Planeta

Blumberg: Korupcija u kineskoj vojsci je tolika da sipaju vodu umesto goriva u rakete

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2024

-

15:55

Blumberg: Korupcija u kineskoj vojsci je tolika da sipaju vodu umesto goriva u rakete
Blumberg: Korupcija u kineskoj vojsci je tolika da sipaju vodu umesto goriva u rakete - Copyright Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Korupcija u kineskim raketnim snagama i širom odbrambene industrijske baze tako je velika da američki zvaničnici smatraju da je manje verovatno da će kineski predsednik Si Đinping u narednim godinama razmišljati o velikoj vojnoj akciji nego što bi inače bio slučaj, prenosi Blumberg, pozivajući se na američke obaveštajne izvore.

Sijeva sveobuhvatna vojna čistka usledila je nakon što se pokazalo da je široko rasprostranjena korupcija podrila njegove napore da modernizuje oružane snage i postavila pitanja o sposobnosti Kine da vodi rat, navodi američka novinska agencija.

U američkim procenama navodi se nekoliko primera korupcije, uključujući projektile napunjene vodom umesto gorivom i ogromna polja raketnih silosa u zapadnoj Kini sa poklopcima koji ne funkcionišu na način koji bi omogućio da se rakete efikasno lansiraju.

SAD ocenjuju da je korupcija unutar kineske Narodnooslobodilačke armije dovela do erozije poverenja u njene sveukupne sposobnosti, posebno kada je reč o raketnim snagama, a takođe je unazadila neke od Sijevih glavnih ciljeva modernizacije, tvrde izvori.

Istraga o korupciji obuhvatila je više od 10 visokih zvaničnika odbrane u proteklih šest meseci, što je možda najveći udar Kine na vojsku te zemlje u modernoj istoriji.

Istovremeno, SAD ocenjuju da potez Si Đinpinga da smeni visoke zvaničnike, uključujući i neke koji su unapređeni za vreme njegovog mandata, pokazuje da je vlast kineskog lidera nad Komunističkom partijom i dalje čvrsta i da je ozbiljan u pogledu poboljšanja discipline, eliminisanja korupcije i konačnog pripremanja kineske vojske za borbu na duži rok.

Tanjug/Suo Takekuma/Pool Photo via AP

 

Si je posvetio milijarde dolara svom cilju transformacije vojske u modernu silu do 2027. godine, sa fokusom na jačanje raketnih snaga, koje bi igrale ključnu ulogu u invaziji na Tajvan.

U poslednjoj rundi 29. decembra prošle godine, najviše zakonodavno telo Kine smenilo je devet zvaničnika Ministarstva odbrane, uključujući pet povezanih sa raketnim snagama i najmanje dvoje iz Odeljenja za razvoj opreme, koje je zaduženo za naoružavanje vojske.

Nekoliko dana ranije, glavno političko savetodavno telo Kine javno je smenilo tri rukovodioca državnog preduzeća za proizvodnju raketa.

Taj talas čistki usledio je nakon što je u oktobru 2023. smenjen bivši ministar odbrane Li Šangfu, koji je na toj funkciji bio samo sedam meseci.

Blumberg navodi da je reč samo o smenama koje je Peking objavio, a za razliku od drugih delova kineskog sistema, vojska ne iznosi u javnost informacije vezane za istrage o korupciji.

Još jedan general-major raketnih snaga "tiho" je uklonjen iz opštinskog parlamenta Pekinga u novembru, izvestila je kineska novinska agencija Caikin.

Javni znaci Sijevog nastojanja da eliminiše korupciju u oružanim snagama prvi put su se pojavili u julu prošle godine, kada je vrhovno vojno telo Kine formiralo novi mehanizam za otkrivanje i sprečavanje rizika od korupcije.    

Nekoliko dana kasnije, Odeljenje za razvoj opreme pokrenulo je retrospektivnu istragu koja je između ostalog obuhvatala "curenje informacija" i pomoć određenim kompanijama da obezbede ponude.

Ubrzo nakon toga tri glavna šefa raketnih snaga su smenjena.

Zvanične novine kineske vojske objavile su u uvodniku od 1. januara da će se ove godine voditi "rat protiv korupcije", signalizirajući da bi moglo biti više čistki.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet