Fokus

Lansiranje kineskog satelita izazvalo različite reakcije pred izbore na Tajvanu

Komentari

Autor: Tanjug

10/01/2024

-

10:15

Lansiranje kineskog satelita izazvalo različite reakcije pred izbore na Tajvanu
Lansiranje kineskog satelita izazvalo različite reakcije pred izbore na Tajvanu - Copyright Tanjug/ Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lansiranje kineskog satelita koji je preleteo preko teritorije Tajvana izazvalo je različite reakcije zvaničnika tog regiona pred predstojeće izbore, usled optužbi Tajpeja da Peking pokušava da utiče na njihov rezultat.

Kancelarija predsednika tajvanskog regiona saopštila je da ne smatra to lansiranje kineskim pokušajem uplitanja u izbore, ali je glavna opoziciona stranka Kumintang (KMT) pokrenula pitanje zašto je izdato crveno upozorenje.

Vlada je u utorak greškom izdala upozorenje za vazdušni napad, a Ministarstvo odbrane se kasnije izvinilo zbog upotrebe reči "raketa" na engleskom jeziku, prenosi Rojters.

Predsednički kandidat vladajuće stranke Laj Čing-te podržao je objavljivanje grafikona Ministarstva odbrane Tajvana, na kome se prikazuje putanja leta satelita koji prelazi preko južnog dela ostrva, dodavši da ljudi imaju pravo da znaju.

Ministar spoljnih poslova tajvanskog regiona Džozef Vu je lansiranje satelita opisao kao šablon uznemiravanja od strane Kine, dok je, s druge strane, Kumintang osudila vladu, rekavši da upozorenje izdato zbog lansiranja satelita "ne bi trebalo da postane izborno oružje".

Kineska kancelarija za poslove Tajvana navodi u pisanom odgovoru Rojtersu da je lansiranje satelita bilo u skladu s redovnim godišnjim aranžmanom i nije imalo "nikakve veze sa izborima na Tajvanu".

Kina je porekla sve navode Tajvana da pokušava da utiče na izbore, na vojni, politički ili ekonomski način, nazvavši te optužbe "prljavim trikovima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet