Fokus

Čen: Izbori na Tajvanu otkrivaju da DPP ne predstavlja većinsko javno mnjenje

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

13/01/2024

-

18:30

Čen: Izbori na Tajvanu otkrivaju da DPP ne predstavlja većinsko javno mnjenje
Kina i Tajvan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izbori na Tajvanu su pokazali da Demokratska progresivna partija ne odražava glavnu tačku gledišta lokalnih žitelja, izjavio je danas portparol Kancelarije Državnog saveta Kine za pitanja Tajvana Čen Binhua.

"Današnji izbori u tajvanskom regionu su pokazali da Demokratska progresivna partija ne predstavlja glavno mišljenje na ostrvu. Tajvan je deo Kine“, rekao je kineski zvaničnik, prenosi Sputnjik.

On je istakao da današnji izbori neće promeniti ključni pravac razvoja odnosa dve strane Tajvanskog moreuza i neće zaustaviti zajedničku tendenciju da "domovina bude ujedinjena“.

Binhua je dodao da je stav Kine o rešavanju tog pitanja dosledan i da je njena volja „čvrsta kao stena“.

Prema njegovim rečima, Peking će se odlučno suprotstavljati dejstvima usmerenim na postizanje nezavisnosti Tajvana, kao i mešanju spoljnih sila u taj problem.

Binhua je naglasio da će Peking doprinositi mirnom razvoju odnosa s Tajpejom i dodao da Kina namerava da sarađuje sa svim političkim partijama i svim slojevima društva u Tajvanu.

Na predsedničkim izborima u Tajvanu pobedio je kandidat vladajuće Demokratske progresivne partije Laj Čing Te, koji se zalaže za nezavisnost ostrva. Kandidat glavne tajvanske opozicione stranke Kuomintanga (KMT), Hou Ju-ih, priznao je poraz na izborima i čestitao Laiju, prenosi Rojters.

Kako navodi britanska agencija, Kina je uoči izbora više puta nazivala Laija separatistom i odbijala njegove ponovljene pozive na razgovore. Peking je takođe negirao navode Tajvana da pokušava da utiče na izbore, na vojni, politički ili ekonomski način, nazvavši te optužbe "prljavim trikovima".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet