Fokus

Istraga o pucnjavi u školi u Teksasu: Policija napravila ozbiljan propust, reagovala 77 minuta posle napada

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2024

-

19:41

Istraga o pucnjavi u školi u Teksasu: Policija napravila ozbiljan propust, reagovala 77 minuta posle napada
Istraga o pucnjavi u školi u Teksasu: Policija napravila ozbiljan propust, reagovala 77 minuta posle napada - Copyright Tanjug AP/Uvalde Consolidated Independent School District/Austin American-Statesman via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Policija je napravila ozbiljne propuste u reakciji na masovno ubistvo 2022. godine u osnovnoj školi u Juvaldeu, u Teksasu, u kojoj je ubijeno 19 učenika i dve nastavnice, navodi se u izveštaju američkog ministarstva pravde.

Dodaje se da su policajci čekali više od sat vremena da upadnu u učionicu u kojoj su bili 18-godišnji napadač i učenici i zaposleni u školi, zbog čega su deca morala da panično zovu policiju, prenosi Glas Amerike.

"Žrtve i preživeli masovne pucnjave u Osnovnoj školi Rob zaslužuju bolje. Reakcija policije u školi 24. maja, 2022. godine i odgovor zvaničnika u satima i danima posle toga predstavljaju neuspeh", ističe se u izveštaju.

Policajci, kako se navodi, nisu se odmah suprotstavili napadaču koji je čak 77 minuta bio među učenicima i zaposlenima pre nego što su ga ubile specijalne policijske snage.

Istragom je utvrđeno da su policajci, koji su prvi izašli na lice mesta, krenuli da upadaju u učionicu, ali su nakon što ih je dočekala pucnjava situaciji pristupili kao "scenariju u kojom je napadač zabarakadiran", a ne kao da je reč o aktivnom napadu.

Tanjug AP/Eric Gay

 

Policija, među kojima i šef policijskih snaga školskog okruga, usredsredili su se na evakuaciju ostalih učionica i tražili više policijskih resursa, ostavljajući decu sa napadačem, navode iz američkog ministarstva.

Masovno ubistvo u Juvaldeu jedno je od najsmrtonosnijih u školama u američkoj istoriji.

Izvršio ga je bivši učenik, a ubijena deca imala su između devet i 11 godina.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet