Fokus

Anketa: Oko polovine Amerikanaca misli da je Bajden bio povlašćen kod tužilaštva

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

13:54

Anketa: Oko polovine Amerikanaca misli da je Bajden bio povlašćen kod tužilaštva
Anketa: Oko polovine Amerikanaca misli da je Bajden bio povlašćen kod tužilaštva - Copyright AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Otprilike polovina Amerikanaca smatra da je predsednik Džozef  Bajden bio povlašćen kod odluke saveznog tužilaštva prošle nedelje, da ga neće goniti zbog navodnog pogrešnog rukovanja poverljivim dokumentima, nalaz je nove ankete Rojtersa/Ipsosa.

Oko 53 odsto ispitanika, u četvorodnevnoj anketi slaže se sa izjavom da je "Bajden imao poseban tretman" jer je predsednik SAD. Sa time se slaže i 29 odsto demokrata.

Oko polovine, ili 46 odsto ispitanika, reklo je da su barem donekle upoznati sa izjavom specijalnog tužioca SAD Roberta Hura da bi krivično gonjenje aktuelnog predsednika bilo teško jer bi se Bajden (81) mogao predstaviti poroti "kao simpatičan, dobronameran, stariji čovek sa slabim pamćenjem".

Bajden je osudio Hurov izveštaj koji sugeriše da predsednik SAD ima problem sa pamćenjem.

Čak 78 odsto ispitanika u anketi, uključujući 71 odsto demokrata, smatra da je Bajden, koji je već sada najstarija osoba na položaju predsednika SAD, previše star da i dalje obavlja ovu funkciju.

Republikanac Donald Tramp, njegov najverovatniji protivnik na novembarskim izborima, ima 77 godina, ali samo 53 odsto ispitanika smatra da je ovaj bivši predsednik SAD, prestar za državne poslove, prenosi Rojters.

Anketa Rojters/Ipsos sprovedena je sa 1.237 odraslih Amerikanaca širom SAD između 9. i 12. februara, a ima marginu greške od oko 3 procentna poena u oba smera, navodi britanska agencija.

Komentari (0)

Svet