Fokus

Blinken: Tužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid neosnovan i remetilački akt

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2024

-

22:09

Blinken: Tužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid neosnovan i remetilački akt
Blinken: Tužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid neosnovan i remetilački akt - Copyright Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je tužba koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) za genocid, neosnovan i "remetilački akt".

Obraćajući se novinarima u Tel Avivu, Blinken je rekao da tužba za genocid odvlači pažnju od napora da se zaustavi rat Izraela i Hamasa, prenosi AP.

"To je posebno razdražujuće kada se uzme u obzir da oni koji napadaju Izrael, a to su Hamas, Hezbolah i Huti, kao i Iran koji ih podržava, nastavljaju da pozivaju na uništenje Izraela i masovna ubistva Jevreja", rekao je Blinken.

Blinken je potvrdio da je broj žrtava među civilima u Gazi "previsok", posebno kada je reč o stradaloj deci i naveo je brojke UN koje ukazuju da se 90 odsto stanovništva palestinske autonomne teritorije suočava sa akutnim nedostatkom hrane koji će imati doživotne posledice po decu, preneo je londonski Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet