Fokus

Novi izveštaj pokazuje propust policije prilikom masakra u školi u Teksasu: Okupili se u hodniku i slušali pucnje

Komentari

Autor: AP

17/07/2022

-

22:53

Novi izveštaj pokazuje propust policije prilikom masakra u školi u Teksasu: Okupili se u hodniku i slušali pucnje
Novi izveštaj pokazuje propust policije prilikom masakra u školi u Teksasu: Okupili se u hodniku i slušali pucnje - Copyright Tanjug/AP/Uvalde Consolidated Independent School District/Austin American-Statesman

veličina teksta

Aa Aa

Porodice iz mesta Juvalde, u Teksasu očekuju novi izveštaj u kojem je trebalo da se detaljno objasni šta su policajci tačno radili i zbog čega nisu odmah reagovali i suprotstavili se revolverašu tokom pucnjave koja se desila u osnovnoj školi u maju ove godine i u kojoj je poginulo 19-oro dece i dvoje nastavnika. Povod za to su snimci sa nadzorne kamere koji su nedavno izašli u javnost i skrenuli pažnju na to šta se dešavalo tog 24. maja u osnovnoj školi u ovom gradu.

Izveštaj istražnog odbora predvođeogn Predstavničkim domom Teksasa donosi sadržaja intervjue koji su nedeljama vođeni iza zatovrenih vrata sa više od 40-oro ljudi, uključujući svedoke, ali i pripadnike snaga zakona koji su bili na licu mesta u osnovnoj školi kada se pucnjava i desila, piše AP.

Očekivalo se da će nalaz izveštaja dati najpotpuniji prikaz dosad zbunjujuće neaktivnosti potpuno naoružanih policajaca koji su se okupili u hodniku škole, ali su čekali više od sat vremena pre nego što su ušli u učionicu četvrtog razreda. Komitet je zakazao privatni sastanak sa porodicama iz Juvalde kako bi razgovarali o ovim nalazima pre nego što novi izveštaj bude objavljen.

Tanjug/AP/Eric Gay

 

Skro 80-minutni video nadzor u hodniku koji je nedavno izašao u javnost sve je iznenadio.  Na snimcima se vide jedan po jedan policajci iz različitih odeljenja kako se pojavljuju u školskom hodniku, stoje i čekaju skoro sat i po dok se u pozadini čuje pucnjava. Vidljivo je oklevanje policajaca koji su stigli do tačke u hodniku i samo stali. U celom snimku se čuje pucnjava, dok se sve više policajaca okuplja u hodniku osnovne škole.

Na kraju snimka, nakon što se u hodniku okupilo skoro stotinu policajaca u različitoj opremi, jedan od njih je uspeo da ubije napadača. Ovi novi snimci bacili su senku na ponašanje policajaca, koji su umesto hrabrosti i požrtvovanja pokazali strah i oklevanje.

Izveštaj bi trebalo da predstavlja rezultat nekoliko istraga. U jedonoj od njih, koju su vodili stručnjaci sa Teksaškog državnog univerziteta ranije ovog meseca, navodi se da je policajac  iz juvalde imao prilku da zaustavi napadača pre nego što je ušao u školu i to naoružan. Sa druge strane, gradonačelnik demantuje da je tako nešto bilo moguće.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet