Fokus

Brod sa više od 15.000 životinja nasukan kod Australije na velikoj vrućini

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

10:12

Brod sa više od 15.000 životinja nasukan kod Australije na velikoj vrućini
Brod sa više od 15.000 životinja nasukan kod Australije na velikoj vrućini - Copyright AP Photo/Nina Lyashonok

veličina teksta

Aa Aa

Oko 14.000 ovaca i 2.000 goveda ostalo je zarobljeno kod obala Australije na brodu na vrućini od oko 40 stepeni Celzijusa, nakon što je plovilu na kome se nalaze životinje vlada Australije naredila da obustavi plovidbu kroz Crveno more.

Brod sa životinjama "MV Bahije" isplovio je 5. januara iz Australije za Izrael, ali je sredinom ovog meseca, zbog pretnje od napada Huta, skrenuo sa svoje rute, pre nego što mu je australijska vlada naredila da se vrati kući, prenosi Rojters.

Životinje bi sada mogle da budu poslate u Australiju, gde bi prema pravilima o biološkoj bezbednosti zemlje morale da budu u karantinu, ili bi mogle da budu poslate na dalje, jednomesečno putovanje u Izrael oko Afrike, rekli su predstavnici australijske vlade.

"Ono što se razmatra je 60-dnevno putovanje za 14.000 ovaca na vrućoj i bukvalno smrdljivoj metalnoj posudi", rekao je rekao je Džoš Vilson, član parlamenta lučkog australijskog grada Fremantle, gde je brod utovaren, dodajući da je ta zamisao teško uskladiva sa standardima za dobrobit životinja.

Životinje za sada nisu ugrožene

Sa druge strane, australijsko Ministarstvo poljoprivrede tvrdi da nema dokaza da je zdravlje stoke ugroženo, dodajući da sarađuju sa izvoznikom i industrijskim organizacijama na tome da obezbedi biobezbednost i poštovanje standarda dobrobiti životinja.

Izvoznik, izraelska kompanija "Basem Dabah Ltd", zatražila je od australijske vlade dozvolu da po povratku broda sa životinjama u Australiju na njega utovari još stočne hrane i drugih zaliha, pre nego što ponovo isplovi ka Izraelu oko Afrike, rekao je Džef Pirson, šef stočarstva u industrijskom telu WA Farmers.

Australija je tokom prošle godine izvezla više od pola miliona ovaca i pola miliona goveda, od kojih većina odlazi na azijska tržišta kao što su Indonezija i Vijetnam, dok najveći broj australijskih ovaca završi na Bliskom istoku.

Australijska vlada se obavezala da će u narednim godinama da zabrani izvoz živih ovaca, ali se suočila sa protivljenju farmera koji tvrde da bi takav potez ostavio ljude bez posla i doveo do uništenja poljoprivrednih zajednica u toj zemlji.

Komentari (0)

Svet