Fokus

Kirbi potvrdio tvrdnje o pretnjama po bezbednost SAD: Rusija razvija anti-satelitsko oružje

Komentari

Autor: CNN

15/02/2024

-

21:17

Kirbi potvrdio tvrdnje o pretnjama po bezbednost SAD: Rusija razvija anti-satelitsko oružje
Kirbi potvrdio tvrdnje o pretnjama po bezbednost SAD: Rusija razvija anti-satelitsko oružje - Copyright Tanjug AP/Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Bela kuća je u četvrtak potvrdila da je pretnja nacionalnoj bezbednosti koju je prethodnog dana označio predsednik Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma povezana sa „anti-satelitskom sposobnošću koju Rusija razvija“, ali je nastojala da ublaži zabrinutost zbog opasnosti koju predstavlja za Amerika.

„Iako je ruska potraga za ovom specifičnom sposobnošću zabrinjavajuća, nije bilo neposredne pretnje po nečiju bezbednost. Ne govorimo o oružju koje se može upotrebiti za napad na ljudska bića ili izazivanje fizičkog uništenja ovde na Zemlji“, rekao je u četvrtak portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbijevi komentari usledili su dan nakon što je predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, republikanski predstavnik Majk Tarner iz Ohaja, dao zagonetnu izjavu u kojoj je objavio da panel ima „informacije o ozbiljnoj pretnji po nacionalnu bezbednost“.

Nedostatak neposrednih detalja o prirodi pretnje ostavio je mnoge da popune sopstvene praznine o njenoj ozbiljnosti. Tarner se suočio sa oštrim kritikama, čak i od strane članova svoje stranke, zbog objavljivanja znanja odbora u nejasnom postu na društvenim mrežama. Post je pozvao predsednika Džoa Bajdena da skine tajnost sa "svih informacija" u vezi sa pretnjom.

Kirbi je u četvrtak rekao da američka obaveštajna zajednica ima „ozbiljnu zabrinutost“ zbog široke deklasifikacije obaveštajnih podataka u vezi sa pretnjom. Dodao je da bi privatni angažman mogao biti mnogo efikasniji pristup, "umesto da se odmah objavljuju obaveštajni podaci".

Sjedinjene Države su svesne ruske potrage za anti-satelitskim sposobnostima "mnogo meseci unazad, ako ne i nekoliko godina“, rekao je Kirbi, a Bajden je o tome obavešten od početka svog mandata.

Kirbi je negirao da je administracija dala zeleno svetlo Tarneru da objavi informacije.

Komentari (0)

Svet