Fokus

"Možda jesam star, ali sam najkvalifikovaniji kandidat": Dok se pravdao da ima dobro pamćenje, Bajden napravio novi gaf

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Bussines Insider

09/02/2024

-

18:45

"Možda jesam star, ali sam najkvalifikovaniji kandidat": Dok se pravdao da ima dobro pamćenje, Bajden napravio novi gaf
"Možda jesam star, ali sam najkvalifikovaniji kandidat": Dok se pravdao da ima dobro pamćenje, Bajden napravio novi gaf - Copyright AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džo Bajden ljutito je odgovorio na istragu kojom je utvrđeno da je pogrešno rukovao strogo poverljivim dosijevima i da je imao problem da se seti ključnih životnih događaja.

"Moje pamćenje je dobro", rekao je na brifingu za novinare u četvrtak uveče.

Na tvrdnje da se ne seća koje godine mu je preminuo sin, ljutito je uzvratio:

"Kako se, dođavola, usuđujete da to pominjete?"

Naime, istraga je otkrila da je Bajden "namerno zadržao i obelodanio" poverljive fajlove, ali je odlučeno da on zbog toga ne bude optužen.

Specijalni savetnik Ministarstva pravde Robert Hur je, nakon petočasovnog razgovora sa predsednikom, utvrdio da je Bajden nepropisno čuvao poverljive dokumente u vezi sa američkom vojnom i spoljnom politikom u Avganistanu dok je bio potpredsednik.

AP Photo/Evan Vucci

 

U oštrom izveštaju od 345 stranica, objavljenom ranije u toku dana, stoji i da predsednikovo pamćenje ima "značajna ograničena".

Specijalni savetnik, republikanac kojeg je na tu poziciju imenovao Bajdenov generalni tužilac Merik Garland, rekao je da predsednik ne može da se seti kada je bio potpredsednik (od 2009. do 2017), pa čak "ni opseg godina kada je njegov sin umro" (2015).

"Iskreno, kada mi je postavljeno pitanje za sina, pomislio sam u sebi, šta se to uopšte njih tiče. Ne treba niko da me podseća kada je on (Bo Bajden) preminuo", rekao je američki predsednik.

Kaže da je bio "veoma zaokupljen" rešavanjem međunarodne krize u trentuku kada ga je specijalni savetnik intervjuisao, 8. i 9. oktobra prošle godine, samo dan nakon što je Hamas napao Izrael.

"Znam šta, dođavola radim"

U istrazi se takođe navodi da je Bajden podelio deo osetljivog materijala iz rukom pisanih beležnica za svoje memoare, što je predsednik demantovao sa govornice.

Istraga je takođe zaključila da bi "bilo teško" osuditi predsednika za nepropisno rukovanje dosijeima jer bi se "na suđenju, baš kao i na razgovoru sa tužiocem, gospodin Bajden verovatno predstavio poroti kao saosećajan, dobronameran i stariji čovek slabijeg pamćenja", prenosi BBC.

Premda istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je starost predsednika ono što najviše brine američke birače, Bajden i dalje tvrdi da je najkvalifikovaniji kandidat.

"Dobronameran sam. I jesam starac. Ali, znam šta dođavola radim. Podigao sam ovu zemlju na noge i ne treba mi njegova preporuka", rekao je on na brifingu.

Kada ga je jedan novinar pitao za činjenicu da je američki narod zabrinut zbog njegovog broja godina, Bajden je čak i povisio ton.

"To je vaša procena i vaša presuda".

Insistirao je da je njegovo pamćenje "dobro" i da se "nije pogoršalo" tokom poslednjeg predsedničkog mandata.

AP Photo/Evan Vucci

 

Upitan da li je preuzeo odgovornost za posedovanje poverljivih dokumenata u svojoj kući, Bajden je okrivio osoblje. Rekao je da nije znao da su u njegovu garažu stavili osetljive beleške, koje su, prema navodima tužioca, bile smeštene pored kreveta za pse.

Strogo poverljivi dosijei pronađeni su u Bajdenovoj kući u Vilmingtonu i bivšoj privatnoj kancelariji tokom 2022. i 2023. godine.

Do otkrića je došlo nakon što je odvojena istrga optužila bivšeg predsednika Donalda Trampa za pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima nakon njegovog odlaska iz Bele kuće. Međutim, u izveštaju se navodi da postoji razlika - Bajden je predao dokumente vladinim arhivarima, dok je Tramp navodno "uradio suprotno" zbog čega mu i predstoji suđenje u maju.

El Sisi, predsednik Meksika

Čak i dok je Bajden pokušavao da opovrgne pitanja novinara o njegovim godinama i metalnoj oštrini, on je nehotice nazvao egipatskog lidera Abdula Fataha el Sisija "predsednikom Meksika".

"Mislim da u početku predsednik Meksika El Sisi nije želeo da otvori kapije kako bi dozvolio da humanitarni materijal uđe (u Gazu)", odgovorio je upitan da prokomentariše najnovije događaje u ratu između Izraela i Hamasa.

Društvenim mrežama kruže nedavni video-snimci u kojima se vidi da američki predsednik ima poteškoće da se priseti naziva palestinske militantne grupe Hamas. U tome su mu pomogli prisutni novinari.

Na drugom snimku Bajden nije mogao da se seti imena potpredsednike Kamale Haris čije ime stalno meša sa "kamilom".

Postoji i snimak koji prikazuje američkog predsednika kako sam sebe podseća na to šta je sledeće što treba da uradi.

AP Photo/Evan Vucci

 

U toku ove nedelje Bajden je dva puta na dva odvojena događaja pomenuo pokojnog nemačkog kancelara Helmuta Kohla, koji je premnuo 2017. godine, sa bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

"Kada sam izabran za predsednika, otišao sam na sastanak G7 u Velikoj Britaniji. Seo sam i rekao da se Amerika vratila. Tada me Helmut Kol pogledao i rekao: Šta biste rekli, predsedniče, da sutra ujutro otvorite London Tajms i saznate da je 1000 ljudi provalilo u britanski parlament i ubilo nekoliko ljudi", prepričao je Bajden taj razgovor. Samitu je prisustvovala Angela Merkel.

Bajden je izazvao zabunu i u junu dok je završavao govor pred zagovornicima bezbednosti oružja rekavši "Bože, čuvaj kraljicu“. Podsetimo, britanska kraljica Elizabeta je preminula u septembru 2022, a na presto je došao njen sin, kralj Čarls.

On je takođe u junu napravio još jedan lapsus rekavši da lider Vladimir Putin "očigledno gubi rat u Iraku", odgovarajući na pitanje o posledicama pokušaja pobune privatne vojne kompanije Vagner.

U svom govoru uoči Dana zahvalnosti pomešao je pevačice Tejlor Sfivt i Britni Spirs, a nedavno i dve evropske države Švedsku i Švajcarsku.

Komentari (0)

Svet