Fokus

Neredi na Papua Novoj Gvineji: Zbog štrajka policije zapaljene prodavnice, ima žrtava

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

16:27

Neredi na Papua Novoj Gvineji: Zbog štrajka policije zapaljene prodavnice, ima žrtava
Neredi na Papua Novoj Gvineji: Zbog štrajka policije zapaljene prodavnice, ima žrtava - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon današnjeg štrajka policije zbog plata u Port Morsbiju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje, napadnute su i zapaljene prodavnice i preduzeća, a ima i žrtava, izjavio je guverner prestonice Poves Parkop.

Imovinu u Port Morsbiju opljačkali su "oportunisti" nakon što su događaji izmakli kontroli, rekao je Parkop u emisiji na radio stanici FM100, preneo je Rojters.

"Videli smo neviđeni nivo sukoba u našem gradu, nešto što se nikada ranije nije dogodilo u istoriji naše grada i naše zemlje", rekao je on u emisiji koja je bila uživo prenošena na Fejsbuku.

Parkop je istakao da to mora da prestane večeras. 

Kako je naveo komesar policije Dejvid Mening u saopštenju, dodatne policijske snage premeštene su u Port Morsbi iz drugih oblasti. 

Mediji su prikazali požare u gradu, a novine "PNG Post Kurier" izveštavaju da su vatrogascima pretili dok su pokušavali da rade svoj posao.

Spaljena je i stražarska kuća u parlamentu, objavio je list.

Odbrambene snage su ušle u grad, rekao je Parkop i istakao da su "nažalost neki ljudi danas izgubili život".

Policajci su jutros počeli štrajk kada su otkrili da im je smanjena plata.

Policija ove pacifičke ostrvske države borila se sa porastom kriminala tokom prošle godine, a premijer Džejms Marape je rekao da bi jačanje bezbednosti pomoglo privlačenju stranih investicija u rastući sektor zlata i bakra u Papui Novoj Gvineji.

Marape je rekao da je njegov cilj da ojača nacionalnu ekonomiju na 200 milijardi kina (55 milijardi dolara) do 2029. godine.
 

Komentari (0)

Svet