Fokus

Sastanak Vanga i Salivena u Bangkoku: Peking poziva Vašington da podrži politiku jedne Kine

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

17:06

Sastanak Vanga i Salivena u Bangkoku: Peking poziva Vašington da podrži politiku jedne Kine
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji danas je tokom sastanka sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom u Bangkoku pozvao Vašington da podrži politiku jedne Kine i mirno ujedinjenje s Tajvanom.

Tokom sastanka, kineski ministar spoljnih poslova je istakao da je pitanje Tajvana unutrašnje pitanje Kine i da nedavni izbori na Tajvanu "ne mogu da promene činjenicu da je Tajvan deo Kine", pišu RIA Novosti.

"Sjedinjene Države treba da se striktno pridržavaju principa jedne Kine i tri zajednička kinesko-američka saopštenja, da ispune svoju obavezu da ne podržavaju "nezavisnost Tajvana| i podrže mirno ujedinjenje Kine", citiralo je Vanga kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako tvrdi Vang, eventualno proglašenje nezavisnosti Tajvana bilo bi najveći izazov za kinesko-američke odnose, kao i najveći rizik za mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu.

Kineski ministar spoljnih poslova je napomenuo da SAD i Kina treba da se međusobno tretiraju kao ravnopravne i da se ne gledaju prezrivo, da traže osnove za saradnju, a ne da ističu razlike, i da se iskreno poštuju i ne štete suštinskim interesima druge strane.

Vang i Salivan razgovarali su i o pitanjima Bliskog istoka, Ukrajine, Korejskog poluostrva i Južnog kineskog mora.

Dvojica zvaničnika su se složila da pravilno rešavaju važna i osetljiva pitanja u odnosima SAD i Kine, saopštilo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Kada je reč o predsednicima Si Đinpingu i Džozefu Bajdenu, ministri su se usaglasili da će lideri SAD i Kine da "održavaju redovne kontakte radi obezbeđivanja strateških smernica za bilateralne odnose ... i dobro iskoriste aktuelne strateške kanale komunikacije", navelo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet