Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Izraelska vojska: Napredujemo u Hamasovom uporištu u Kan Junisu; Blinken u poseti Bliskom istoku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2024

-

08:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat između Izraela i Hamasa traje 122 dan. Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da napreduju u kvartu u Kan Junisu za koji tvrdi da je glavno uporište Hamasa, kao i da su ubijeni brojni pripadnici te palestinske organizacije. Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael neće pristati na svaki dogovor, niti po svaku cenu kada je u pitanju razmena izraelskih talaca za palestinske zatvorenike. On je ponovio da nisu istiniti izveštaji u medijima o pristanku na oslobađanje "velikog broja terorista". Sa druge strane, Teheran je upozorio SAD da ne gađaju dva teretna broda povezana sa Iranom u Crvenom moru, dok Vašington planira nove napade protiv proiranskih grupa nakon ubistva tri američka vojnika u bazi u Jordanu.

Ključni događaji:

  • Avioni SAD i Velika Britanija pogodili 36 ciljeva jemenskih pobunjenika Huta
  •  Bela kuća: SAD planiraju nove napade protiv proiranskih grupa
  •  IDF: Napredujemo u Hamasovom uporištu u Kan Junisu 
  • Teheran upozorio SAD da ne gađaju dva teretna broda povezana sa Iranom
  • Netanijahu: Izrael nije spreman da prihvati dogovor o taocima po svaku cenu
  • Gaza: Od 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno više od 4.800 učenika

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

22.39 Stejt department: Snimak izraelskog vojnika i ranjenog Palestince je duboko zabrinjavajuć

Zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel izjavio je danas da je video snimak na kojem se vidi kako izraelski vojnik stoji iznad skinutog, vezanog i ranjenog Palestinca u Gazi "duboko zabrinjavajuć".

Kratak video snimak postavljen je na Instagram nalog Josija Gamza, koji je navodno pomenuti vojnik.

On je kasnije obrisao post, potom i Instragram nalog, nakon što su propalestinski korisnici saznali za to i optužili ga za mučenje osumnjičenog, preneo je Tajms of Izrael.

Upitan za snimak tokom konferencije za novinara, Patel je rekao da ga ranije nije video.

"Nemam saznanja, niti informaciju koja se tiču okolnosti oko ovog incidenta. Ostaviću to izraelskoj vojsci da govori o konkretnim situacijama, ali smo bili jasni da moraju da poštuju osnovna ljudska prava, da humanitarno pravo mora da bude ispoštovano, i da oni koji se ne usklade moraju da odgovaraju", rekao je Patel.

20.45 Blinken se sastao sa Bin Salmanom

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas sa de fakto vladarom Saudijske Arabije, prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, na početku turneje po Bliskom istoku, saopštio je američki zvaničnik, prenosi Rojters. Ovim susretom Vašington nastoji da dovede do sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

U Pojasu Gaze, Palestinci koji trpe brutalno bombardovanje poručuju da se nadaju da će Blinkenova poseta regionu konačno doneti primirje, pre nego što se ostvari pretnja novog napada Izraela na poslednje utočište na južnoj ivici enklave.

Blinkenov sastanak sa saudijskim liderom trajao je oko dva sata. Državni sekretar SAD nije odgovorio na pitanja novinara o tome kako je prošao dok se vraćao u hotel, ali je mahnuo dok je prolazio.

19.33 Protest protiv UNRWA u istočnom Jerusalimu

 Oko 200 demonstranata okupilo se danas ispred kancelarija Agencije za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) u istočnom Jerusalimu, tražeći uklanjanje UNRWA iz tog grada.

Okupljeni su uzvikivali "UNRWA je deo Hamasa", a protest je predvodio aktivista koji nosi zastavu sa logom desničarske grupe "Im Tirzu", prenosi Tajms of Izrael.

Grupa je osnovana 2006. godine, a u svom manifestu navodi da joj je cilj "obnavljanje cionističkog diskursa, cionističkog razmišljanja i cionističke ideologije kako bi se osigurala budućnost jevrejske nacije i Države Izrael".

19.25 Galant: Polovina boraca Hamasa ubijena ili teško ranjena

Ministar odbrane Izralea Joav Galant izjavio je danas da će izraelska vojska (IDF) doći do preostalih boraca Hamasa koji se kriju na krajnjem jugu Pojasa Gaze, u Rafi, i da ih, kako je naveo, "čeka ista sudbina kao i ostale teroriste".

"Doći ćemo do mesta gde se još nismo borili, u centralnom delu Pojasa, kao i na jug, posebno do poslednjeg uporišta Hamasa, Rafe. Svaki terorista koji se krije u Rafi treba da zna da ga čeka isti kraj kao što su imali njihovi saborci iz Kan Junisa i grada Gaze", poručio je Galant, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da je polovina Hamasovih boraca ubijena ili teško ranjena.

"IDF vrši operacije jako i precizno. Kopnene operacije napreduju i daju željene rezultate. Naše snage rade na terenu u većem delu teritorije Pojasa Gaze. Uništeno je 18 bataljona Hamasa, koji više nisu funkcionalni", naveo je on.

15.33 Blinken doputovao u Sadijsku Arabiju, prvo odredište svoje pete bliskoistočne turneje

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je danas u Saudijsku Arabiju, prvo odredište svoje turneje po Bliskom istoku. Očekuje se da se Blinken u Rijadu sastane sa saudijskim princom presolonaslednikom i de fakto vladarem sudijske kraljevine Mohamedom bin Salmanom, kao i sa saudijskim ministrom spoljnih poslova princom Fejsalom bin Farhanom Al Saudom.

Blinkenov zadatak je da pokuša da unapredi napore zvaničnog Vašingtona u pregovorima o normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, kao i da podstakne napredak u pregovorima o upravljanju Pojasom Gaze nakon rata, prenosi Rojters.

15.32 Od početka sukoba u Pojasu Gaze ubijeno gotovo 27.500 Palestinaca

Broj Palestinaca ubijenih u Pojasu Gaze od početka sukoba sa Izraelom 7. oktobra povećao se na 27.478, sapštilo je danas ministarstvo zdravlja u Gazi koje je pod kontrolom Hamasa.

U saopštenju se dodaje da je u toj palestinskoj enklavi ranjeno 66.835 ljudi, prenosi Rojters. Ranije danas Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da su u poslednja 24 sata njihovi pripadnici ubili "desetine terorista" tokom operacija u Pojasu Gaze.

14.51 Tajani: Ne plašimo se pretnji Huta, nećemo nikoga napasti

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da Italiju nisu uplašile pretnje Huta da će napasti Rim ako Italija bude učestvovala u vazdušnim udarima na položaje militanata u Jemenu. "Ne plaše nas pretnje Huta koji su teroristička organizacija", rekao je Tajani za italijansku Republiku, prenosi ANSA.

Naglasio je da Italija neće nikoga napasti u okviru misije Evropske unije u Crvenom moru, za koju ističe da je isključivo odbrambene prirode. "Ne plaše nas pretnje Huta. Mi branimo brodski saobraćaj. Nikoga ne napadamo i ne želimo da nas neko napadne", rekao je Tajani.

12.15 Izraelska vojska uhapsila najmanje 22 Palestinca na Zapadnoj obali

Izraelska vojska uhapsila je 22 Palestinca tokom racija na Zapadnoj obali, prenosi palestinska novinska agencija WAFA pozivajući se na bezbednosne izvore i Palestinsko društvo zarobljenika (PPS). Time je broj Palestinaca zatočenih na Zapadnoj obali od početka sukoba između Hamasa i Izraela porastao na gotovo 6.540, prenosi palestinska agencija. Najmanje 10 Palestinaca, prema navodima PPS, privedeno je širom grada Ramale, pošto su pripadnici izraelske vojske prethodno upali u njihove domove,pričinvši štetu.

11.35 Španija donira 3.5 miliona evra pomoći UNRWA

Španija će donirati dodatnih 3.5 miliona evra agenciji UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA), izjavio je danas ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Albares. Tokom prošle godine Španija je donirala 18.5 miliona evra UNWRA, uključujući 10 miliona evra koju je španska vlada odobrila u decembru, nakon odluke da utrostruči razvojnu i humanitarnu pomoć za palestinske teritorije, prenosi Rojters.

Zemlje koje su donirale najviše novca UNRWA, uključujući SAD i Nemačku, obustavile su svoje donacije posle pojavljivanja optužbi da je oko 12 Palestinaca, zaposlenih u toj agenciji UN, umešano u napade palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.

10.20 IDF tvrdi da je ubijeno više desetina militanata u Gazi u poslednja 24 sata

Izraelska vojska saopštila je danas da su njeni pripadnici u poslednja 24 sata ubili više desetina palestinskih militanata širom Pojasa Gaze. U gradu Kan Junisu, na jugu palestinske enklave, koji je bio mesto najtežih borbi poslednjih nedelja, Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da su u poslednja 24 sata "ubijene desetine terorista" u vazdušnim napadima i neposrednim borbama, prenosi Tajms of Izrael.

profimedia

 

10.03 Huti upozorili da će Italija postati meta ako se pridruži napadima na Jemen

Italija će postati meta ako bude učestvovala u napadima na Jemen, upozorio je danas visoki zvaničnik proiranskih jemenskih pobunjenika Huta. Mohamed Ali al-Huti, šef vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta rekao je u intervjuu za italijanski list Republika da Italija mora ostati neutralna u izraelsko-palestinskom sukobu i nastaviti da vrši pritisak na Izrael da zaustavi napade na Pojas Gaze, prenosi Rojters. On je istakao da je to jedini način da se postigne mir u regionu.

Italija je u petak saopštila da će obezbediti komandni kadar za vojnu pomorsku misiju Evropske unije koja će štititi komercijalne brodove od napada jemenskih Huta u Crvenom moru.

09.26 Senat SAD predstavio nacrt zakona o pomoći za Ukrajinu i Izrael

Američki Senat objavio je danas nacrt dvopartijskog zakona o bezbednosti granica i obezbeđivanju pomoći Ukrajini i Izraelu, u ukupnoj vrednosti od 118 milijardi dolara.

AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Pored 20.23 milijarde dolara predviđenih za obezbeđivanje granica, predlog zakona uključuje 60.06 milijardi dolara za podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom, 14.1 milijardi dolara bezbednosne pomoći za Izrael, 2.44 milijarde dolara za Centralnu komandu SAD i sukob u Crvenom moru i 4.83 milijarde dolara za podršku partnerima SAD u Indo-Pacifiku, prema podacima koje je saopštila senatorka Peti Marej.

Dodatnih 10 milijardi dolara predviđeno je za humanitarnu pomoć za civile u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i Ukrajini, prenosi Rojters.

08.17 Blinken i Kameron razgovarali o stanju na Bliskom istoku

Državni sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Dejvidom Kameronom o njegovim sastancima u Izraelu i na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštio je danas portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler. Blinken je juče započeo posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara. To je peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

 

07.36 U Londonu održan protest, okupljeni tražili oslobađanje žena koje drži Hamas

Nekoliko desetina ljudi protestovalo je danas u Londonu, zahtevajući oslobađanje žena koje palestinska militantna grupa Hamas drži u Pojasu Gaze.

"Sve što znamo je da se svakim danom njihovo stanje pogoršava, a šanse za njihovo oslobađanje su manje", rekla je zamenica gradonačelnika Jerusalima Fleur Hasan Hasan Nahum, prenosi Tajms of Izrael.

Ona je navela da se u zatočeništvu u Gazi i dalje nalazi između 17 i 20 žena.

"Moramo da ih izvučemo odmah", poručila je ona.

06.51 Teheran upozorio SAD da ne gađaju dva teretna broda povezana sa Iranom

Iran je uputio upozorenje SAD zbog potencijalnog gađanja dva teretna broda na Bliskom istoku za koje se dugo sumnjalo da služe kao špediterska operativna baza za iranske komandose. Upozorenje dolazi neposredno nakon što su Amerika i Ujedinjeno Kraljevstvo pokrenule masivnu kampanju vazdušnih napada na jemensku pobunjeničku grupu Huti.

Plovila "Behšad" i "Saviz" su registrovana kao komercijalni teretni brodovi u kompaniji sa sedištem u Teheranu, koju je Ministarstvo finansija SAD označilo kao paravan za iranski nacionalni pomorski prevoz. "Saviz", a kasnije i "Behšad", godinama su plovili u Crvenom moru kod Jemena, a osumnjičeni su da su služili kao špijunska plovila za iransku paravojnu Revolucionarnu gardu.

Associated Press

06.38 Netanijahu: Izrael nije spreman da prihvati dogovor o taocima po svaku cenu

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio je da Izrael nije spreman da prihvati dogovor po bilo koju cenu kako bi se oslobodili taoci koje drži Hamas, usled razdora u njegovoj koaliciji zbog američkog pritiska da se u Pojas Gaze unese više pomoći.

"Napori da se oslobode taoci traju neprekidno. Takođe, naglasio sam na bezbednosnom sastanku vlade da nećemo pristati na svaki dogovor, ni po svaku cenu", rekao je Netanijahu, preneo je Rojters.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

06.30 IDF: Napredujemo u Hamasovom uporištu u Kan Junisu 

Izraelske oružane snage (IDF) saopštile su da Padobranska brigada napreduje u kvartu Al-Amal u Kan Junisu za koji tvrdi da je glavno uporište Hamasa, kao i da su ubijeni "brojni operativci" te palestinske organizacije. U saopštenju se navodi da su u tom kvartu izraelske trupe pronašle oružje i desetine lokacija koje pripadaju Hamasu, uključujući tunelska okna, osmatračnice i fabrike za proizvodnju oružja. Dodaje se da su vojnici naišli na nekoliko ćelija Hamasa koje su pokušavale da otvore vatru i postave eksplozivne naprave, prenosi Tajms of Izrael.

06.24 Bela kuća: SAD planiraju nove napade protiv proiranskih grupa

Sjedinjene Države planiraju da preduzmu dalje udare nakon ubistva tri američka vojnika od strane milicija koje podržava Iran prošlog vikenda, saopštio je savetnik Bele kuće za bezbednost Džejk Saliven.

"Nameravamo da izvršimo dodatne udare i akcije, da nastavimo da šaljemo jasnu poruku da će SAD odgovoriti kada su naše snage napadnute i naš ljudi ubijeni", rekao je Salivan u programu "Meet the Press" na kanalu NBC.

Sjedinjene Države i Britanija započele su udare na lokacije u Jemenu protiv Huta, kao i na ciljeve u Siriji i Iraku.

06.15 Avioni SAD i Velika Britanija pogodili 36 ciljeva jemenskih pobunjenika Huta

U drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije pogođeno je 36 ciljeva na 13 lokacija jemenskih pobunjenika Huta. U napadu su učestvovali američki borbeni avioni F/A-18 sa nosača aviona USS Dvajt D. Ajzenhauer, britanski borbeni avioni Tajfun FGR4 i razarači američke mornarice USS Graveli i USS Carnei, koji su ispalili rakete Tomahavk iz Crvenog mora, saopšteno je iz američkog i britanskog ministarstva odbrane.

Komentari (0)

Svet