Fokus

Opozvan član Bajdenovog kabineta u Predstavničkom domu SAD zbog migracija

Komentari

Autor: Tanjug

14/02/2024

-

10:05

Opozvan član Bajdenovog kabineta u Predstavničkom domu SAD zbog migracija
Opozvan član Bajdenovog kabineta u Predstavničkom domu SAD zbog migracija - Copyright AP Photo/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom SAD, u kojem većinu imaju republikanci, opozvao je Alehandra Majorkasa, člana administracije predsednika Džozefa Bajdena za imigraciju i sekretara za unutrašnju bezbednost.

Članovi Republikanske partije su optužili Majorkasa da nije primenjivao američke imigracione zakone koji zahtevaju pritvaranje ilegalnih migranata na granici, što ga, kako tvrde, čini odgovornim za rekordan priliv migranata na američko-meksičkoj granici protekle godine, javlja Glas Amerike.

"Istorija neće biti blaga prema republikancima u Predstavničkom domu zbog njihovog očiglednog čina neustavne stranačke ostrašćenosti kojim se časni javni službenik napada zarad bezvrednih političkih igara", saopštio je Bajden.

Posle opoziva Majorkasa, u Senatu bi trebalo da bude održano suđenje, ali se očekuje da će on biti oslobođen optužbi, budući da demokrate tamo imaju većinu Glas Amerike navodi da bi ovaj opoziv mogao da bude simbolična pobeda za republikance, koji pred predstojeće opšte izbore u novembru teže da optuže Bajdena i demokratske članove Kongresa za nestabilnost i manjak bezbednosti na granici s Meksikom. U decembru je na toj granici uhapšeno rekordnih 10.000 migranata.

Republikanci su istovremeno odbacili predlog u Senatu kojim je bilo predviđeno uvođenje najstrože kontrole na južnoj granici u poslednjih nekoliko godina, nakon što je bivši predsednik Donald Tramp rekao da je taj plan previše blag.

Komentari (0)

Svet