Fokus

Vang: Peking spreman da radi sa Francuskom na razvoju kinesko-evropskih odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2024

-

10:23

Vang: Peking spreman da radi sa Francuskom na razvoju kinesko-evropskih odnosa
Vang: Peking spreman da radi sa Francuskom na razvoju kinesko-evropskih odnosa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kina se nada da će Francuska nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u razvoju zdravih i stabilnih kinesko-evropskih odnosa i jačanju međusobnog poverenja, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

On je, na sastanku sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u utorak, rekao da se Peking nada saradnji kao stabilizujuća sila u svetu, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Spremni smo da radimo sa Francuskom kako bismo održali naše sadašnje težnje, održali fokus, produbili saradnju", naglasio je Vang.

On je dodao da se Kina nada da će Francuska omogućiti fer i pravedno poslovno okruženje za tamošnje kineske kompanije.

Na odvojenom sastanku između Vanga i savetnika za spoljne poslove francuskog predsednika, dve strane imale su detaljnu komunikaciju o pitanjima koja se odnose na mir i bezbednost u svetu i složile su se da je "multipolarizacija neophodna" za njihovo postizanje, prenela je agencija Sinhua. 

Obe zemlje će nastaviti da jačaju stratešku koordinaciju i dalju saradnju u oblastima klimatskih promena, očuvanja biodiverziteta, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i čiste energije, kao i istraživanja i razvoja nuklearne energije, saopštila je kineska agencija.

Na sastanku je pomenuto i povećanje broja direktnih letova između Kine i Francuske, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Svet