Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bela kuća: SAD neće oklevati da preduzmu dalje mere protiv Huta ako bude potrebno

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/01/2024

-

08:11

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bela kuća: SAD neće oklevati da preduzmu dalje mere protiv Huta ako bude potrebno
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Bela kuća: SAD neće oklevati da preduzmu dalje mere protiv Huta ako bude potrebno - Copyright Tanjug AP/Ariel Schalit, File, Tsafrir Abayov,Leo Correa, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje 98 dana, a sukob je doveo do ozbiljne krize na Bliskom istoku. Sjedinjene Države i Velika Britanije izvele su zajedničku vojnu intervenciju protiv jemenskih Huta zbog učestalih napada pobunjenika na brodove u Crvenom moru. Međunarodni sud pravde, u Hagu otvorio je raspravu o tužbi protiv Izraela za genocid nad Palestincima u Pojasu Gaze, koju je podnela Južnoafrička Republika. Izrael je odbacio optužbe, nazvavši ih neosnovanim.

Ključni događaji:

  • SAD i Velika Britanija spremaju zaedjničku vojnu intervenciju protiv Huta
  • Vođa Huta: Potencijalni američki napad neće proći bez odgovora
  • Iranska mornarica zaplenila tanker u Omanskom zalivu
  • Netanijahu: Licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN
  • Južna Afrika optužila Izrael pred MSP da podvrgava Palestince aparthejdu i genocidu
  • Izrael odbacio optužbe i nazvao ih neosnovanim

Kako je protekao prethodni dan pročitajte u jučerašnjem blogu 

Euronews

 

Dešavanja u Pojasu Gaze možete pratiti u našem LIVE blogu 

23.43 Sims: Huti ispalili protivbrodsku raketu na komercijalni brod, ali promašili

Huti su ispalili najmanje jednu protivbrodsku balističku raketu na komercijalni brod otkako su SAD i saveznici tokom prethodne noći pogodili brojne mete unutar Jemena, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu odbrane SAD Daglas Sims. Balistička raketa, ispaljena danas "nije pogodila nijedan brod", rekao je Sims, dodajući da očekuje da Huti rade na stvarima na zemlji i "pokušavaju da utvrde koje sposobnosti još postoje za njih", preneo je CNN. On je kazao da je projektil ispaljen prema brodu "M/T Kalisa" u Adenskom zalivu.

23.40 Predsednik pokreta Huti: Agresija SAD neće odvratiti Jemen od podrške Palestini

Predsednik Vrhovnog političkog saveta Huta Mahdi el Mašat izjavio je danas da je američko-izraelska i britanska agresija na Jemen brutalna, neopravdana i kriminalna i da neće odvratiti Jemen od podrške Palestini.

"Američki, cionistički i britanski ratni brodovi koji su napali našu zemlju biće legitimni vojni ciljevi“, rekao je El Mašat, prenosi agencija Saba.

On je takođe istakao da će izraelski brodovi koji idu ka okupiranoj Palestini i dalje biti mete, bez obzira na američku, izraelsku i britansku agresiju na jemenski narod.

El-Mašat je ponovio da je međunarodna plovidba u Arapskom i Crvenom moru bezbedna za sve osim za izraelske brodove ili one koji idu u palestinske luke.

On je poručio da je nepokolebljivost naroda Jemena jaka i da je rešenje zaustavljanje izraelske agresije protiv Palestinaca u Gazi, a ne agresija na Jemen.

23.30 Bolnica Al Aksa ostala bez struje

Lekari iz bolnice Al Aksa u centralnoj Gazi upozorii su da će pacijenti umreti nakon što je danas nestalo struje, ali i goriva za glavni agregator. Do nestanka struje došlo je ubrzo nakon što je bolnica u Deir Al Balahu upozorila da će joj zalihe goriva uskoro nestati.

Ustanova, koja služi kao glavna bolnica u centralnoj Gazi saopštila je da isporuka goriva od UN nije stigla u petak uveče, kako je bilo najavljeno. Osoblje održava respiratore i inkubatore baterijama koje se pune solarnom energijom, preneo je AP.

"Za najviše dva sata, ako se ne vrati struja, pacijenti koje vidite ovde će preminuti", rekao je dr Taiser Abu Sverih novinskoj agenciji.

 

23.15 Grifits uznemiren izraelskim izjavama o masovnom transferu Palestinaca iz Gaze

Podsekretar UN za humanitarna pitanja Martin Grifits izjavio je danas da je "duboko uznemiren" izjavama izraelskih ministara o "planovima za podsticanje masovnog transfera" palestinskih civila iz Pojasa Gaze u treće zemlje i ponovo je pozvao na prekid vatre.

"Ako ne reagujemo, to će postati neizbrisiv trag za čovečanstvo", rekao je Grifits Savetu bezbednosti UN.

On je ponovio svoj poziv Savetu da preduzme hitne mere da se ovaj rat privede kraju.

Grifits je izneo strašnu sliku pogoršanja humanitarne katastrofe u Pojasu Gaze.

Citirajući Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas, on je rekao da je više od 23.000 Palestinaca ubijeno i više od 58.000 ranjeno otkako je Izrael pokrenuo ofanzivu u kojoj je obećao da će uništiti Hamas.   

"Užasna" situacija koju je stvorila "nemilosrdna" izraelska operacija se može videti u raseljavanju 85 odsto od 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, koji su "prisiljeni da beže iznova i iznova dok bombe i projektili padaju", nastavio je Grifits.

"Duboko smo uznemireni nedavnim izraelskim izjavama ministara u vezi sa planovima za podsticanje masovnog transfera civila iz Gaze u treće zemlje, koji trenutno nazivaju 'dobrovoljnim preseljenjem'", rekao je on.

Takve izjave, rekao je Grifits, izazivaju zabrinutost "o mogućem prisilnom premeštanju ili deportaciji palestinskog stanovništva iz Pojasa Gaze" kršenjem međunarodnog zakona.      

22.33 Nebenzja: SAD, Velika Britanija i saveznici prekršili rezoluciju SB UN izvodeći napade na Jemen

SAD, Velika Britanija i njihovi saveznici prekršili su rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Crvenom moru izvodeći nedavne napade na Jemen, izjavio je ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja. "Zato što je rezolucija odmah prekršena", odgovorio je on na pitanje zašto Rusija saziva skup posvećen napadima na Jemen, preneo je TASS.

22.09 Gutereš: Izbeći eskalaciju sukoba

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je da "sve strane” izbegnu eskalaciju sukoba, nakon što su Sjedinjene Države i Velika Britanija napale položaje Huta u Jemenu, zbog napada tog militantnog pokreta na brodove u Crvenom moru.

Generalni sekretar poziva sve uključene strane da izbegnu eskalaciju situacije, što je u interesu mira i stabilnosti u Crvenom moru i u čitavom regionu, rekao je Guterešov portparol na konferenciji za medije, prenosi Hina.

21.25 Bajden napade na položaje Huta nazvao "uspešnim"

Predsednik SAD Džo Bajden je u svojim prvim komentarima o vazdušnim napadima SAD rekao da su oni bili "uspešni". Bajden je u Pensilvaniji na pitanje novinara da li misli da su udari bili uspešni, odgovorio: "Da. Vrlo. Mislim da nema civilnih žrtava. To je još jedan razlog zašto je to uspeh”.

On je potom jemenske Hute nazvao "terorističkom grupom" i rekao da će Vašington odgovoriti Hutima ukoliko nastave da se ponašaju na način koji je, kako je naveo, nečuven, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Matt Rourke

 

21.15 Sims: SAD i Britanija napale skoro 30 lokacija u Jemenu tokom noći

SAD i Britanija napali su skoro 30 lokacija u Jemenu tokom noći koristeći više od 150 komada municije, izjavio je danas savetnik u Ministarstvu odbrane SAD Daglas Sims, što je više nego što je ranije objavljeno. Sims je rekao novinarima da ne očekuje veliki broj žrtava kao rezultat sinoćnjih napada, pošto su mete uključivale i one u ruralnim područjima, preneo je Rojters. On je istakao da Vašington očekuje da će Huti pokušati da uzvrate, dodajući da je grupa ranije tog dana ispalila protivbrodsku balističku raketu koja nije pogodila nijedan brod.

AP/AP Photo

 

20.35 Velika Britanija: Mali čamci prilazili trgovačkim brodovima jugoistočno od Adena

Organizacija za pomorske trgovinske operacije Velike Britanije (UKMTO) primila je danas više izveštaja o malim čamcima koji su se približavali trgovačkom brodu oko 148 kilometara jugoistočno od jemenskog lučkog grada Adena.

"U izveštajima je navedeno da su dva čamca pratila trgovački brod više od jednog sata", stoji u savetodavnoj belešci, u kojoj se dodaje da je plovilo saopštilo da nije primećeno oružje, preneo je Rojters.

Ranije danas prijavljen je izveštaj o incidentu koji se dogodio oko 167 kilometara jugoistočno od jemenske luke Aden. 

UKMTO je saopštio da vlasti istražuju incident.

19.55 Bela kuća: SAD neće oklevati da preduzmu dalje mere protiv Huta ako bude potrebno

SAD "nisu zainteresovane“ za rat sa Jemenom, ali neće oklevati da preduzmu dalje akcije kao odgovor na napade Huta u Crvenom moru, saopštila je Bela kuća.

"Ne interesuje nas rat sa Jemenom. Ovde nas ne zanima sukob bilo koje vrste“, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi novinarima, prenosi Rojters - "Sve što je predsednik radio jeste da je pokušavao da spreči bilo kakvu eskalaciju sukoba, uključujući i sinoćne udare!

Upitan o uticaju napada na sposobnosti Huta, Kirbi kaže da se još uvek radi "procena štete" i da bi to moglo da potraje još nekoliko sati, preneo je BBC. Dodao je da neće ulaziti u hipotetička pitanja o budućim vojnim akcijama u regionu, ali da SAD neće "oklevati da preduzmu dalje akcije" ako bude potrebno, navodi se u saopštenju.

"Huti su ti koji su ovde eskalirali situaciju. Imaju izbor", zaključio je Kirbi.

19.42 Izrael postigao dogovor sa Katarom o isporuci lekova taocima Hamasa

Izrael je postigao dogovor sa Katarom koji će omogućiti isporuku lekova taocima koje Hamas drži u Pojasu Gaze, saopštio je danas kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako se navodi u saopštenju, lekovi će biti dati taocima "u narednih nekoliko dana", prenosi Rojters.

19.12 Ambrey: Huti greškom gađali brod koji je prevozio rusku naftu

Rojters prenosi da je britanska agencija za obezbeđivanje plovila Ambrey navela da su Huti ispalili projektil na pogrešan brod, odnosno na tanker koji je prevozio rusku naftu, misleći da je u pitanju britanski brod. "Ovo je drugi tanker koji su Huti greškom napali dok je prevozio rusku naftu", navode u svom izveštaju.

18.37 Jemenska vlada: Huti su odgovorni za uvlačenje Jemena u vojni sukob

Međunarodno priznata vlada Jemena saopštila je da smatra Hute, koje podržava Iran "odgovornim za uvlačenje zemlje u vojni sukob" u Crvenom moru. U saopštenju, vlada koju podržava Saudijska Arabija rekla je da "sa velikom zabrinutošću prati vojnu eskalaciju u zemlji, posebno u Crvenom moru".

Navodi se da je operacija SAD i Velike Britanije odgovor na "stalne napade Huta i ugrožavanje bezbednosti međunarodne plovidbe u Crvenom moru". U saopštenju se dalje navodi da Huti koriste "obmanjujuće tvrdnje koje nemaju stvarne veze sa podrškom braći i sestrama na okupiranim palestinskim teritorijama".

18.28 Ispaljen projektil na brod u Crvenom moru

Agencija za pomorske trgovinske operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) objavile su na svom Tviter nalogu da je ispaljen projektil na brod u blizini Jemena. UKMTO je saopštio da su primili izveštaj o ispaljivanju projektila na brod u Crvenom moru oko 90 nautičkih milja jugoistočno od Adena u Jemenu. Projektil je pao na 400-500 metara od broda. Posada je prijavila da nema povređenih ili štete, kao i da su krenuli ka prvoj dostupnoj luci u koju će pristati. Plovilima je savetovano da ovom rutom saobraćaju "sa oprezom".

17.56 Bela kuća: Vrši se procena udara na položaje Huta

SAD procenjuju uticaj vazdušnih napada na Hute u Jemenu, saopštila je Bela kuća. Vazdušni napadi su bili usmereni na sposobnost Huta da skladište, lansiraju i usmeravaju rakete i dronove, rekao je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi za MSNBC.

"Još uvek radimo procenu stvarnih uticaja na sve ove ciljeve. Rad je u toku. Mislim da ćemo u narednim satima imati bolji uvid u specifičnosti štete koju smo naneli", rekao je on.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

17.39 Kac Erdoganu: Setimo se Jermena i Kurda, vaša istorija govori sama za sebe

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac uzvratio je danas na komentare predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, da potiče iz zemlje koja je počinila genocid nad Jermenima u prošlosti, a sada se hvali jer napada Izrael neosnovanim tvrdnjama. "Setimo se Jermena, Kurda. Vaša istorija govori sama za sebe. Izrael se brani, ne uništava, protiv vaših varvarskih saveznika", rekao je Kac, preneo je "Gardijan". Erdogan je rekao da Turska obezbeđuje dokumente za slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela na međunarodnom sudu pravde. "Verujem da će Izrael tamo biti osuđen. Verujemo u pravdu međunarodnog suda pravde", rekao je predsednik Turske, preneo je Rojters.

17.00 Irak: Bombardovanje Jemena neopravdana agresija koja će povećati sukobe u regionu

Irak je danas saopštio da je američko i britansko bombardovanje Jemena neopravdana agresija koja će povećati intenzitet sukoba u regionu. "Ovo (bombardovanje) će stvoriti haos i povećati intenzitet sukoba u regionu", rekao je za RIA Novosti savetnik za medije iračkog premijera Hišam al Rikabi. Prema njegovim rečima, ono što se dogodilo je "neopravdana agresija, lišena bilo kakvog međunarodnog legitimiteta u odnosima sa suverenim državama".

15.30 Huti: Napašćemo brodove koji su povezani sa SAD i Velikom Britanijom

Član politbiroa Huta Mohamed Ali el Buhaiti izjavio je da će jemenska militantna grupa napasti brodove koji su povezani sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom.

"Do sada smo napali samo brodove koji su povezani sa cionističkim entitetom. Međutim, danas ćemo napasti brodove povezane sa Amerikom i Britanijom i njihovim interesima, kao odgovor na njihovu agresiju na Jemen", rekao je El Buhaiti za agenciju RIA.

Predsednik Vrhovnog političkog saveta Huta Mahdi el Mashat izjavio je da je "američko-cionistička i britanska agresija na Jemen brutalna i neopravdana  zločinačka agresija i očigledno kršenje zakona".

"Jemenska krv je dragocena i naša osveta ne jenjava", poručio je El Mashat, dodavši da američko-britanski napadi neće odvratiti Jemen od njegove podrške Palestini, prenosi jemenski list Al Thawra.

Huti su ranije saopštili da je u napadima stradalo pet i ranjeno šest njihovih boraca, dodavši da udari "neće proći bez kazne ili odmazde".

Mass Communications Spc. 2nd Class Moises Sandoval/U.S. Navy via AP

 

14.49 Kombinovane pomorske snage upozoravaju brodove da izbegavaju Bab el Mandeb

Kombinovane pomorske snage (CMF) upozorile su danas sve brodove izbegavaju moreuz Bab el Mandeb, navodi se u poruci koja je prosleđena svim članovima Međunarodnog udruženja nezavisnih vlasnika tankera (INTERTANKO).

"Očekuje se da će period koji predstavlja pretnju po isporuke trajati nekoliko dana", navodi se u poruci u koji je Rojters imao uvid.

14.25 Pentagon: Ne šaljemo dodatne snage zbog udara na Hute,Ostin rukovodi napadima

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da šalju dodatne snage u region nakon što su američke i britanske vojske izvele udare na jemenske pobunjenike Hute, rekao je danas portparol Pentagona Patrik Rajder.

On je saopštio i da je ministar odbrane SAD Lojd Ostin, koji je 1. januara hospitalizovan zbog infekcije, "aktivno angažovan u nadgledanju i rukovođenju ovim udarima", prenosi Rojters.

Rajders je dodao da se Ostin oseća dobro i da je dva puta razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u poslednja dva dana.

14.04 Sunak: Uspešni udari na položaje Huta u Jemenu

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je danas da će napad Velike Britanije i SAD na ciljeve u Jemenu oslabiti militantnu grupu Huti koja ima podršku Iran, dodavši da su udari bili uspešni.

"Prvi pokazatelji su da su ti udari bili uspešni. Naš cilj je vrlo jasan, to je deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u region", rekao je Sunak tokom posete Ukrajini, prenosi Rojters. Dodao je da će serija napada oslabiti i poremetiti sposobnost Huta da lansiraju rakete i dronove.

13.28 Britanska vlada: Odluka o napadu na Hute u skladu sa međunarodnim pravom

Britanska vlada saopštila je danas da je odluka o napadu na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu u skladu sa međunarodnim pravom.

Na sajtu britanske vlade se navodi da je Velikoj Britaniji, prema međunarodnom pravu, dozvoljeno da koristi silu u okolnostima u kojima je delovanje u samoodbrani jedino izvodljivo sredstvo za suočavanje sa stvarnim ili potencijalno skorim oružanim napadom i gde je upotreba sile neophodna i proporcionalna.

Dokument objavljen na sajtu vlade je nazvan "Sažetak pravne pozicije britanske vlade: Legitimitet vojne akcije Velike Britanije nad objektima Huta u Jemenu".

Na sajtu se navodi da će britanska vlada obavestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o akcijama koje je preduzela.

13.22 Erdogan osudio američke i britanske udare na Hute

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je osudio američke i britanske udare na Hute u Jemenu kao nesrazmernu upotrebu sile i optužio ove dve zemlje da pokušavaju da pretvore Crveno more u "more krvi".

Tanjug/AP/Denes Erdos

 

Obraćajući se novinarima u Istanbulu posle molitve petkom, Erdogan je rekao da Ankara dobija informacije sa različitih strana da snage Huta sprovode "uspešnu odbranu" protiv SAD i Britanije.

13.10 Kremlj: Udari SAD i Britanije na Jemen nelegitimni iz ugla međunarodnog prava

Kremlj je danas ocenio da su američki i britanski udari na Jemen nelegitimni iz ugla međunarodnog prava i da nedavno usvojena rezolucija Saveta bezbednosti koja osuđuje napade jemenskih pobunjenika Huta na brodove u Crvenom moru ne može da ih opravda.

"Rusija osuđuje američke i britanske udare na Jemen", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS.

Peskov je naglasio da su sa stanovišta međunarodnog prava ti udari nelegitimni i da se Kremlj pridržava upravo tog stava. 

Peskov je dodao da je Rusija više puta pozivala Hute da prestanu sa napadima, za koje smatra da su "krajnje pogrešni".

11.21 Izrael pred MSP: Izraelske vojne akcije u Gazi su samoodbrana od Hamasa

Izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija, izjavio je pravni savetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker na otvaranju drugog dana saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.

Beker je rekao da je Južna Afrika u četvrtak tokom prvog dana saslušanja pred MSP iznela, kako je naveo, priču koja iskrivljuje činjenice, optužujući Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

"Ukoliko je bilo dela genocida, ona su počinjena protiv Izraela", naveo je Beker, a prenosi Rojters. Beker je pozvao MSP da odbije zahteve Južne Afrike za hitan završetak izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

10.37 Francuska i Nemačka osudile napade jemenskih pobunjenika Huta

Francuska i Nemačka ponovo su danas osudile napade jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, naglašavajući da američko-britanski napad na vojne ciljeve te grupe u Jemenu treba da spreči dalje napade Huta.

Francusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Huti snose izuzetno veliku odgovornost za eskalaciju sukoba u regionu zbog svojih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, preneo je Rojters.

10.17 Jordan: Neuspeh da se obuzda Izrael gura region Bliskog istoka ka još većem ratu

Jordan je upozorio da neuspeh da se obuzda izraelska, kako je navedeno, "ekstremistička" politika protiv Palestinaca gura region Bliskog istoka ka još većim sukobima i ratovima.

Jordanski ministar inostranih poslova Ajman Safadi ocenio je da Izrael izlaže bezbednost regiona opasnosti jer međunarodna zajednica nije, kako je naveo, uspela da zaustavi izraelsku agresiju na Palestince, javili su jordanski državni mediji, a prenosi Rojters.

10.16 Huti: U napadima ubijeno pet, a ranjeno šest naših boraca

U napadima SAD i Velike Britanije na položaje Huta u Jemenu poginulo je pet boraca pokreta Huti, a šest je ranjeno, saopštila je ta grupa.

Portparol Huta ponovio je da napadi neće "proći bez kazne ili odmazde", prenosi Rojters. On je rekao da su izvedeni napadi na 73 cilja u Jemenu.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Sada i Zamar i pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je portparol Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom". Ponovio je da će Huti nastaviti da blokiraju prolaz brodova u Crvenom i Arapskom moru, u znak podrške Palestincima u sukobu sa Izraelom.

10.10 Zaharova: Vazdušni napadi na Jemen su nepoštovanje međunarodnog prava

Rusija je osudila napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu navodeći da su oni još jedan primer izvrtanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i potpuno nepoštovanje međunarodnog prava.

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da osudi napade na Jemen i da intenzivira međunarodne napore za sprečavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, saopštilo je rusko Ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

09.30 Kako su tekli udari na položaje Huta (VIDEO)

Associated Press

08.46 Hamas oštro osudio američko-britanski napad na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Palestinska militantna grupa Hamas oštro je danas osudila američko-britanski napad na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu. 

Hamas je u saopštenju naveo da će SAD i Velika Britanija snositi odgovornost za uticaj tog napada na pogoršanje bezbednosti regiona, preneo je Rojters. SAD, Velika Britanija i saveznici pokrenuli su napade iz vazduha i sa mora na vojne mete Huta, kao odgovor na njihove napade na brodove koji plove Crvenim morem. 

07.59 Izvedeni udari na položaje Huta u Jemenu

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici. Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta koje podržava Iran od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, prenosi Rojters.

Euronews TV

Američki i britanski udari na Jemen imali su za cilj vojne kapacitete Huta i nastojali su da izbegnu kolateralnu štetu, a akcije Huta predstavljaju pretnju SAD i celom svetu, rekli su američki zvaničnici. Potvrdili su da su udari izvedeni iz aviona, brodova i podmornica.

Za napade su korišćene rakete tipa "tomahavk" lansirane sa brodova i iz borbenih aviona. Ciljevi Huta uključavali su logističke centre, sisteme PVO i skladišta oružja, navodi Rojters. Opširnije u posebnom tekstu. 

 

07.49 Savetnik premijera Iraka ocenio da Zapad širi sukob Izraela i Hamasa

Savetnik premijera Iraka Fadi al-Šamari ocenio je danas da Zapad širi sukob između Izraela i Hamasa i povećava tenzije u regionu, javila je iračka državna novinska agencija INA.

Al-Šamarijevi komentari usledili su nakon što su SAD, Velika Britanija i saveznici pokrenuli napade iz vazduha i sa mora na vojne mete jemenskih  pobunjenika Huta, kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru izvedene u znak protesta zbog izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, prenosi Rojters

07.35 Netanjahu: Licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da su licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN, dodajući da bi optužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi mogla da se dogodi samo u svetu okrenutom naglavačke.

"Borimo se protiv terorista, borimo se protiv laži", istakao je Netanijahu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, danas je Izrael video da je svet okrenut naopačke i da je on optužen za genocid dok se bori protiv genocida.

"Izrael se bori protiv terorista ubica koji su izvršili zločine protiv čovečnosti: klali su, silovali, palili, komadali, odrubljivali glave - deci, ženama, starijima, mladićima i devojkama", rekao je on.

Netanijahu je naglasio da "licemerje Južne Afrike vrišti do nebesa".

"Gde je bila Južna Afrika kada su milioni ljudi ubijeni ili isterani iz svojih domova u Siriji i Jemenu? Od strane koga? Od partnera Hamasa".

07.15 Drugi dan saslušanja Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze

Juče je počeo dvodnevni postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Južnoafričke Republike protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze.

Južna Afrika navela je na jučerašnjem otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela na navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu. Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.

Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim. Južna Afrika od MSP zahteva i hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze. Južna Afrika iznela u četvrtak svoje optužbe, a Izrael će svoj odgovor pred sudom izneti u petak.

Komentari (0)

Svet