Fokus

Marokanska mornarica presrela brod sa 141 migrantom kod obale Zapadne Sahare

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

14:52

Marokanska mornarica presrela brod sa 141 migrantom kod obale Zapadne Sahare
Tanjug/AP/Gareth Fuller/PA - Copyright Tanjug/AP/Gareth Fuller/PA

veličina teksta

Aa Aa

Marokanska mornarica saopštila je danas da je kod obale Zapadne Sahare presrela brod sa 141 migrantom koji su pokušali da, ploveći duž atlantske obale Afrike, stignu do Španije.

Glavnina migranata na brodu bila je iz podsaharske Afrike i veruje se da su krenuli pre nedelju dana iz Mauritanije, koja se smata polaznom tačkom za migrante koji pokušavaju da stignu do španskih Kanarskih osrtva, navodi AP.

Migranti često kreću iz zemalja tog dela Afrike, poput Gambije, i tek nakon desetak dana stignu do Mauritanije, odakle kreću ka Španiji, prema podacima Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Kanarska ostrva udaljena su od marokanske obale u Atlantskom okeanu oko 100 kilometara. Špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je, od početka godine do 15. februara, 11.704 migranta stiglo na Kanarska ostrva, što je šest puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Većina njih stigla je iz Mauritanije, koja je nedavno potpisala sporazum u vrednosti od 210 miliona evra sa Evropskom unijom koji uključuje finansiranje patrola koje presreću migrante i dostavljaje humanitarne pomoći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet