izraelskih ministara koji su pouzvali na preseljenje palestinaca u treće zemlje. Detaljnije u videu u nastavku.

Euronews TV

08.52 Hamas: U Gazi u protekla 24 sata ubijena 73 Palestinca, 99 ranjeno

U Gazi su u posljednja 24 sata u izraelskim napadima poginula 73 Palestinca, a 99 ih je povređeno, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze pod kontrolom palestinske militantne grupe Hamas.

Taj broj uključuje i najmanje osam ljudi koji su ubijeni kada je juče u izraelskom vazdušnom napadu pogođena kuća u gradu Deir el-Balahu u centralnoj Gazi, navelo je palestinsko ministarstvo.

Za sada nema komentara izraelske vojske o tom napadu, prenosi Tajms of Izrael.

08.40 Izrael gađao ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći  izvela seriju vazdušnih napada na lokacije Hezbolaha u Libanu.

Ciljevi koje su gađali borbeni avioni uključuju vojni kompleks u gradu Marvahin i raketni bacač i drugu infrastrukturu u Ajta aš-Šabu, prema saopštenju vojske koje prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je navela da je takođe izvršila napad dronom na raketni bacač koji je korišćen za napade militanata, kao i da je iz jurišnog helikoptera pogodila oblast iz koje je ispaljena protivtenkovska raketa na severni Izrael.

06.55 Halevi: Moglo bi da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze

Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi nagovestio je da bi moglo da dođe do dugotrajnog konflikta u Pojasu Gaze, rekavši prošle večeri da će 2024. biti "godina izazova".

profimedia

 

"Borićemo se u Gazi cele godine - to je sigurno", rekao je Halevi tokom posete okupiranoj Zapadnoj obali, prenela je Al Džazira.

06.45 IDF: Uništena mreža tunela Islamskog džihada u Šedžaji u Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su juče da su trupe rezervne brigade Jiftah nedavno izvršile raciju i zatim uništile mrežu tunela i dom višeg operativca palestinskog Islamskog džihada u naselju Šedžaja u gradu Gazi.

U istočnom delu Šedžaje lociran je tunelski šaht koji pripada Islamskom džihadu, koji je vodio do podzemne mreže, a u blizini je pronađen raketni bacač, dodaje se u saopštenju.

U severnom delu Šedžaje, brigada Jiftah locirala je nekoliko tunelskih okana u blizini kuće Ahmeda Samare, za kojeg IDF kaže da je odgovoran za tunele Islamskog džihada u severnoj Gazi, prenosi Tajms of Izrael.

06.30 Blinken: Palestinski civili ne smeju da budu pod pritiskom da napuste Gazu

Američki državni sekretar Entoni Blinken juče je rekao da palestinskim civilima mora biti dozvoljeno da se vrate kućama i da ne smeju da budu pod pritiskom da napuste Gazu, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

 

On je, takođe, rekao da Ujedinjene nacije mogu da odigraju ključnu ulogu u omogućavanju raseljenim civilima u Gazi da se vrate kućama dok Izrael prelazi na "fazu slabijeg intenziteta" vojne kampanje, prenela je Al Džazira.

"Palestinski civili moraju da se vrate što pre kućama, čim to uslovi dozvole. Ne mogu - ne smeju - biti pritisnuti da napuste Gazu", naveo je Blinken.

06.20 Hercog: Prisilno raseljavanje Palestinaca iz Gaze nije politika Izraela

Predsednik Izraela Isak Hercog izjavio je juče da prisilno raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze nije politika njegove zemlje.

"To apsolutno nije stav izraelske vlade, izraelskog parlamenta ili izraelske javnosti. U društvu gde je sloboda govora osnova našeg nacionalnog DNK, ljudi mogu da govore šta god žele", rekao je Hercog za televiziju NBC, odgovarajući na pitanje o nedavnim izjavama pojedinih članova izraelske vlade koji su sugerisali da bi trebalo prisilno iseliti Palestince iz Gaze. 

06.10 Grupa za zaštitu dece: Više od 10 mališana dnevno izgubi ekstremitete u Gazi

Više od desetoro dece dnevno u proseku izgubilo je jednu ili obe noge u Pojasu Gaze, otkako je počeo sukob između Izraela i Hamasa, saopštila je juče organizacija "Save the Children" sa sedištem u Londonu. Od 7. oktobra, više od 1.000 dece je izgubilo jedno ili dve noge, objavio je Unicef.

06.05 Zvaničnici SAD: Ubistvo Al Arurija ugrožava pregovore o oslobađanju talaca

Ubistvo lidera Hamasa Saleha El Arurija u predgrađu Bejruta u utorak zaustavilo je razgovore sa tom palestinskom militantnom grupom o oslobađanju talaca, izjavila su dva visoka zvaničnika administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena za NBC njuz.

Jedan od zvaničnika je istakao da Hamas trenutno nema podsticaj da oslobodi preostale taoce jer, nakon što to učine tokom pregovaračke pauze, Izrael će nastaviti vazdušne napade na Pojas Gaze. 

Državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je juče stigao u Dohu, rekao je da će razgovarati sa zvaničnicima u Kataru i drugim zemljama o naporima da se američki i drugi taoci vrate kući.

Komentari (0)

Svet