Fokus

Izrael naredne nedelje glasa o budžetu za ovu godinu, koliko će sredstava dobiti vojska?

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2024

-

16:44

Izrael naredne nedelje glasa o budžetu za ovu godinu, koliko će sredstava dobiti vojska?
Izrael naredne nedelje glasa o budžetu za ovu godinu, koliko će sredstava dobiti vojska? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska vlada glasaće narednog četvrtka o zakonu budžeta u vreme ratnog stanja za 2024. godinu, izjavio je izraelski ministar finansija Bezazel Smotrič, nakon što su ministri prethodno odobrili izdvajanje blizu dve milijarde dolara finansijske podrške za rezerviste izraelske vojske.

''Država Izrael stavlja rezerviste i njihove porodice u centar i ovo je stub budžeta za 2024. koji ćemo dostaviti ovog vikenda'', rekao je Smotrič u zajedničkoj izjavi sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom, prenosi Rojtres.

Izrael je prošle godine odobrio dvogodišnji budžet za 2023. i 2024. godinu, ali je početak rata protiv palestinske militantne grupe Hamas u Gazi doveo do promena budžeta zbog dodatne potrošnje.

U decembru je parlament odobrio specijalni budžet za ratno stanje za 2023. godinu od nešto više od osam milijardi dolara za finansiranje rata i kompenzaciju žrtvama napada Hamasa 7. oktobra.

Smotričev portparol je pojasnio da će glasanje o budžetu verovatno biti održano u četvrtak, ali nije izneo više detalja.

Ministarstvo finansija je saopštilo da će rat verovatno koštati još najmanje 13 milijardi dolara 2024.godine i rezultirati skoro utrostručenjem budžetskog deficita na oko šest odsto BDP-a, prema projekciji da će borbe potrajati do februara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet