Fokus

Kina osudila izjave SAD, Velike Britanije i Japana povodom izbora u Tajvanu

Komentari

Autor: Tanjug

14/01/2024

-

11:45

Kina osudila izjave SAD, Velike Britanije i Japana povodom izbora u Tajvanu
Kina osudila izjave SAD, Velike Britanije i Japana povodom izbora u Tajvanu - Copyright Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

veličina teksta

Aa Aa

Kina je danas osudila izjave američkih, britanskih i japanskih zvaničnika koji su čestitali novoizabranom predsedniku regiona Tajvana i upozorila te zemlje zbog toga što pružaju podršku vladajućoj Demokratskoj progresivnoj partiji (DPP).

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izjava američkog Stejt departmenta o izborima u kineskom regionu Tajvan ozbiljno krši princip jedne Kine i tri zajednička saopštenja Kine i SAD, kao i da šalje, kako je navedeno, "ozbiljno pogrešan signal separatističkim snagama za nezavisnost Tajvana".

"Kina se odlučno protivi tome da SAD imaju bilo kakav oblik zvanične interakcije sa Tajvanom i mešaju se u tajvanska pitanja na bilo koji način ili pod bilo kojim izgovorom", ističe se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Kineska ambasada u Londonu je osudila, kako je navedeno, "nekorektan postupak" britanskog ministra spoljnih poslova Dejvida Kamerona nakon što je, čestitajući Laiju Čing-teju i njegovoj Demokratskoj progresivnoj partiji, rekao da su izbori na Tajvanu bili "potvrda žive tajvanske demokratije", prenosi Rojters.

Agencija navodi da je kineska ambasada u Japanu uručila zvaničan diplomatski protest nakon što je japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava čestitala Laiju na izbornoj pobedi.

Novi predsednik regiona Tajvana Lai Čing-te iz vladajuće Demokratske progresivne partije pobedio je na predsedničkim izborima u subotu, ali je njegova stranka izgubila kontrolu u parlamentu.

Portparol Kancelarije za Tajvan pri Državnom savetu Narodne Republike Kine Čen Binhua izjavio je u subotu da rezultati izbora u regionu Tajvana pokazuju da Demokratska progresivna partija ne može da predstavlja većinsko javno mnjenje.

Ističući da je Tajvan deo Kine, Čen je rekao da izbori neće promeniti zajedničku težnju sunarodnika preko Tajvanskog moreuza da ostvare bliže veze sa Kinom i da neće sprečiti neizbežan trend ponovnog ujedinjenja, prenela je ranije kineska državna novinska agencija Sinhua.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet