Fokus

FBI: Jedan od 10 zločina iz mržnje u SAD se dešava u školama

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

22:14

FBI: Jedan od 10 zločina iz mržnje u SAD se dešava u školama
FBI: Jedan od 10 zločina iz mržnje u SAD se dešava u školama - Copyright Tanjug AP//Dario Lopez-Mills

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od 10 zločina iz mržnje u SAD se dešava u školama, od vrtića do koledža, najčešće mete su crni studenti, a zatim jevrejske i LGBT žrtve, navodi se u izveštaju koji je danas objavio Fedarlni istražni biro (FBI).

SAD su tokom poslednjih godina zabeležile značajan porast zločina iz mržnje, koje je FBI definisao kao krivično delo motivisano predrasudama prema rasi, etničkoj pripadnosti, veri, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu ili pola.

Podaci FBI o kriminalu pokazuju da je broj prijavljenih krivičnih dela motivisanih predrasudama porastao sa oko 8.500 u 2018. na više od 13.300 u 2022, što je rekordno visok nivo, prenosi Rojters.

Broj prijavljenih incidenata iz mržnje u školama porastao je u još većoj meri, skoro se udvostručivši tokom petogodišnjeg perioda sa 700 u 2018. na 1.336 u 2022, što predstavlja 10 odsto svih zločina iz mržnje prijavljenih u zemlji.

Skoro dve trećine prekršaja se dogodilo u školama od vrtića do 12. razreda, navodi se u izveštaju Federalnog istražnog biroa.

Većina stručnjaka tvrdi da se zločini iz mržnje obično nedovoljno računaju, jer se oslanjaju na subjektivne procene organa za sprovođenje zakona o tome da li je postojala diskriminatorna namera.

Pored toga, mnoge žrtve odlučuju da ne prijave svoja iskustva policiji iz straha od odmazde, kažu stručnjaci.

Rat u Gazi, koji je počeo u oktobru nakon što su Hamasovi militanti napali Izrael, doveo je do naglog porasta i antisemitskih i islamofobičnih incidenata širom SAD, ističu grupe za zaštitu ljudskih prava.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet