Fokus

Rusija će tražiti od kongresmena SAD da osude obaranje aviona Iljušin-76

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2024

-

08:53

Rusija će tražiti od kongresmena SAD da osude obaranje aviona Iljušin-76
Rusija će tražiti od kongresmena SAD da osude obaranje aviona Iljušin-76 - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici ruske Dume nameravaju da pozovu američke kongresmene da osude obaranje aviona koji je prevozio ratne zarobljenike na razmenu i da pozovu na odgovornost one koji oborili ruski Iljušin-76.

"Članovi Državne dume pozivaju članove američkog Kongresa da osude zločine kijevskog terorističkog režima, prestanu da ga podržavaju i doprinesu da se oni koji su počinili neljudski teroristički napad smatraju odgovornim", navodi se u nacrtu dokumenta koji će biti poslat američkom Kongresu.

U ovom dokumentu se napad na letelicu opisuje kao "namerno ubistvo jer je razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine unapred dogovorena“, prenosi TASS.

Ruski poslanici su saopštili da podrška, kako tvrde, neonacističkoj ideologiji i njeno podsticanje "u Ukrajini samo provocira kijevsku kliku da nastavi teror i eskalira nasilje, istovremeno gurajući svet bliže globalnoj katastrofi".

Oružane snage Ukrajine oborile su 24. januara ruski vojni transportni avion Il-76 iznad Belgorodske oblasti, u kojem je 65 ukrajinskih zarobljenika transportovano sa aerodroma Čkalovski kod Moskve na razmenu. 

Svi oni, kao i trojica pratećih oficira Oružanih snaga Rusije i šest članova posade su poginuli.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Kijev je znao za predstojeći transport zarobljenika, a razmena je trebalo da se obavi na dan leta. 

Ukrajinski mediji su prvo objavili da su Il-76 oborile Oružane snage Ukrajine, ali su potom ove informacije izbrisali sa svojih sajtova, kako Ministarstvo odbrane Ukrajine nije potvrdilo umešanost snaga te zemlje u obaranje Il-76.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet