Fokus

Postupci policije u Juvaldeu biće ponovo ispitani: "Dok je napadač pucao u decu, oni stajali u hodniku"

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2022

-

21:42

Postupci policije u Juvaldeu biće ponovo ispitani: "Dok je napadač pucao u decu, oni stajali u hodniku"
Postupci policije u Juvaldeu biće ponovo ispitani: "Dok je napadač pucao u decu, oni stajali u hodniku" - Copyright Tanjug AP//Dario Lopez-Mills

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je danas da će ponovo ispitati način na koji je policija regovala na pucnjavu u školi u gradu Juvalde u Teksasu u kojoj su poginule 22 osobe.

"Cilj je da se obezbedi nezavistan izveštaj o akcijama koje su organi za sprovođenje zakona preduzeli tog dana, kao i da se nauče lekcije koje će pomoći policajcima da na pravi način reaguju u sličnim situacijama", izjavio je portparol ministarstva Entoni Koli, prenosi Rojters.

Osamnaestogodišnji Salvador Ramos ubio je u utorak 19 dece i dvoje nastavnika iz poluautomatske puške AR-15 u osnovnoj školi Rob u gradiću Juvalde, nakon čega su ga likvidirali pripadnici policije.

U petak su nadležni priznali da su učenici i nastavnici nekoliko puta zvali policiju pošto je napadač već upao u školu, a u isto vreme je više od 10 polijcajaca već bilo u hodniku škole.

Policija je verovala, kako je rečeno, da se osumnjičeni zabarikidirao u dve spojene učionice i da napad više nije bio aktivan, javlja Glas Amerike (VOA).

Dok je napadač pucao u decu, a policija stajala u hodniku, pripadnici drugih bezbednosnih agencija su molili šefa školskog obezbeđenja da ih pusti unutra jer su deca u opasnosti, rekla su dvojica policajaca koji nisu želeli da otkriju identitet.

Tanjug AP//Dario Lopez-Mills

 

Jedan od njih kazao je da audio snimak sa lica mesta da jedan od policajaca govori šefu školske policije da je napadač još aktivan i da je prioritet zaustaviti ga.

Nije, međutim, jasno zašto je školski policajac to ingorisao, dodaje VOA.

Odluka šefa policije i policajaca da ne prate protokole predviđene za ovakve situacije, izazvala je pitanja da li je moglo da bude spaseno više života.

"Suština je - zašto nisu izabrali strategiju koja je najbolja, eliminisali napadača i spasili decu", izjavio je ranije guverner Teksasa Greg Abot.

Policajci su zaštićeni "kvalifikovanim imunitetom", pravnim instrumentom koji ih štiti od tužbi, osim u situacijama kada je jasno da su svojim odlukama prekršili zakon, navodi Glas Amerike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet